Marshmallow test - Jak se naučit sebekontrole

Marshmallow test - Jak se naučit sebekontrole https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265020/bmid_marshmallow-test-jak-se-naucit-sebe-265020.jpg 4 18 5

Jak je možné, že někdo odolá pokušení, a druhý ne? A že i ti nejinteligentnější lidé dělají chyby? Autor si všímá především schopnosti překonávat pokušení a překážky v zájmu maximálního výkonu. Provedl řadu výzkumů, které naznačují, že v mozku existují dvě centra – jedno motivuje k okamžité odměně, druhé k budoucímu úspěchu. Podstatné je tedy naučit se aktivovat to centrum, které je v dané chvíli potřebnější. Zručně a fundovaně napsaná publikace z pera respektovaného amerického psychologa.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Marshmallow Test: Mastering Self-Control , 2014


více info...

Přidat komentář

Eldar80
18.08.2021 5 z 5

Moc hezky napsaná knížka. Výborně se čte a je skvěle srozumitelná. Autor zde shrnul následky svého slavného experimentu. A částečně svou vědeckou kariéru ve výzkumu seberegulace.
Téma je dané názvem a k tomu autor připojil výzkumy související se silou vůle či sebeovládáním. Když jsem knihu uviděl v regále, tak jsem hned věděl o čem zhruba je. Na Marshmallow test jsem už mnohokrát narazil.
Škoda té nepovedené obálky, která je sice hezká, ale působí lacině. Slovenská je lepší. Obsah knihy je totiž naprosto seriózní. Možná trošku odborný, ale dá se to číst bez hlubší znalosti psychologie.
Marshmallow test zkoumá schopnost odložené odměny. Zpravidla předškolní dítě dostane na výběr buď jeden bonbón hned nebo až bude chtít. A nebo dva, když vydrží čekat stanovenou dobu, většinou 20 minut.
U dětí se pak zjišťovalo jaké strategie intuitivně použily, které fungovaly a které ne apod. Překvapením bylo, že úspěšné děti, které test zvládly, jsou úspěšné i o 30 let později v občanském životě.
Mohlo by se zdát, že je to vrozené, ale není. Schopnosti, které úspěšné děti použily se dají rozvíjet. Opět se objevuje téma neuroplasticity, houževnatosti apod. Užitečné to může být pro rodiče malých dětí.
Závěrečné shrnutí tam sice je, ale pro praktické použití to moc není. Ani jako literatura osobního růstu. Je to spíš teoretické. Podobá se to knihám jako Myšlení rychlé a pomalé od D. Kahnemana, Nastavení mysli od C. Dweckové nebo Houževnatost A. Duckworthové.
Kahneman je nudný a odborný, Dwecková s Duckworthovou se trochu opakují. Tady se neopakuje nic, ale je to jen jedno téma z více pohledů. Z těchto knih, které na sebe vzájemně odkazují, se mi to líbilo nejvíc. Je to nejčtivější.
Pro zájemce určitě doporučuju, ale pokud vás psychologický výzkum síly vůle spíš ve smyslu trpělivosti nezajímá, tak bych to raději nečetl. (Viz negativní komentáře níže.) 85% 4,5*

syskas
16.07.2018 3 z 5

Veľmi zaujímavé čítanie. Len škoda, že miestami je to až príliš odborné a laik sa tak trochu stráca.


Jana_Z
07.11.2016 3 z 5

Téma je nesmírně zajímavé, ale vzhledem k tomu, že jsem tuto poměrně malou knihu louskala celý měsíc (a mezitím četla i něco jiného) hodnotím ji průměrnými třemi hvězdičkami.
Mnoho informací se tu opakuje, proto si nejspíš neudržela mou plnou pozornost, ale na druhou stranu se říká, že opakování je matkou moudrosti - třeba je právě tohle autorův záměr :)

vlkodlaq
11.10.2016

Pouze prolistováno, nehodnotím. Přesto zastávám názor, že kdo tento typ knih opravdu potřebuje, tomu nepomohou.

Lencza
08.07.2016 5 z 5

Skvělá kniha, spousta výsledků výzkumů, podaná čtivě, přehledně a zajímavě, plus i praktické tipy, které z těch výzkumů vyplývají. Určitě využiju pro sebe, výchovu dětí a snad i profesně...

Autorovy knížky

Walter Mischel
americká, 1930 - 2018
2015  79%Marshmallow test - Jak se naučit sebekontrole

Kniha Marshmallow test - Jak se naučit sebekontrole je v

Právě čtených6x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst25x
Chci si koupit9x