Maronna: Příběh ze čtvrtého světa

Maronna: Příběh ze čtvrtého světa https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76041/maronna-pribeh-ze-ct-76041.jpg 3 22 8

Fantasy román vypráví o zapomenutém království Maronna, které vzešlo a trvalo na samém počátku Čtvrtého světa, v dobách, kdy po Zemi ještě chodili Mágové ze severu. Harad - tajný král z rodu Jézu - pozvedl zbraň proti Říši a jejímu temnému Vládci, aby obnovil Maronnu. Téměř dva tisíce let nadvlády nelidí, velkých ghúrů z Angyalu a jejich odporných zabijáckých krunů, mělo být u konce. Podle slov starého pergamenu však největší díl Síly Země v sobě skrývá meč Š´ív, proto Harad musí nejprve nalézt sedm klíčů, jež by otevřely Jeskyni pod Věží. On a jeho druhové putují po celém Známém světě, a přitom se musejí vyhýbat důmyslným nástrahám nepřátel. Král pozná i pravou moudrost a dostane se až do Zapovězeného kraje k mágům. Jednotlivé nitky příběhu se nakonec slévají do jednoho: v krvelačné Poslední bitvě se rozhodne, kdo bude vládnout Zemi. Harad ovšem netuší, jakou cenu za to zaplatí.... celý text

Přidat komentář

Filatov
06.03.2022 1 z 5

No teda...co já vím kdo je to zagarro, fekl, krum? Vše je sice dovysvětleno v průběhu knihy, ale to už je pozdě. Místopisných názvů a jmen je tu až moc řekl bych a hodně jsem se ztrácel. Naneštěstí jsou si jména ještě ke všemu podobná, takže v tom byl slušný guláš. Příběh se chtěl asi inspirovat Panem prstenů, ale ani ten nefungoval. Dočetl jsem že setrvačnosti a popravdě jsem ani moc nevnímal, o čem autor píše.

tessa.mik
15.10.2020 5 z 5

Tuhle knížku jsem musela začínat několikrát, začátek mi přišel zdlouhavý, moc postav - prostě tak jak to u fantasy občas bývá, aby aurot vysvětlik kdo co proč s kým... Ale když jsem se do toho konečně zakousla tak to byla jedna z těch knih se kterými jsem vstávala i usínala.


denniys
23.12.2018 5 z 5

Maronna..nádherně vymyšlený svět plný originálních tvorů a postav,které jinde nepotkáte,s velmi silným příběhem!! Kniha mi místy připomínala jiná slavná fantasy,trochu Pána prstenu,trochu Hru o trůny,trochu Zaklínače,ale přitom si zachovala jedinečnost výjimečného díla (je možné,že ta podobnost je pouze můj subjektivní pocit)..Kniha je velmi komplexní,provázaná a zpočátku hodně složitá na orientaci zejména v množství hlavních postav a v různých bytostech,které jsem opravdu zatím nikde jinde nepotkala..četba se tím zprvu stává poněkud náročnou,ale ve chvíli,kdy do tohoto kouzelného světa proniknete,nebudete chtít pryč. Až mě mrzí,že tak úžasný příběh nemá další díly,zrovna tato kniha k tomu má silné předpoklady a zasloužila by si to. Milovníkům fantasy nelze jinak než doporučit!!

"Tři rychlé údery a po nich jeden hluboký,málem slavnostní."

Tsabo
19.07.2017 2 z 5

ad Riky: nechápu...četl jsem tyhle komentáře před začátkem četby a pořád jsem čekal, kdy mě kniha pohltí, ale pak přišla cesta do zakázaného kraje a byl konec. Pak jsem čekal velké finále a stránek ubývalo. Nebylo mi jasné, jak to chce autor stihnout převyprávět, ale stihl. ad koumes a Sidonie: bez emocí. Kdo měl umřít, umřel...pár významných charakterů padnout muselo, jinak by příběh padl to totálního "C"čka, ale ani mě to nějak nezasáhlo....s nikým jsem se nějak nedokázal sžít...ani s Haradem.

V tomhle to připomíná žánr legendy, nebo něčeho takového. Zasáhlo mě akorát, kde se vlastně Marona a celý svět nachází, ale spíš mě to rozladilo.

Sidonie
15.03.2017 2 z 5

Jak píše koumes731. Dobrá řemeslná práce, ale chybí tomu emoce.

Inspirace Tolkienem je zřejmá, ale to mi vůbec nevadí.
Na jednom místě je místo "klíče" napsáno "prsten" :)

Ellbereth
10.04.2015 5 z 5

Ať si kdo chce co chce říká :-D mě tahle kniha zůstala v hlavě i po pár letech. Docela mě překvapuje, že má tak nízké hodnocení, protože mě osobně se dost líbila. Sice jí asi nevidím vyloženě na 5 *, ale chtěla jsem jí trochu vylepšit průměr. Možná, že je kniha ze začátku trochu zmatečná, ale když to vydržíte, za přečtení určitě stojí. Minimálně pro fandy fantasy žánru. Mě osobně vůbec nevadí, když se v knihách neorientujete ihned, protože podle mé zkušenosti ta složitost naopak pak knize dodá na zajímavosti. Za sebe mohu doporučit.

koumes731
03.03.2015 3 z 5

Dlouho jsem se touto knihou prokousával. Na jednu stranu bezvadně vymyšlený svět do posledních podrobností, včetně historie. Na druhou stranu mi nesedl styl vyprávění třetí osobou, některé pasáže vůbec neodsýpaly. Jinak se to tváří jako fantasy, ale je to vlastně spíše sci-fi. Kniha nenaplnila potenciál, který mohla mít. Příběh bez emocí. 3 *.

Riky
27.07.2012 4 z 5

Velmi pěkná ale poněkud těžší četba... Dlouho mi trvalo dostat se přes první stránky ale jakmile jsem se blížila půlce, zničeho nic mě kniha tak pohltila, že jsem ji odložila už dočtenou.

Autorovy další knížky

Vladimír Medek
česká, 1940 - 2022
2007  67%Maronna: Příběh ze čtvrtého světa
2007  75%Bronzová planeta a jiná řešení
1992  60%Krev na Maltézském náměstí
1992  60%Kulturistika pod mikroskopem
1996  73%O hodináři Filipovi a skřítku Hodináříčkovi

Kniha Maronna: Příběh ze čtvrtého světa je v

Právě čtených1x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce20x
Chystám se číst5x