Chyť vlka za uši

Chyť vlka za uši https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136970/chyt-vlka-za-usi-136970.jpg 4 15 4

Marobod série

1. díl >

Dobrodružný a napínavý historický román zachycuje příběh krále Maroboda, který se v mládí vzdělával v Římě na Palatinské školy a na přelomu starého a nového letopočtu se vrátil do válkami zpustošené Bohemie. Podařilo se mu po vzoru Říma vytvořit z ní prosperující státní útvar bez otroctví. Byl to první král na území Čech, kterého známe jménem.... celý text

Mirka2778
Mirka2778
12.07.2019 3 z 5

S budoucím králem Bohemie se seznamujeme už v jeho dětství. Po mnoha peripetiích se dostává do prominentní římské školy a dokonce i do blízkosti Augusta a jeho rodiny. Kniha je plná postav známých z mnohých románů odehrávajících se v Římě na přelomu letopočtu a tak její první dvě třetiny mnoho překvapení ani přinést nemohou. Naštěstí včas je Marobodovo vzdělávání ukončeno a ten se vydává na sever do zemí, kde se má ujmout vlády.
Kniha je psána čtivě. Je snadné se orientovat v postavách i když není starověký Řím mojí silnou stránkou a hlavně jsem zvědavá, jakže se to budování, zvelebování a vláda v zemi Bójů Marobodovi v další knize zdaří.

vincek1
vincek1
10.03.2014 2 z 5

Kniha ani zdaleka nenaplnila mé očekávání. Očekával jsem, že se dozvím něco o našich praprapra... předcích a zatím jsem se prokousával, spletí citátů antických autorů. Až posledních několik stran bylo věnováno tomu, co jsem očekával a co je napsáno ve stručném popisu ke knize. Dokonce se mi zdá, že nešťastným láskám mladého krále bylo věnováno více místa než jeho vládnutí..
Nevím, ale už je to druhá kniha, která místy připomíná červenou knihovnu a autor je opět žena?! Je mi jasné, že k snivým láskám má autorka blíže než k historickým pramenům, ale co spisovatelčina invence? Tím samozřejmě nechci zlehčovat práci paní Bauerové, ale když vycházíte z popisu titulu, tak po přečtení nevycházíte z údivu. Jsem zvědavý na další knihy autorky, které mám v plánu přečíst. Doufám, že můj další komentář bude příznivější.


tenax
tenax
10.12.2013 4 z 5

Přečetl jsem se zájmem, stejně jako jiné autorčiny knihy. Dozvěděl jsem se spoustu nových věcí o Marobodovi, jeho dětství a mládí, reáliích antického Říma a poměrech v Římské říši. Ale mám neodbytný dojem, že by mělo být nějaké pokračování. Autorka se obsáhle zabývá Marobodovým pobytem v Římě, ale jeho cesta do Bohemie a zakládání vlastního království je popsána jen na několika posledních desítkách stran velice stručně. Mnoho věcí je nedořečených - vztah s Julií, totožnost atentátníka "lemura", osudy některých Marobodových přátel, boje s Římem, je toho víc, co by se dalo napsat. Snad se dočkáme.

EttelëaDragons
EttelëaDragons
12.05.2013 3 z 5

Knížka mě zaujala především tím, že popisuje život prvního panovníka na českém území, o kterém jsem až do té doby vlastně vůbec neslyšela. Zajímalo mě, kdo to ten Marobod byl a tak jsem se rozhodla, že si tuhle knížku přečtu. Navíc se odehrávala ve starověkém Římě a i když to není období, o které bych se nějak hluboce zajímala, rozhodně je zajímavé a je dobré o něm něco vědět.
Zpočátku se mi knížka četla velmi lehce a od samého začátku mě zaujala. Styl autorky je jednoduchý, ale dost popisný, což se skutečně projevilo ve chvíli, kdy se Marobod dostává do Říma. Od té doby se mi četlo poněkud hůře, protože se zde čím dál častěji začaly vyskytovat poměrně zdlouhavé pasáže a "vysvětlující" dialogy, které mi občas vadily a někdy mi přišly dokonce zbytečné. Některé části byly na můj vkus příliš "upovídané" a vysvětlovaly i docela zbytečné skutečnosti. Takovéto dialogy na mě působily dost uměle, ve skutečnosti by se takto lidé asi nebavili...
Taky jsem postrádala více akce a více děje. Některé pasáže byly naopak hodně zajímavé, především ty, které popisovaly život ve starověkém Římě, slavnosti a další události. Je vidět, že autorka je v tomto ohledu opravdu zkušená a ví moc dobře, o čem píše. Taky mi přišly hodně zajímavé popisy zvyklostí různých kmenů, těch bych klidně ocenila více.
Celkově se mi knížka líbila, i když jsem se jí občas musela prokousávat. Díky ní jsem zase získala nové vědomosti, za což jsem ráda. Chyť vlka za uši bych doporučila hlavně těm, kteří už od této autorky něco četli a jsou zvyklí na její styl paní a ví, co od něj čekat. Taky je to určitě velmi dobrá kniha, pro všechny, koho zajímá historie a starověký Řím.