Markéta Přemyslovna - Česká princezna na trůně dánském

Markéta Přemyslovna - Česká princezna na trůně dánském https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94100/marketa-premyslovna-ceska-princezna-na-trune-danskem-94100.jpg 5 27 12

Pozoruhodný příběh Markéty Přemyslovny začíná krátce před svatbou s dánským králem Waldemarem II. a vypráví jej mladá šlechtična Anna, která odchází do Dánska v královnině doprovodu. První část knihy se odehrává v prostředí magického pražského hradu a na dalších středověkých sídlech ukrytých v překrásné české krajině. Kniha je především příběhem dívky, jejího problematického vztahu k otci, jehož má ctít jako krále ale kterému nemůže prominout potupení milované matky Adléty. Kněz, otec Jáchym a mladý trubadůr z Francie, který vnáší do ponurého prostředí středověkého dvora lehkovážné tóny milostných legend i to jsou rozpory, které utvářejí významnou osobnost legendární dánské královny. V díle druhém již připlouvá do dánského království. Oslnivou krásou a soucitem si velmi brzy získá srdce lidu a přijímá nové jméno Dagmar-ta jež nese světlo. Dagmar i Anna si zvykají na život v královském hradě v Ribe. S Waldemarem ji pojí hluboká manželská láska ale stejně jako její matka i ona musí nést úděl podváděné ženy. Svůj život zasvětí dánskému lidu v pomoci nejchudším a nemocným. Dánsko, drsná ale neobyčejně krásná země se jí stává milovaným domovem. Umírá velmi mladá ale legenda o královně Dagmar žije sedm set let do dnešních dnů.... celý text

Přidat komentář

laura2486
27.04.2021 5 z 5

Paní Sirotková každou knihu píše s obrovským zájmem a hlavně s vášní. Do jejich knih vkládá péči, a tak se v nich odráží její velké srdce.

takana
01.11.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila.


tatjana1737
27.04.2020 4 z 5

Ke knížce jsem se dostala více méně náhodou. Zprvu jsem se nemohla začíst, musela jsem si zvyknout na styl vyprávění a trochu se sžít s hlavní hrdinkou, ale když to přišlo, tak jsem ji neodložila, dokud jsem nedočetla. Osvěžení milostnou zápletkou bylo velmi povedené, i když lehce připomínalo v knize zmíněný příběh o Tristanovi a Isoldě.

Vcelku by se mi líbilo, kdyby kniha mapovaný úsek pojala více do hloubky, kdyby autorka, i když se tomu v předmluvě ústy své postavy brání, vložila více dějinného pozadí, rodových souvislostí či dobových reálií. I tak dílko ovšem považuji za zdařilé, včetně zdárného konce pro hlavní hrdinku. Oproti tomu mne dost překvapily osudy Aleny, to jsem od autorky vůbec nečekala. Ani král Valdemar nebyl ve výsledku takovým hrdinou jako jeho, téměř svatá, manželka.

Knize bych vlastně vytkla jediné, a to nečlenění textu do dílčích celků. Text je v knize v souvislé mase, a to i tehdy, když se mění vypravěč nebo úhel pohledu. Z hlediska plynulosti čtení to na mne místy působilo hodně chaoticky, než jsem se zorientovala a pochopila, že najednou vypráví někdo jiný nebo se v ději najednou přeskočilo na jiné místo či do jiného času. Souhlasím s názorem, že konec vzala autorka dosti hopem.

Možná by neuškodil v závěru nějaký doslov v podobě medailonu Markéty Přemyslovny, ale to už je jen detail.

viki77
16.12.2018 5 z 5

Moc hezká kniha

lapagerie
19.05.2017 4 z 5

Velmi čtivá knížka o dceři Přemysla Otakara, Markétě - Dagmar. Hezky podaný příběh i díky vypravěčce - nespoutané Anně. Je pravda, že o Dagmar se člověk z beletrie moc nedozví a je to škoda. Určitě to byla pozoruhodná žena, která se za svůj krátký život dokázala zapsat do srdce svého lidu.
Zajímalo by mě, jak by ve skutečnosti vypadala situace, při níž by se Markéta setkala s Konstancií Uherskou...

sonaviolet
02.04.2014

Všem moc děkuji za krásné komentáře. Je to krásná zpětná vazba na mé osamocené sepisování. V květnu již bude v chodu můj veb o nových knihách a také zajímavosti o postavách v prvních dvou knihách. S radostí vás uvítám.
Vaše Soňa Sirotková

Sarah01
31.12.2013 4 z 5

Pěkná knížka, ve srovnání s romány Hany Whitton vychází daleko lépe, líbí se mi, že nic v ní není jen černobílé. Pro dívky zajímající se o naši historii jako dělaná, určitě doporučuji.

cace
09.08.2013 5 z 5

Kniha se mi hezky četla. Historické událaosti jsou spíše v pozadí oříběhů hrdinů. Všemu dominuje láska a vášeň, dobře se to čte. Kniha mě potěšila a také už vím, kdo byla královna Dagmar.

miriama
06.06.2013 5 z 5

Čtivě napsaný příběh o osudech královny Dagmar, ale také o české šlechtičně Anně, která jí doprovázela do Dánska a prožila zde část svého života. Poutavé líčení života zde v Čechách a také v Dánsku. Také mohu jen doporučit. Navíc královna Dagmar je moje oblíbená historická postava a snažím se o ní zjistit co nejvíc. V literatuře je trochu opomíjená. Mimo této knihy a románu Královna Dagmar nebyly její osudy beletristicky zpracovány.

Boudika
22.02.2013 5 z 5

Krásná,čtivá kniha. Škoda,že konec je velmi rychlý a stručný,u této knihy bych uvítala i o 200 stran víc.... Moc hezká a všem vřele doporučuji!!

Radkab.
27.12.2012 5 z 5

Začátek možná slabší, ale jinak krásně napsaná knížka. Trochu jsem se při čtení "zamilovala" do dánského rytíře Stranga, a doufala, že i přes svojí lásku k Markétě - Dagmar, bude nakonec tím pravým pro Annu. Nebyl, ačkoli mi jejich svatba udělala radost, a snad spolu byli aspoň spokojení, když už ne šťastní. Škoda, že to se Strangem tak smutně dopadlo.
Tragický osud královny Dagmar mi vehnal slzy do očí. Byla to skutečně výjimečná žena, nejen krásou, ale hlavně svými vlastnostmi. Škoda, že se na ni v Čechách trochu zapomíná ...

paja1ajaja2
24.10.2012 5 z 5

Kniha se krásně čte,čtenář se vžije do děje.Doporučuji takovou četbu

Štítky knihy

nevěra 13. století 12. století Přemyslovci Dánsko princezny české královny Přemysl Otakar. I., 1155/1167-1230 historické romány České království

Autorovy další knížky

Soňa Sirotková
česká, 1969
2008  78%Říkali mi Sisi
2016  73%Tegmine
2011  90%Markéta Přemyslovna - Česká princezna na trůně dánském
2018  72%Josef I., můj přítel
2021  73%U dvora římského krále Josefa

Kniha Markéta Přemyslovna - Česká princezna na trůně dánském je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených11x
Knihotéce10x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x