Markéta Lazarová

Markéta Lazarová https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484077/bmid_marketa-lazarova-gtN-484077.jpg 4 1120 180

Baladický román českého klasika je inspirovaný morálkou a drsnými zvyklostmi rytířského středověku. Autor v jedné ze svých nejpoetičtějších próz vypráví příběh předem ztraceného boje středověké loupeživé bandy s královským vojskem. Do popředí dramatického střetnutí položil Vančura sugestivní příběh velké osudové lásky krásné a něžné Markéty a syna loupeživého rytíře. Jako celek je kniha barvitým a neobvyklým obrazem krvavé epizody z dávné minulosti, jehož posláním je potvrzení jistot, které poskytují nenahraditelnou cenu individuálnímu lidskému životu.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Historické romány

Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Marketa Lazarová , 1931


více info...

Přidat komentář

morienhithwen
30.03.2024 5 z 5

Je to trošku fever dream, nicméně proto ji milujeme.

Apo73
09.03.2024 5 z 5

Jestli to někdo s češtinou uměl, tak to byl Vančura. Jeho čeština nepopisuje situace, ale rovnou svojí melodičností nastoluje i atmosféru - a protože je květnatá, pro baladické příběhy se nesmírně hodí. Jakoby se Vančura nevymanil sám ze středověku nebo z vln dávných dob. Vždyť takhle píše i Rozmarné léto i Obrazy z dějin národa českého... Zkrátka Marketa Lazarová je jeho vrcholné dílo, s tím se nedá nic dělat. Je to plastický obraz středověku, který se Františku Vláčilovi podařilo vyjádřit úplně stejně intenzivně, taky se na něj dokázal naladit. Síla příběhu je v té proměňující se dynamičnosti, dramatičnosti a v tom, že titulní hrdinka se stává částečně obětí své doby. Je v tom vše - láska, zrada, vášeň, smrt, všeho jakoby se Vančura dotýkal nějak bazálně, základně, jako by sahal někam ke kořenům civilizace. Opravdu magické dílo.


radimch
02.03.2024 5 z 5

Nádherný jazyk, vrcholné dílo Vančurovo.

vítek111
29.02.2024 5 z 5

Vančura mě naprosto odzbrojil, už dlouhou dobu se potýkám s nepřátelstvím vůči literatuře a zejména próze 20. století. Ona lyričnost kterou jsem marnotratně hledal se zjevila právě v těchto řádcích. Právě možná díky Markétě Lazarové na prózu této epochy nezanevřu a budu se k ní vracet častěji než sporadicky.

Bonda
25.02.2024

Je to skvělá próza, velmi působivá. Nevěřím ve znásilnění jako začátek lásky. V tomhle směru mi přijde próza jako typický kýč, ač bravurní a strhující. Líbí se mi velmi podoba jména Marketa s krátkou druhou slabikou a nechápu, proč se protahuje. Je to škoda. Vančura žádnou "Markétu Lazarovou" nenapsal.

ddkk
25.12.2023 5 z 5

Nezaměnitelný Vančurův jazyk povýšil prostý příběh na klenot české literatury. I když pro mnohé asi špatně čitelný - čím to asi je?

RonnieSmithx
11.12.2023 1 z 5

Jeden z adeptů na nejnudnější knihu tisíciletí.

Any26
08.12.2023 3 z 5

Bohužel mě knížka nebavila. Špatně se mi četla. Vančura zřejmě nebude můj šálek kávy.

twix6862
29.11.2023 3 z 5

Že já si s tím Vančurou nedám pokoj...

dana_vrana
15.11.2023 3 z 5

Středověk, loupežníci, drancování, boje... ale taky láska, vášeň, nenávist. Balada napsaná překrásnou češtinou, která syrový příběh o to víc umocňuje.
Jenomže....
Přestože je jazyk krásný, je pro (mnohého) dnešního čtenáře nesmírně náročný. I při poslechu audioknihy jsem musela dávat dobrý pozor, případně se ve vypravování vracet. Je to velmi specifické dílo. Není třeba se toho bát, jen je dobré s tím počítat.

soupik2012
22.10.2023 3 z 5

Jenom díky audioknihám mám teď možnost občas sáhnout po díle, které bych v knižní podobě odložila po pouhém prolistování. Ale poslech u mne snese mnohem více, nežli oči. Byl to ovšem marný pokus prodrat se mezi poetické duše. Markéta Lazarová je epickou knihou o lásce, u které je velmi nesnadné udržet plné soustředění. Archaický jazyk a složitá velmi komplikovaná souvětí. Občas jsem děj hltala plně soustředěná, ale mnohem častěji jsem se v něm bezradně ztrácela a přes občasná zpětná přetáčení marně pátrala po tom, o čem to vlastně pan Vančura vypráví. Četba baladických knih, nutně vyžaduje vlastní velkou představivost. Zcela jistě se nejedná o špatné dílo, to jsem poznala i já z toho mála co šlo pochopit, ale pro mne to zkrátka není. Nepovedla se ani audiokniha. Ani vydavatel tedy v tomto případě Tympánum nepochopilo, co baladický příběh vyžaduje. Strohé vyprávění paní Mileny Steinmasslové, rozhodně nenavodí tu správnou atmosféru, kterou tento příběh vyžaduje. Teplo z krbu, zimu za oknem a jiného narátora a možná si příběh zkusím dát někdy ještě jednou. Jo a sklenku dobrého vína.

Zemlja
25.09.2023 5 z 5

Krásný, syrový příběh. Křehká nezkušená dívka a další mladí lidé v drsné době, která lásce moc nepřála.

TheMatt
14.06.2023 2 z 5

Aneb když se vám nepovede květnatý jazyk a pozoruhodné vypravěčství napasovat na příběh, jenž by čtenáře upoutal k nadšenému čtení od hlavy první až po finální desátou. S lhostejností k postavám a vyústění děje se tak v postupně se prohlubující úmornosti marně pokusíte předchozí dvě přednosti ocenit. Smutnou tečku tomu dává fakt, že je v porovnání i to Rozmarné léto krapet lepší ...

ellypusik
16.04.2023 2 z 5

Dílo má jistě literární hodnotu a zůstane pokladem české klasické literatury. Nicméně minimálně mně se četl tento text naprosto tragicky a dočtení knihy stálo velké úsilí. Rozmarné léto bylo též oříškem, ale tento román šel ještě o level obtížnosti výš.

Atuin
05.01.2023 5 z 5

Vančurovo Markétu je doslova radost číst, je to zàžitek nad zážitky, který pro své zabarvení jen tak nezapomenete ( pokud vůbec).
Markéta Lazarová pod taktovkou Vláčila je svým způsobem nezařaditelný film, ovšem to co dokázal Vančura na papíře dokázal režisér a kameraman s herci ve filmu. Atmosféra obou médií skutečná a živá a přenos zážitku je doslova porážející...

Eicherik
27.11.2022 4 z 5

Balada z prostředí loupeživých rytířů. Nejzajímavějším na této knize je Vančurův jazyk, který tento příběh činí autentickým. Ovšem něco za něco. Místy je příběh hůře stravitelný. Z knihy přímo vane atmosféra drsného středověku a z některých obrazů až zalézá mráz za nehty. Na závěr pochválím překrásný obal, kterým se pyšní vydání z roku 2015.

Majto
24.10.2022 2 z 5

Kedysi dávno som vo filmovom klube na ČT2 videl Vláčilov film, ktorý má zaujal svojou osobitou "temnotou" a mrazivom surovosťou. Po dlhých rokoch som sa odhodlal prečítať si aj literárnu predlohu k nemu a popravde, keby som nevidel film, miestami som vôbec netušil o čom autor píše. Škoda no také Obrazy z dejín... Sa mi kedysi páčili a pozdáva sa mi aj Vančurov spôsob narábania s jazykom, len tu skrátka obsah nestačil...

Hakate
28.08.2022 2 z 5

Tuto knihu jsem opravdu neměla ráda. Bohužel ani v průběhu let se stav nezměnil.

Belanna
28.08.2022 2 z 5

Jedna z mála povinné školní četby, kterou jsem přečetla se sebezapřením.

LilKure
11.07.2022 2 z 5

Ne, ne, ne. Už nikdy více. Mám vydání se 176 stránkami, ale přišlo mi to jako věčnost.
Děj je strašně nepřehledný. Autor skáče od děje k hloubání o životě jako auto na D1. Všechny postavy jsou nesympatické, ukňourané a nevěřím jim ani nos mezi očima.