Skleněný pavouk

Skleněný pavouk https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12161/bmid_skleneny-pavouk-PRv-12161.png 4 43 6

Hned na začátku je zraněný Mark pronásledován cizími muži kteří ho chtějí zabít, na poslední chvíli ho zachrání jeho dobré přítelkyně, proč ale chtěl Mark někdo zabít? Při letové zkoušce Merkura ve firmě Elzy Swensonová je Merkur i s Markem a Rayem unesen, naštěstí, ale zasáhne vesmírná policie a všechny unosce zatknout. Markovi vše stále vrtá hlavou a vydává se s Rayem na planetu, kde podle všeho řádí piráti a taky se hned s nimi dostanou do křížku...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Najáda
Originální název:

L'araignée de verre , 1994


více info...

Přidat komentář

jan7113
03.04.2023 4 z 5

Parádní oddechovka. Jako ostatně všechny příběhy s Markem Stonem. Tentokrát Mark s androidem Rayem objeví na odlehlé zdánlivě pusté planetě myslící živé tvory tvořené křemíkem. Proč ne, vždyť je to sci-fi! A sci-fi dobrodružná a akční.
Moc se mi zamlouvá přístup k vesmírným pirátům - žádné vyjednávání, rovnou dvě salvy po šesti raketách a je vymalováno. Možná trocha inspirace pro dnešní přesluníčkovaný svět.

Terva
10.02.2023 5 z 5

„Za hodinu se vynoříme
ze subprostoru.
Teď je ten správný čas
na doušek tvé
oblíbené whisky.“

Tohle je zatím nejlepší příběh, co jsem v této sérii četl. Možná jsem to už u některého příběhu napsal, ale zde je opět další velmi povedený dobrodružství. Od začátku je to plné akce, napětí, honiček a překvapení. Pár věcí se opakuje, tak jako vždy u těchto příběhů. Avšak, Jean-Pierre Garen tu působí jako vyměněný, děj v knize má jinou šablonu, než je čtenář zvyklej. Tohle dobrodružství se mi moc a moc líbilo. Takové příběhy můžu číst do nekonečna.

Malá ochutnávka:
Ve zpětném zrcátku zahlédl transvozidlo svých pronásledovatelů, které se neúprosně zvětšovalo. Mark nechápal, proč ho ti muži chtějí zabít. Čtvrt hodiny před tím, když nastupoval do vozu, zahlédl náhle hlaveň laserové pistole, která na něj mířila. Instinktivně se vrhl stranou a zabránil tomu, aby ho paprsek zasáhl do čela. Unikl sice jisté smrti, ale jeho protivník ho druhou ranou zasáhl do ramene . . .

Má to tak trochu stejný začátek jako Lágr vyděděnců, akorát je to delší začátek. Dokonce tu vystupují i některé Amazonky, pokud si na ně pamatujete. Ženy, co nemají rády muže, ale s robotem to klidně daj. Pak se děj přesune na jinou planetu. Tam se odehraje klasická bitva s piráty. Ale na planetě poznáme tři nové mimozemské druhy a kupodivu dva z nich jsou inteligentní a navážou s lidmi kontakt. Mark Stone se opět předvede svými telepatickými schopnostmi, Ray zase ukáže, že je dobrý stratég. Jednoduché, krátké, povedené – doporučuji.

Citát: Na neznámé planetě by člověk nikdy neměl dát na první dojem.


Meda77
01.12.2021 4 z 5

Jestli nechcete ve vlaku čumákovat z okna a dívat se naši krásnou zprivatizovanou krajinu Stoneovka vhodná volba.

cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.

Richie1
18.01.2015 3 z 5

Mark Stone se na dalším ze svých dobrodružství setká na vzdálené planetě s existencí inteligentních křemíkových pavouků a housenek :-)
Podle obvyklého scénáře proběhnou také nějaké boje s piráty a bude objeveno spiknutí i v řadách Kosmos Jetu. Další porce mírně naivního a oddechového čtení.

kivera
05.04.2012 4 z 5

Knížky o Marku Stoneovi a androidu Rayovi jsou dobrým oddechovým čtením na cesty. Není to nic světoborného, ale ani to neurazí, a třeba v autobuse pak cesta s takovouto knížkou ubíhá mnohem rychleji. :-)

Autorovy další knížky

Jean-Pierre Garen (p)
francouzská, 1932 - 2004
1991  73%V zelené pasti Rhulů
1998  73%Poslední obyvatel z planety Zwor
1992  76%Astronef Merkur
1993  73%Zajatci démona
1995  77%Železný král

Kniha Skleněný pavouk je v

Přečtených97x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce45x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x