Pád bohů

Pád bohů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12147/bmid_pad-bohu-SWq-12147.jpg 4 35 4

Mark Stone a jeho android Ray jsou vysláni na planetu objevenou v minulem stoleti. Obyvatelé se vyvynuli do stadia doby bronzové, kteří když zrovna mezi sebou neválčí, pořádají velkolepé hry, při kterých může každý ukázat svou udatnost, právě při takových hrách byl jeden z agentů vážně zraněn a na jeho místo putuje Mark, aby se též zapojil do her. Odměnou pro vítěže je, že bude obětován bohům...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Najáda
Originální název:

La chute des dieux , 1998


více info...

Přidat komentář

Terva
24.03.2023 5 z 5

"Stála
před ním
nahá a krásná
. . . jako skutečná
bohyně."

Devatenáctý příběh, respektive devatenáctá kniha v sérii Mark Stone je poslední. Ano, čtete dobře. Akorát, že je poslední v tom, že je to poslední kniha formátu 17,5 x 10,5 s barevným hřbetem. Nastávající knihy už jsou v jiném formátu. Jsou tenčí, o něco málo vyšší a maj bílej hřbet z černým názvem a pořadím. Po této knize to tedy v knihovně vypadá jako rána pěstí do oka. Ono totiž nakladatelství Najáda skončilo a další příběhy převzal nakladatelství Ivo Železný. Teď se však vraťme k dobrodružství Marka Stonea v této knize. Ještě jsem se chvilku kochal image této poslední knihy a pak hurá na obsah.

Malá ochutnávka:
Vydali se mírně stoupající ulicí, lemovanou kamennými, nejvýše dvoupatrovými domy. Jejich střechy kryly tašky okrové barvy. Přízemní prostory většinou zabíraly řemeslnické dílny a kupecké krámky. Kráčeli zvolna, aby Ray mohl pořídit co nejvíce záběrů z každodenního života obyvatel, po kterých přímo bažili historici a další odborníci z Univerzity. Umožňovalo jim to po každých padesáti letech posuzovat, jakým směrem se ubírá vývoj na sledované primitivní planetě.

Už se stalo zvykem, že se v první kapitola jakéhokoliv zatím vyšlého příběhu dost věcí opakuje. Od vizáže nejen Peggy, generála Khova, Raye nebo Marka Stonea osobně. Dozvíte se to, co čtenář těchto dobrodružství zná nazpaměť, ale pro nové čtenáře je to potřeba zopakovat. A tak nikoho sečtělého už ani nepřekvapuje věta, která zazní v skoro každém příběhu: Potřebuji schopného agenta na mimořádnou misi. Stone je převážně stažen z dovolené, kterou tráví vždy se svou přítelkyní slečnou Swensonovou. A ačkoliv tu větu znám už nazpaměť, vždycky se na ní těším :-)

Citát: Čím vyšší je naděje na dlouhý život, tím víc se bojíte riskovat.

A také jsem vždycky zvědav, kam kapitána Marka Stonea zase pošlou. Respektive, co za nebezpečí jej čeká na neznámé planetě. Tedy krom soubojů s meči a podobným nářadím a lovením krásných místních žen. Což jsou klasické situace v každém příběhu. Jen se mění prostředí, ženy i zbraně. Podstatou je, komu musí Ray a Mark Stone čelit. Respektive, kterým padouchům mají nakopat prd. . . kožichy. Tento případ probíhá v řeckém stylu. Zeus, Héra a mnoho dalších bohů na cizí planetě možná můžou být, ostatně jsou to bohové, ale stejně tu není něco v pořádku. Ray a Mark tomu stejně přijdou na kloub a čtenář bude nejen spokojen, ale i překvapen koncem příběhu.

Citát: Je těžké porozumět bohům.

cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.


Kolombovka
26.01.2017 5 z 5

mark stone, co dodat...

Richie1
24.05.2015 3 z 5

Obvyklý scénář - nová planeta, infiltrace do místní komunity, objevení a vyřešení všech problémů včetně likvidace pirátů na konci - tentokrát ovšem zajímavá změna v podobě dlouhověké civilizace planety Olymp (i se jmény všech olympských bohů z řeckých bájí - jak by ne, když před několika tisíci lety nás navštívili, a tak vlastně stvořili řecký panteon). 55%