Adarhargský jed

Adarhargský jed https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17726/bmid_adarhargsky-jed-sFY-17726.jpg 4 53 9

V době, kdy je android Ray na operaci paměťových bloků, požádá kolega z Bezpečnostní služby Marka Stonea, aby ho zastoupil v misi na periferní planetu Terrania IL. Její stupeň civilizace odpovídá jednadvacátému století, takže nejde o primitivní středověkou společnost, ale planeta je proslulá svou nízkou technologickou úrovní, velkou nezaměstnaností a vysokou mírou zločinnosti. Markovým úkolem je vypátrat profesora Gonzalese, špičkového odborníka na elektroniku a biochemii, který byl zřejmě na Terranii IL unesen…... celý text

Přidat komentář

babystar
09.09.2023 4 z 5

Příjemně napínavá jednohubka. Mark Stone je nejen neporazitelný fešák, ale má i smysl pro humor. A bláznivý Kulomet Harris nemá chybu. Padouši jsou poraženi, Země je zachráněna a tak to má být.

Terva
15.08.2022 5 z 5

Porno!
Půjčovna porna!
Nutně to potřebuju!
„Aha“.


Ačkoliv jsem mnohokráte napsal, že nemám rád, když někdo začíná třeba desátou knihou v sérii, nebo si přečte až tu poslední knihu, sám jsem toto pravidlo porušil. Adarhargský jed je vlastně šedesátou pátou knihou v sérii Mark Stone. A proč, že jsem se do ní pustil? Odpověď je strašně jednoduchá: Štěpán Kopřiva. Prostě jsem si řekl, že bych od tohoto svérázného a dobrého a humorného spisovatele chtěl mít všechny knihy, které vydal.

Citát: Žádné brutální destrukce, rozumíte!

Marka Stonea jsem nikdy dříve nečetl. Avšak tento příběh mě strašně bavil. Mistr Kopřiva do něj dal krev, akci, humor a napětí. A bohužel mám takový neblahý pocit, že se tato kniha stala nejlepší v úplně celé sérii. Stačí se podívat na hodnocení. Ale neváhal jsem ani chvilku a pořídil si prvních čtyřicet knih v této sérii. Trochu se jich bojím, ale jsou to vlastně takové malé sešítky do kapsy, a i když mě třeba nebude něco bavit, nebude problém to dočíst.

Malá ochutnávka:
Za všechno mluví to, že místním lidovým hrdinou je Glenn Ford, dělník, který v druhém roce kolonizace spadl opilý do nádrže s tekutým dusíkem. Dali mu medaili za statečnost in memoriam. Technická úroveň je velmi nízká, zhruba na úrovni jednadvacátého století. Taky proto se jí říká Retro. Velmi rozšířené staré střelné zbraně. Vysoká nezaměstnanost, vysoká zločinnost.
„To zní dobře“, řekl Stone.

V této knížečce se dá vystopovat, o čem vlastně celá série je. O cestování vesmírem, o soubojích, o špionáži a o dohledu nad primitivními planetami. A jak jsem již psal, svérázný humor Štěpána Kopřivy tento příběh činí velmi čtivým, lehkým, zábavným a k mému smutku i velmi krátkým. Přečteno za několik hodin v jednom dni. Ale i tak vřele doporučuji a nebojte, určitě nevadí, že jste předešlé příběhy nečetly. Třeba vás to nakopne, jako mě.

Citát: Nevyráběj nic, k čemu nemáš protilátku...


Patapuf
03.06.2022 4 z 5

bylo to fajn.... to je tak jediné co o tom můžu napsat..... je to moc krátký na to aby se to dalo pořádně hodnotit.... jako když jsi rozděláte holku a v nejlepším si vzpomene, že doma zapomněla žehličku a do toho oknem proskočí kulomet Harris.....

čtenářka301
29.01.2022 5 z 5

Moje první setkání s autorem a koukám, že mám nového oblíbence :)

Polinius
27.10.2021 5 z 5

Útlý svazeček ve kterém se všechno stane příliš rychle a to je možná dobře. Děj graduje s rychlostí vypálené kulky a kdyby měla kniha jen o pár stránek více, začal bych se obávat o osud celého vesmíru. :-)
V rámci rozsahu knihy a zvoleného žánru nelze tomuto svazku nic vytknout.

Pokud hledáte něco velice podobného doporučuji knihu Amanda která je druhým dílem série Legie. Tady děj vrcholí v botanické zahradě a tam děj vrcholí v Zoo.

fes
06.04.2021 4 z 5

Po dvou týdnech od přečtení netuším, o čem to vlastně bylo.
Jen vím, že se to četlo samo. ;)
Přesně taková má oddechová literatura být.

cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.

trudoš
22.06.2018 4 z 5

Prima změna oproti Stoneovskému stereotypu, protože autorův příznačný humor se nezapře. Až mi bylo skoro líto, jak moc se Štěpán Kopřiva snaží napasovat do vesmíru, který není jeho, což je nejvíc znát na charakterech nejdůležitějších postav. Ovšem bez ohledu na původní kánon ohromná zábava, sic některé fóry laciné, děj sem tam prvoplánový a ne všechny zvraty dotažené. A měl-li bych zápletku dodatečně zrekapitulovat, jediné, co se mi v hlavě vybaví, je závěrečný výbuch a nic víc.
Tohle je zkrátka Mark Stone dle akčních pravidel Dutého plamene, o čemž svědčí i fakt, že rozsah povídky by osnově sedl daleko víc. Každopádně Jean-Pierre Garen se kvůli téhle gangsterce v hrobě určitě neobrátí, ovšem jeho skalní fanoušci budou mít dost pravděpodobně s Adarhargským jedem problém. Už jen proto, že android Ray si nezasouloží, chudák jeden elektronická. Za mě však spokojenost, masakruje se tu jak o posvícení a tvůrčí metafory jsou vymazlené k dokonalosti. Škoda že podobných kousků není v sérii víc.

lyriq
03.02.2017 5 z 5

Příjemná jednohubka. Původní Mark Stone od Jean Pierra (aspoň ty díly, které jsem četl) byl spíše temnější a občas jemně koketoval s hororem. Mistr Kopřiva jej osvěžil kopou svého osobitého humoru, mnohem akčnějším pojetím a dal vzniknout zábavné epizodě ze života tohoto již vcelku kultovního agenta.

Autorovy další knížky

Štěpán Kopřiva
česká, 1971
2009  84%Asfalt
2015  87%Rychlopalba
2019  92%Křížová palba
2014  76%Aktivní kovy
2010  82%Holomráz

Kniha Adarhargský jed je v

Přečtených107x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce54x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x