Trestancem na Edenii

Trestancem na Edenii https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12214/bmid_trestancem-na-edenii-5lA-12214.jpg 4 23 7

Jedna z řad knih, ve které se nevyskytuje Mark ani Ray Poručík Ed Tand byl odsouzen k dvaceti letům kárného tábora na planetě Edenii za pašování záhadné drogy, která se začala šířit na Zemi a planetách Unie. Na Edenii člověka ohrožují obrovští hmyzí mutanti, připomínající kudlanky nábožné, které vězňové musí hubit. Tand brzy zjistí, že se stal obětí ošklivé intriky, a přísahá pomstu. Podaří se mu z planety uniknout?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Le bagne d'Edenia , 1977


více info...

Přidat komentář

Terva
15.04.2024 5 z 5

„Zajímalo by ho,
jaký je to život,
když jeden
přesně ví,
co si myslí druhý.“

„Ed Tand, narozen v New Yorku na Zemi, 23 let. Před třemi lety absolvoval s vyznamenáním Astronautickou akademii . . .“

„Trestancem na Edenii“ je docela krutý příběh. Tím krutý nemyslím ani tak „krvavý“, ale „krutý“ tím faktem, jak dlouho Ed Tand čeká na svou pomstu. Dokonce bych mohl i říci, že tohle je tak zajímavý příběh, z pera Jean-Pierre Garena, že by si zasloužil i celou knihu. Mám pocit, že materiál by se našel. Časový úsek v této „bružůrce“ je dostatečně dlouhý, aby vydal na celý román. A navíc jsem si tuto zkrácenou verzi docela užíval. Ed Tand je tak trochu jiný hrdina, než jsme si u pana Garena zvykli.

Malá ochutnávka:
Povídejte mi o Kalo. Je vás hodně?
„Tak milion. Už delší dobu se snažíme udržovat stálý počet obyvatelstva. Dožíváme se zhruba vašich dvou set let a neznáme nemoci. Kdybychom nekontrolovali porodnost, byly by nás brzy miliardy a život by byl nemožný . . .

Čtenář ví, že je Ed odsouzen neprávem. Ale hlavní hrdina nikam nespěchá. A jak léta běží, jeho úmysl se pomstít narůstá a zdokonaluje se. Tak že jsem to jeho vězení na Edenii chápal. A jako on, jsem i já přijal trest a jen čekal jak se mu pomsta povede. Zajímavý jsou také protivníci na planetě, kterou Země využívá jako trestaneckou kolonii. Jsou to létající hmyzí mutanti, unášejí trestance i dozorce a kdoví, co s nimi dělají. Navíc je tu i zvláštní mimozemská inteligence. Konec příběhu je perfektní a po dlouhé době jsem musel i zatleskat.
Deset půlek létajících hmyzích Hetešáků.
( ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ ƸӜƷ )

Citát: Ještě štěstí že tento národ je mírumilovný, jinak by klidně dobyl celou Galaxii.

Llewelyn
07.08.2023 5 z 5

Mark Stone je klasika. Tohle se vymykalo jak postavou, tak dějem. Přesto patří tento díl k mým nejoblíbenějším. U rychlého přečtení mě napadlo, jak by si asi s tímto námětem poradil jiný autor, který by mu dal větší rozsah a kvalitnější styl psaní.
P.S. Sci-fi verze Hraběte Monte Christa, to opravdu sedí.


cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.

StriderCZ
16.12.2019

Příjemné překvapení, i když závěr trpí nedotaženou zápletkou. Jedná se o velice dobrou knihu ze žánru odpočinkové sci-fi.

Eigis
15.11.2014 4 z 5

Musím souhlasit s předchozími komentáři. První půlka je příběh idealisty, kterého uvrhnou do tvrdého vězení, kde mu touha po pomstě pomůže přežít a zakalí ho do podoby tvrdého a nesmiřitelného nepřítele. V druhé polovině místo popisu dramatického útěku a postupné likvidace všech nepřátel přichází až dětsky naivní řešení v podobě mimozemšťanů. Takhle zazděný potenciál jsem snad ještě neviděl. Místo sci-fi verze Monte Chista tenhle kýč. I přesto si tohle dílko jako celek čtyři hvězdičky zaslouží, protože rozjezd byl opravdu perfektní.

jukka3
18.12.2012 4 z 5

presne tak je skoda ze je to tak rozdeleno ten konec je docela nuda o proti prvni pulce ale i tak dobre :-)

gogo
08.11.2010 4 z 5

První půlka je čistě pětihvězdový čtení...pak knize trochu dochází dech... Povedená kombinace hvězdné pěchoty a Hrabě Monte Christa ze začátku se změní v ne příliš zajímavou publikaci a výsledné hodnocení někde kolem 70% je adekvátní...

Autorovy další knížky

Jean-Pierre Garen (p)
francouzská, 1932 - 2004
1991  73%V zelené pasti Rhulů
1998  73%Poslední obyvatel z planety Zwor
1992  76%Astronef Merkur
1993  73%Zajatci démona
1995  77%Železný král

Kniha Trestancem na Edenii je v

Právě čtených1x
Přečtených51x
Doporučených4x
Knihotéce36x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x