Psanci vesmíru

Psanci vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12216/bmid_psanci-vesmiru-BTA-12216.jpg 4 26 3

Jedna z řad knih, ve které se nevyskytuje Mark ani Ray, jedná se o příběh z primitivní planety. Pozemské unii vládne krutý diktátor Ming. Mladý poručík Paul West se zapojí do odboje proti tyranii, ale je zatčen a odsouzen na doživotí do titanových dolů na Terranii VII. Zanedlouho ho však přidělí jako osobního pilota rozmazlené guvernérově neteři. Je to štěstí, nebo neštěstí? Podaří se mu uprchnout na svobodu?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Les damnés de l'espace , 1976


více info...

Přidat komentář

Terva
19.04.2024 4 z 5

Paul West,
dvacet sedm let,
narozen v New Yorku na Zemi,
poručík 3. galaktické eskadry
zvláštního nasazení.

Zajímavý je fakt, že zatím, co jsme se v příběhu číslo 43 s názvem Mise na Miře setkali s mladým poručíkem Paulem Revestem, figuruje v tomto příběhu mladý poručík Paul West. Což značí, že si pan spisovatel Jean-Pierre Garev nechce moc komplikovat situaci. Tak že k jednoduché dějové osnově se sem tam objevuje i dosti podobná jména. Docela často se například jako vedlejší postava objevuje muž s jménem Tor nebo Thor. Ale pokaždé jsou z jiné planety a mají i jiné družky..

Malá ochutnávka:
Ráno ji probudila zvláštní vůně. Paul dřepěl u ohně a cosi opékal.
„Připomíná mi to zajíce,“ řekl. „Přebíhal potok. Dostal jsem ho první ranou. Neochutnáte?“
„Po takové dietě sním cokoli“.
Maso bylo vláknité, tuhé, navrchu spálené a uvnitř napůl syrové, ale oba je pojídali s chutí.

(Poznámka Terva: Nejlépe uměl opékat maso v přírodě na rožni robot Ray. Jídlo bylo vždy křupavé a chutné)

V tomto příběhu figuruje tedy mladý poručík Paul West. A vlastně celý koncept v Pozemské unii je převrácený naruby. Opět tu jako šéf pana Westa figuruje postava snědší pleti s mongolskými předky. (Za Marka Stonea, pokud si pamatujete, to byl generál Newman.) Celé Unii vládne krutý diktátor Ming a tudíž jsou klasické hodnoty posunuty na jinou úroveň. Příběh by se dal rozdělit na dvě části mezi kterými jsou tři roky mezery. Je to trošku slabší příběh, nefiguruje tu moc sexu, ale spíš čisté lásky a má to, jako vždy skoro až pohádkový konec.

Citát: Pouze mimořádné okolnosti z nás udělaly piráty, ale do zrcadla se můžeme pořád ještě podívat a nemusíme z toho pohledu zvracet.

cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.


Eigis
15.11.2014 5 z 5

Knížky odehrávající se před dobou, v níž se objevuje Mark a Ray, mají jeden jediný úkol, vysvětlit potřebu změny, která nastala později. Příběh samotný se mi líbil, chvílemi sice vyvolá schovívavý úsměv, ale je to fajn nenáročné počtení.

Autorovy další knížky

Jean-Pierre Garen (p)
francouzská, 1932 - 2004
1991  73%V zelené pasti Rhulů
1998  73%Poslední obyvatel z planety Zwor
1992  76%Astronef Merkur
1993  73%Zajatci démona
1995  77%Železný král

Kniha Psanci vesmíru je v

Přečtených55x
Doporučených2x
Knihotéce35x
Chci si koupit2x