Mariňák

Mariňák https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36097/marinak-36097.jpg 5 18 3

Podtitul: Vojákova kronika války v zálivu a dalších bitev Vzpomínky svobodníka americké námořní pěchoty na službu ve válce v Perském zálivu v letech 1990-1991. Jen několik týdnů po irácké invazi do Kuvajtu a pár dní po svých dvacátých narozeninách přistává rodák z Kalifornie a další příslušníci čety průzkumníků a odstřelovačů v rozpálené poušti Středního východu. Teprve skutečný a drsný dotek války, nepopsatelný strach a úzkost, děsivá blízkost smrti jej zbavuje iluzí a ideálů o válečném hrdinství a slávě, o smyslu této i každé příští války. O svých zážitcích vypráví naprosto bez příkras, slovy často velmi peprnými. ... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Jarhead


více info...

Maciik
Maciik
03.08.2019 5 z 5

Vynikající kniha.

Devasta
Devasta
01.04.2018 5 z 5

Přečteno až po shlédnutí filmu. Spojitost s filmem to má, ale ve filmu je toho prostě vidět mnohem míň a je upraven tak, aby stačil uplynout za těch 90 minut, nebo kolik to má. Co se týká toho filmu, tak mě opravdu uchvátil, není to nějaké fantasy střílení a hrdinské činy kam se člověk podívá. Je to něco jiného, něco originálního a pravdivého. Knížka je krásně napsaná, čtete o životě člověka, kterého neznáte a právě díky této knížce zjistíte, čím si prošel a co zažil. Prvních pár kapitol se mi trošku pletlo, ale jak jsem četl dále, vše se spojovalo dohromady a dávalo smysl. *Spoiler* Příběh mě vzal přímo do Iráku na nesnesitelné čekání na nepřítele. Zažijete tam řvaní seržantů, nudu, špatné nápady, průšvihy ostatních vojáků za které ponesete vinu, dopisy co vám posílají z domova jak jde každému život dál a vy trčíte v poušti, jak vás holka podvádí, jak se vaše máma vdá za chlapa, kterého jste v životě neviděli a zdají se vám noční můry, jak vás v dětství střelí do oka sniper. Tohle všechno mi ta knížka ukázala. Pro mě to bylo neskutečné čtení u kterého jsem si nejednou pustil písničku Something in the way a otevřel plechovku CocaColy na posílení té americké atmosféry.


PJurista
PJurista
23.03.2017 5 z 5

Knihu jsem přečetl až po shlédnutí filmu, se kterým mimochodem nemá moc společného, pouze ten sarkastický humor a hlavní dějovou linku, ale o to více jsem byl překvapen když jsem se k ní dostal. Krásně se čte, beru to jako satiru na válku.