Marilyn Monroe

Marilyn Monroe https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62310/bmid_marilyn-monroe-L1t-62310.jpg 4 48 5

Marilyn Monroe je dramatický příběh o výjimečném životě, dojemný,často šokující, poutavý, zkrátka kniha, kterou přečtete jedním dechem.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR) , Knižní klub
Originální název:

Marilyn Monroe: The Biography , 1993


více info...

Přidat komentář

Leona333
24.06.2022 4 z 5

,,Ráda bych hrála roli, která něco znamená, co by něco lidem dala, ale můj vzhled tomu odporuje, jsem příliš jednostranný typ... Lidé si zvykli na mou jednostrannost. Cítím, jak se stávají nepřátelští, když se pokouším změnit. Lidé znervozní, když se změníš. Ostatně si myslí, že se změnit nedokážu... Jsou lidé, kteří si přejí, abych propadla. Nemám chuť vidět pak jejich tváře..."
Marilyn Monroe

Marilyn Monroe, vlastním jménem Norma Jeane Morteson, byla americká filmová herečka, modelka, zpěvačka a producentka. Většinu dětství strávila v pěstounské péči a sirotčinci. Smutné. Zároveň fascinující, kolik vůle, odvahy a píle, musela vynaložit, aby se z ní stala mezinárodní hvězda, i když se jí filmaři, většinou snažili natlačit do role hloupé blondýnky...
Kniha se mi, až na některé drobnosti..., líbila. Příběh této herečky, je jasnou ukázkou toho, že vůbec nezáleží na tom, jak dlouho tu jsme... Někteří lidé mohou žít spoustu let a stejně se na ně brzy zapomene... Prostě zmizí. A někteří tu s námi jsou jen na krátký čas, prolétnou kolem nás jak létavice po obloze a vzpomínka na ně zůstane, zůstává živá i mnoho let poté...

LaCucaracha
10.11.2020 3 z 5

3,5 *
Velmi obsažná kniha, hustý text, málo fotek, hodně dlouho jsem se do něj přemlouvala. Když jsem se dokopala, byla jsem mile překvapená, jak dobře se to čte, plynulo to skoro samo. Bohužel někde v půlce se to zaseklo, zhruba od doby, kdy se Marilyn naplno vrhla do filmového průmyslu. Pak to nějak ztratilo drive. Do té doby to byly skoro jen faktografické věci, co se jí dělo, jak postupovala v osobním životě a načínala kariéru, takže to mělo řád. Když se z ní stávala hvězda, tak už se autor začal zaobírat spíš jejími přednostmi (nemyslím prsa) a nedostatky, ambicemi, psychikou, motivy jejími i ostatních, co o ní kdo řekl a co si myslel, atd. atd. A v tom všem se hrozně rochní, dost často se opakuje, asi fakt chtěl všem vmáčknout do hlavy, jaká podle něj byla a jak se k ní ostatní chovali nehezky. Evidentně ji autor obdivoval, někdy možná až nekriticky, pořád ji vychvaluje a snaží se ji ve všech ohledech ospravedlnit. Což neříkám, že není opodstatněné, člověk mu to celkem i věří a vcelku ochotně přijme obraz Marilyn tak, jak ho podává. Třeba já si teď vážně myslím, že byla dobrá, a nikoli povrchní herečka.
Jenže se prostě často opakuje a motá dokola, někdy je těch podružných informací zbytečně moc, jiné, které by mě napadly a zajímaly, zase přejde. Taky trochu skáče v čase sem a tam, sice ne v dlouhých časových úsecích, ale i tak to působí často roztříštěně. A ty podstatné věci z Marilynina života v tom někdy skoro zaniknou. Prostě se nějak knížka časem zvrhla v mírně chaotické vyprávění a plynulost čtení šla do kopru.
Dost ubrala i špatná redakční práce. Občasná chyba a přehozené písmenko – klasika. Že překladatel skloňoval místní název a používal zásadně "v Beverly Hillsu", to už mi přišlo diletantské a směšné. Ale často věty nedávaly smysl, ať už v rámci sebe samých, nebo v návaznosti na jiné. Nevím, jestli šlo o špatný překlad, nebo jim kus vypadl, ale občas tam prostě byly nesmysly. A což teprve jedna poznámka pod čarou, o tu se musím rozhodně podělit. Jednak na té stránce v textu vůbec nebyla a jednak byla úplně mimo mísu: ...v roce 1922 objevili archeologové hrobky faraónů a u jedné mumie sazenici a jeden člen kolektivu ji zasadil a ona mu vyrostla hořčice. ... Ehm?
No určitě je to zajímavé čtení a dost se dozvíte. Jak moc je to pravdivé, toť otázka, protože v plno případech jde samozřejmě jen o autorovy interpretace. Ale jeden by mu i věřil. Každopádně škoda té ženské, a její přátelé měli máslo na hlavě, že se jí nesnažili nějak pomoct, když museli vidět, jak se v těch drogách plácá.
Jinak dobré je googlit si fotky. Zjistila jsem, že Marilyn fotili opravdu hrozně moc, už od mládí, takže skoro ke všemu, o čem je v knize řeč, lze fotodokumentaci najít. Což vyprávění hrozně moc dodá. Navíc to byla fakt krásná ženská, takže já jsem se u těch fotek vždycky zasekla plná obdivu. :-)


vlkove
20.08.2019 4 z 5

Krásně napsané. Mnoho informací. Černobílé fotografie. Doporučuji.

martas006
07.01.2017 4 z 5

Velmi obsáhlé. Marilyn Monroe měla pestrý život a v knize je spoustu informací.

cat5
27.08.2015 4 z 5

Chvílemi velmi zdlouhavé, ale pokud Vás tato výjimečná osobnost opravdu zajímá a knihu poctivě dočtete, dozvíte se spoustu nového - příjemného i nepříjemného. Kniha pro mě byla velkým přínosem a děkuji autorovi za spoustu (doufám,že pravdivých) informací.