Maria Montessoriová: Učitelka nové doby

Maria Montessoriová: Učitelka nové doby https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468795/bmid_maria-montessoriova-ucitelka-nove-d-Ukp-468795.png 4 190 54

Maria Montessoriová byla výrazná osobnost, pocházela ze zámožné italské rodiny, v roce 1896 se stala první doktorkou medicíny v Itálii, zajímala se o výchovu mentálně postižených dětí a o otázku dětských nervových nemocí, později se věnovala propagaci svého programu vzdělávání. Autorka románovou formou přibližuje náročnou cestu této inteligentní vzdělané dívky, která se díky vlastní houževnatosti a cílevědomosti vypracovala mezi odbornou špičku ve svém oboru. Kvalitně napsaný, čtivý a zajímavý biografický román poutavým způsobem seznámí čtenáře s počátky kariéry této významné italské pedagožky a zakladatelky výchovně-vzdělávacího programu Montessori.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Lehrerin einer neuen Zeit , 2020


více info...

Přidat komentář

lulucinax
02.04.2024 5 z 5

Má první kniha z edice Významné ženy a rozhodně ne poslední. V knihovně mám již připravenou Marii Curie-Skłodowskou a po dalších pokukuji. V květnu vychází Marilyn Monroe. Jedná se o skvěle napsaný beletrizovaný životopis silné ženy, která se nenechala zastrašit muži a okolím a jako první žena vystudovala lékařskou vysokou školu v Itálii. Úžasný příběh, který jsem hltala. Marii jsem moc fandila, aby to všem natřela. Ženy to v té době měly hodně těžké a jejich cílem bylo se jen dobře vdát a rodit děti.
Maria byla průkopnicí a já si říkala, zda jsme od té doby ušly dlouhou cestu? Nebo ne?
Proč se stále na ženy, které nejsou vdané a nemají děti, pohlíží skrz prsty? Kniha rozhodně vzbuzuje řadu otázek a emocí a doporučuji k přečtení všema deseti.

Amneris
09.02.2024 5 z 5

Příběh o Marii Montessori je velmi čtivý a rozhodně zajímavý. Marii se podařilo jako první ženě v Itálii vystudovat medicínu a následně pedagogiku. Na základě svých vědeckých výzkumů položila základy Montessori pedagogiky, jejíž principy se používají dodnes :-)


Katka2382
19.01.2024 5 z 5

Ráda čtu o silných ženách které si ve své době vydobyly místo mezi muži.A dokázaly celému světu,že nejsou o nic horší než jejich mužský protějšek.
Patří jim za to velký dík.

MarNe
18.01.2024 4 z 5

Knížka formou beletrie seznamuje čtenáře s několika klíčovými roky života MM. Nechybí ani vykreslení tehdejších poměrů v Itálii i v jiných evropských zemích z pohledu na roli ženy ve společnosti.

A jak to většinou bývá. Něco velkého se zrodí z utrpení a ne jinak tomu bylo i se založením Montessori metody, která dodnes vychovává tisíce dětí po celém světě.

Na základě četby jsem si o MM dohledávala další informace.

zandu
28.12.2023 3 z 5

Pěkný příběh, ale asi jsem čekala víc.

Alaglesia
07.07.2023 4 z 5

Krásná kniha mapující začátky Marie. Krásně vykresluje tehdejší postavení žen a obecně život v Itálii. Bylo zajímavé se dozvědět, jaké to bylo být první ženou studující na lékařku. Marie se musela vzdát osobního života, aby se mohla věnovat kariéře. Zajímavé bylo i sledovat, jakým způsobem vytvořila svojí metodu, která je aktuální dodnes.
Tato kniha je právě z těch knih, kdy po jejím dočtení jdrte a zjišťujete si, co byla pravda, co fikce a zajímají Vás další informace o hlavní hrdince. Skvěle zpracované, určitě si přečtu další z knih o úspěšných ženách z naší historie.

Lucienka220
09.06.2023 4 z 5

Všichni jsme už asi slyšeli o montessori školách, výuce či pedagogice. V této knize se dozvíme, co bylo inspirací pro tvůrkyni této metody, která byla původní profesí lékařkou a první ženou, která v Itálii vystudovala medicínu.
Pro mne bylo zvláštní, jak ženy musely o svá práva na studium i kariéru tvrdě bojovat. A rozhodnutí, zda se vzdá všeho, co pracně vydobyla kvůli mateřství a rodinnému životu, se zdá neobyčejně těžké.
Nemohu zapomenout, že teprve minulý týden byl i u nás vypuštěn ze zákoníku naštěstí nedodržovaný zákon z roku 1919 o celibátu učitelek, proti kterému bojovala už Františka Plamínková.
Nemohu ani nevzpomenout osudy dvou dalších výjimečných žen, o kterých jsem četla, a které byly vrstevnicemi Marie Montessori. Jednou z nich byla Marie Curie-Sklodowska, která jako první žena studovala fyziku a chemii na Sourbonně. Měla velké štěstí na svého životního partnera, díky kterému mohla skloubit výzkum i rodinný život.
Osud druhé ženy je mnohem podobnější osudu Marie Montessori. Mileva Maric byla první studentkou fyziky na curyšské univerzitě. I ona porodila nemanželské dítě, které bylo posláno do pěstounské rodiny, a které měla se svým spolužákem a později manželem Albertem Einsteinem. I když se traduje, že právě ona přišla na teorii relativity, a pokud ne, tak se jistě na ní podílela , ale vždy se tato teorie spojuje se jménem jejího manžela.
Což dokazuje, že obavy Marie Montessori, že bude manželem upozaděná se zdají na místě.

lusila
03.05.2023 3 z 5

Romantický pohľad na časť života Márie Montessoriovej. Ak by v hlavnej úlohe nebola táto osobnosť, bol by to len ďalší román pre ženy o nejakej učiteľke.

Majka1979
01.05.2023 5 z 5

Tento príbeh ma chytil za srdce. Mária, mladá žena, ako jediná žena študuje na škole, aby sa stala lekárkou. Jej štúdium nie je jednoduché. Nikto neverí, že raz doštuduje.
Keď predsa len školu dokončí, okamžite má ponuku na miesto. A to bez rozmýšľania príjme.
Jej práca a súkromie naberajú na obrátkach.
Keď však príde na voľbu medzi rodinným šťastím a prácou, vtedy stojí pred veľkou dilemou.
Naozaj nádherný a silný príbeh. Určite vrelo môžem len a len odporúčať.

Bustedka
09.04.2023 4 z 5

O montessori metodě slyšel snad každý, kdo má děti. Méně se už ví, jak tato metoda vznikla a kdo vůbec byla Maria Montessori.

Moc hezky se to četlo, je to opravdu zbeletrizovaná forma Mariina několik let života. Ovšem i zde můžeme najít prvky fikce (autorka na konci vše vysvětlí). Laura Baldini navíc skvěle popsala tehdejší dobu a její pravidla.

Neskutečný, jak se naše společnost proměnila. Montessori se stala první italskou lékařkou, zaváděla nové metody výchovy, ale hlavně bojovala za ženská práva v mužském světě.

L.Helena
20.03.2023 4 z 5

Pořád přemýšlím, jestli se mi kniha líbila nebo ne. Zvolila jsem si ji k přečtení, protože jsem se chtěla dozvědět něco o známé ženě, která vnesla do pedagogiky nové principy a metody, dodnes používané. Hodně jsem se dozvěděla o počátcích její kariéry, jejím postupném přechodu od medicíny k pedagogice, o tom, jak nelehké bylo pro tehdejší ženu vydobýt si své místo ve vědeckých kruzích, či vůbec v oblastech, které tehdy přináležely pouze mužům, a také o tom jak se snažila vypořádávat se spoustou společenských předsudků, a které z dnešního pohledu jsou pro nás nepochopitelné a nepřijatelné. Pokud tedy ke knize přistupuji jako k románu o určité etapě života Marie Montessori, tak je to docela zajímavé, čtivě zpracované a kniha mě bavila. Nemůžu se však zbavit pocitu, že jsem chtěla něco víc. Jenže to asi budu muset sáhnout po knize, která není románem, nýbrž čistokrevnou biografií.

lucakuca
15.03.2023 3 z 5

Škoda.
Bylo to pěkné. Úžasná žena, leč bylo toho málo. To nejzajímavější se odehrává v doslovu.
Jak uvařit svíčkovou za půl hodiny? Takhle.
Má to jméno, na které je dobře slyšet.
Má to lákadlo dobrého obalu.
A ty ingredience, jedna báseň!
SPOILER:
Nevraživost studentů, postupné získání respektu od kantora, první pitva, veřejná obhajoba své práce, práce, úspěchy v práci, první konference a stresík, objevení Luigiho, láska, zkouška dětí, konference v Anglii, rozhodnutí, a pak ten doslov.
Takové množství ingrediencí/informací a tak málo prostoru.
Kniha na mě působí, jako svíčková za půl hodiny hotová a na stole. Mám tunu 100% surovin, ale když jim nedám to správné množství času/délky, tak to nikdy nebude ono a bude tomu pořád něco chybět.

sidonka
14.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Velmi zajímavá kniha o těžkém prosazování žen v oborech, které byly považovány za "mužské", nepochopitelné pro mě bylo obětování dítěte pro kariéru

Jančislava
13.02.2023 5 z 5

Pěkně zpracovany příběh. Ráda jsem se o ní dozvěděla něco více. Zajímavé nakouknout do života žen v Itálii, na těžkosti při studiu a celkově života "moderní" ženy. Mě se zpracování líbilo.

Astarothh
09.02.2023 3 z 5

Jako pedagoga mě linka práce se "slabomyslnými dětmi" velmi zaujala. Příběh o Luigim začal také náramně dobře. Milostný příběh MM byl zvláštní, až nudný. Kniha byla určitě čtivá, ale chybělo mi tam více metodiky montessiori. Ale chápu, že to nebyla literatura faktu, ale román.

vlkcz
09.01.2023 4 z 5

Čtivá knížka o výjimečné ženě. Nejde o biografii, zabírá zhruba 8 let jejího života, konkrétně dobu studií a začátku profesní kariéry. Nechybí romantická linka, byť trochu zvláštní.
V závěru autorka rychle zmíní i zbytek života Marie Montessori a kontroverze, se kterými byla její osoba spojena a uvádí zdroje, ze kterých čerpala a několik drobných úprav, které si dovolila udělat oproti oficiálním životopisům.

pollyanna
03.01.2023 2 z 5

Kniha je napsána na módní vlně biografií známých osobností (žen) – s pěknou obálkou evokující romantické čtivo a odpovídajícím obsahem. A to je právě ten problém. Není to první taková kniha, která se mi dostala do ruky, a mám z ní smíšené pocity. Převažující spíš ty negativní. Kniha se skutečně dobře čte. Ale to je asi tak všechno. Fiktivní postavy v románu mě nepotěšily, protože pak je těžké rozlišit, co je skutečné a co nikoli – a od biografie přesně to očekávám. Edice „Významné ženy“ tak asi nebude pro mě.

Magrata15
01.01.2023 4 z 5

Tuto knihu bych si sama nevybrala, určitě by mě odradila obálka, která zavání romantikou.
Naštěstí mi byla doporučena a tak jsem se dozvěděla o úžasné italské doktorce, která si musela svou slávu a především svá studia tvrdě zasloužit. V době, kdy Maria žila totiž ženy nepracovaly, nestudovaly a vlastně ani nesměly vycházet na ulici bez doprovodu.
Knihu doporučuji k přečtení.

tereza_p
04.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Ze začátku se mi kniha četla trochu hůř, musela jsem si zvyknout na mluvu dané doby, ale pak už to bylo v pohodě a kniha se četla velmi příjemně. Oceňuji vyobrazení ženy v románu, který bych vyskládaný na historických faktech a který ukazuje, že to ženy v dané době a především v některých státech neměly vůbec jednoduché, pokud se chtěly prosadit jinak než ženy v domácnosti. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že by to úsilí a náročnost mohly být vykreslené ještě výrazněji. To, jak to bylo obtížné, na mě důrazněji padlo až ke konci knihy, kdy Maria musela volit mezi svou kariérou a osobním, respektive rodinným životem. To mi přišlo jako opravdu velmi dobrá ukázka, v jaké situaci se mohly ženy v té době ocitnout. Než ovšem došlo na tento okamžik, tak to na mě působilo, že sice musela překonávat překážky, ale vlastně vším proplouvala relativně lehce. A to si nemyslím, že tak opravdu bylo.

BetyN.
21.11.2022 4 z 5

Marie Montessori byla výjimečná žena a její příběh opravdu stojí za pozornost. To je rozhodně hlavní důvod, proč si přečíst tuto knihu. Mezi řádky čtivě napsaného a romantického příběhu naleznete celou řadu historických faktů a zajímavostí. V závěru knihy autorka vysvětlí, co je fakt, a co je fikce. Čtení mě bavilo, postavy i prostředí jsou výborně vykreslené a příběhu nechybí spád, jenže se nemůžu ubránit dojmu, že tento námět měl větší potenciál. Marie Montessori by si zasloužila detailnější zobrazení jejího života, a hlavně tato kniha končí v momentě, kdy její kariéra teprve začíná. Tohle by měl být první díl ze série o této ženě, ještě zbývá mnoho věcí, co bychom o ní měly vědět. 3,5*