Přiznat vinu

Přiznat vinu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402127/bmid_priznat-vinu-idI-402127.jpg 4 445 152

Novinář Marek Vráz série

1. díl >

Jedné deštivé červencové noci roku 1996 mizí v Praze beze stopy mladá žena. I přesto, že se okamžitě rozbíhá intenzívní pátrání, není nalezena jediná indicie, která by k ní policii přivedla. O dvaadvacet let později jiná žena podléhá zákeřné nemoci a její beznadějný stav vyprovokuje k činu muže, který ví, co se té dávné deštivé noci událo. Pravda, jež vyplouvá na povrch, s sebou však nepřináší úlevu a vykoupení, nýbrž jen další bolest a několik podob smrti.... celý text

Přidat komentář

Olous1
15.02.2024 5 z 5

Přiznat vinu...moje první knížka od autora. Jsem velice mile překvapena. Styl psaní mi sedí, zápletka dobrá a konec zajímavý. Vůbec jsem ten konec takto nečekala. Určitě doporučuji a jdu na další díl.95%.

Radimka
11.02.2024 4 z 5

Příběh dobrej, ale tak nějak zbytečně natahovanej. Popisy typu “navlékl jsem si funkční prádlo, přes ně přetáhl rolák a cyklistické kalhoty, nasoukal se do membránové bundy S PODŠÍVKOU" - to jsou opravdu informace k nezaplacení. No můj autor to asi úplně nebude.


mataj
09.02.2024 3 z 5

Nebylo to špatné, ale ani mě to nenadchlo. Hezky načaté vyšetřování případu zmizelé mladé dívky je náhle utnuto, a po dvaadvaceti letech se díky výčitkám svědomí a přesvědčení o karmě dozvídáme pravdu. Nicméně autora ani náhodou nezatracuji, kniha se četla hezky, takže se chystám i na další díly.

hanzmb
31.12.2023 3 z 5

Nevím, kdo vyplňoval u této knihy žánr, ale vůbec to nesedí. Tak možná psychologický román s lehkým krimi pozadím. Zápletka bez mrtvoly vlastně žádná a nějakého vyšetřování si taky moc neužijete. Jako start up nové série se tohle zrovna moc nepovedlo. Zachraňuje je to jen popis Terencových začátků v novinařině. Asi působila spíš autorská krize. Je to totiž ze stejného roku jako Úhel pohledu, který považuji za nejslabší knihu s Mikem.

zuzana4291
03.12.2023 4 z 5

Za mě byla prvá část knihy zbytečně moc vleklá nebo ten konec moc rychlý. I přesto má tato kniha své kouzlo, kterým dokáže čtenáře oslovit.

faba
03.12.2023 2 z 5

Česká detektivní práce. V hlavní roli novinář, a ještě k tomu elév. Nic se nevyřeší. A nebýt špatného svědomí, ani by se nic nevyřešilo. Normální kniha s prvky detektivního žánru.
Až poslední část mě zaujala tak, že jsem to přečetl na jeden zátah.

marvan00
25.11.2023 1 z 5

Bývalý policista Goffa má z praxe jistě nastudováno, i u tohoto románu lze vytušit v pozadí jakýsi reálný předobraz. Ovšem literární zpracování je jedním slovem ... úděsné. Postavy, charaktery, dílčí situace i dialogy jsou poskládány z těch nejbanálnějších klišé, které člověka napadnou na první dobrou. Tam, kde se autor snaží o cosi jako psychologickou drobnokresbu, upadá do nicneříkající mnohomluvnosti.

Úvodní retrospektivní scéna z devadesátých let vlastně dokonale demonstruje Goffovy tvůrčí limity. Protože největším diskotékovým flákem v roce 1996 byla Macarena, tak během scény z diskotéky se hraje, hádejte co, no přeci Macarena. A autor si to řádně užívá, "Heeeey Macarena!" píše Goffa, pak dokonce ocituje celou sloku této esence popové imbecility a zřejmě v tvůrčím rauši ještě dodává: „Macarena končí, heeeeey Macarena, ahááááái!“ Zřejmě proto, aby ilustroval Kingovu tezi, že literárního diletanta poznáte podle přemíry vykřičníků a citoslovcí. Když dívky odchází, protože kamarád se "ožral" (vskutku originální zápletka, že), tak DJ pustí Gangstas Paradise, další nejprofláknutější hit té doby, jaká to náhoda. Jenže zeitgeist doby nelze poskládat z hlušiny povědomí obecně sdíleného, kromě toho je tam vždy ještě něco neopakovatelného, originálního, zapomenutého, co nám svou evokací teprve přiblíží ducha oné doby.

Celou četbou mě provázel pocit trapnosti nad tou tvůrčí impotencí, úpornou snahou něco sdělit a naprostou neschopností to adekvátně vyjádřit. Přitom za příběhem lze vycítit velký potenciál, který ale evidentně přesahuje autorovy možnosti. Knize by prospělo, kdyby Goffa přijal své limity, upozadil literární ambice a nechal jednoduše co nejskromnějšími literárními prostředky promluvit samotný příběh, bez školometské a neobratné snahy o vlastní invenci.

Abych autorovi nekřivdil, mezi tou tvůrčí bezmocí se občas objeví i nečekané záblesky originality, o to více pak mrzí to celkové diletantské zpracování. Vlastně mě ani nepřekvapilo, když jsem v tiráži našel jako odpovědného redaktora Borise Hokra, takto recenzenta žánrové literatury. Bohužel u něj se jen opět potvrzuje, že k profesionální práci s žánrovou literaturou je třeba se perfektně orientovat i v literatuře jako takové, pouhé fanouškovské nadšení pro daný žánr je žalostně málo.

TerezaaBaarova
23.11.2023 3 z 5

Další český autor detektivek, kterému dávám šanci... a pokud takhle série nebude dobrá, tak už fakt nebudu číst české autory... Martin Goffa a jeho Terence (Marek Vráz) ušlo to, nebylo to zlý... prostě detektivka. Nic víc a nic míň. Další díl rozhodne.

MirkaProk
08.10.2023 5 z 5

Čtivě napsáno. Určitě si přečtu další knihy od tohoto autora.

janina66
21.09.2023 5 z 5

Po 3 letech jsem si znovu přečetla tuto knihu, tentokrát formou audioknihy, skvěle namluveno Janem Vondráčkem. Skvělý čtenářský zážitek, ne vše jsem si pamatovala, jen pachatele jsem nezapoměla.

Reat
17.08.2023 5 z 5

No jasně, že za den. Podle Goffy by se vlastně mohla klidně jmenovat nějaká hodně kvalitní droga, protože jednak je Vám po "jejím" požití fakt krásně a navíc je tak úžasně návyková....Další fantastický kus! Píšu "další", protože ačkoli je tohle můj první koment k jeho knize,
mám za sebou už celou sérii "Miko Syrový", díky níž se tento autor okamžitě zařadil k mým totálním oblíbencům. A v TOP kvalitě jede i tady, neboť téměř ihned jsem byl duší a myslí v příběhu, nemluvě o tom, že v Terenci jsem díky jeho počátečnímu statusu outsidera naprosto viděl. Příběh úžasně frčí, je plný napětí,čtivosti a hlavně lidskosti....bolesti,touhy,vzrušení,urputnosti a hlavně uvěřitelnosti. To je to, co Goffu odlišuje od ostatních a staví na piedestal vítěze.Totiž vpašování reálie ohledně vražd D.H. a pod. knize ten punc dává. Celou dobu jsem hltal stránky a ani nedýchal. Literární skvost, bez slabého místa. Tady je prostě každé hodnocení malé.

Vilma232
09.08.2023 4 z 5

Naposloucháno. S velkým potěšením musím konstatovat, že nejen Miko Syrový, ale i Marek Vráz - novinář mě zaujal. A dokonce se mi podařilo začít prvním dílem! Zmizení mladé ženy na cestě s diskotéky a odhalení až po mnoha letech - dobrý námět, výborné zpracování i načtení.

Andrea7272
05.08.2023 5 z 5

Také první autorova kniha a líbila :-)
Beru další díl .

KnihoSny
29.06.2023 4 z 5

první kniha od autora a docela se mi líbila:)

barca0583
02.06.2023 5 z 5

Tato kniha byla pro mě první četbou od autora. Velice se mi zamluvil styl jeho psaní, již od začátku jsem se do děje ponořila a bylo těžké se vůbec odtrhnout. Vřele doporučuji všem nadšencům, kteří mají rádi krimi a nějaké ty záhady.

J0hn
23.05.2023 5 z 5

Kniha krátká, příběh relativně jednoduchý, ale napsaný velmi čtivě, takže člověk měl problém se odtrhnout. Jako audiokniha zpracováno na jedničku s hvězdičkou. Jak namluvením, tak zpracováním pozadí a ruchů.

Kopretinka784
22.05.2023 5 z 5

Už jsem se s Terencem setkala. Nerada čtu série knih od jiného než prvního dílu, ale jsem závislá na jejich přístupnosti v knihovně. Tak jsem se konečně dočkala Terencových začátků. Muž z chatrče i Děvčátko se mi líbily, tak mě ani nenapadlo očekávat, že by mě první díl Terence nezaujal. Už se těším na další díly.

lendinka.k
21.04.2023 5 z 5

Po menší pauze jsem začala novou sérii M. Goffy a musím říct, že to pro mě bylo jako vrátit se domů. Hned od začátku jsem se ponořila do děje a nemohla se odtrhnout. Nedávno jsem četla knihu s podobnou zápletkou (zmizení mladé dívky), ale to se nedalo srovnat. Z mé strany to ale není fér, srovnávat s ostatními autory, protože pan Goffa pro mě nastavil laťku, kterou nikdo jiný jen tak nepřekročí. A že byl příběh krátký? - Vše podstatné jsme se dozvěděli a k tomu jsme ještě dostali jako bonus něco k zamyšlení. Například mě kniha donutila zamyslet se nad karmou a osudem, zda je všechno náhoda... a tak podobně. Tentokrát se pěkně ukázalo, že špatné svědomí je velký nepřítel a že jedna nešťastná událost může zasáhnout do životů dalších a nadělat při tom obrovskou spoušť. A ještě chci ocenit možnost nahlédnout do prostředí žurnalistiky, což bylo pro mě opět něco nového a neotřelého.

MatBla
18.04.2023 5 z 5

Moje první kniha autora, moc se mi líbila. Četla se mi moc dobře, Terence byl sympaťák, určitě budu v sérii pokračovat.
Přečteno za jeden den, pravda kniha je tenká, ale i tak nešla odložit - zahrádka musela počkat:)

4xbabča
08.04.2023 5 z 5

První kniha o novináři Markovi Vrázovi, kterému říkají Terence se mi moc líbila jako zatím všechna díla Martina Goffa. Příběh se dobře čte, má spád, napětí a hrdinovi jako začínajícímu novináři se docela daří a těším se na jeho další případy.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány česká literatura

Autorovy další knížky

Martin Goffa
česká, 1973
2020  88%Muž z chatrče
2014  87%Bez těla
2019  84%Přiznat vinu
2013  81%Muž s unavenýma očima
2016  89%Dítě v mlze

Kniha Přiznat vinu je v

Právě čtených2x
Přečtených538x
Čtenářské výzvě39x
Doporučených16x
Knihotéce230x
Chystám se číst177x
Chci si koupit25x