Ztracené stříbro

Ztracené stříbro https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348632/mid_ztracene-stribro-q4c-348632.jpg 4 115 31

Marcus Didius Falco série

< 1. díl >

Řím r. 70. Jednoho Horkého dne se Marcus Didius Falco, soukromý informátor, srazí na Foru s rozkošnou šestnáctiletou Sosií Camillinou, která prchá, jako by jí šlo o život. Falco ji zachrání a tím začíná nebezpečná hra, souvisící s krádežemi císařských ingotů z britských dolů a hanebným politickým spiknutím proti novému císaři Vespasianovi. Z pověření záhadných, vysoce postavených klientů putuje Falco proti své vůli do Británie, kde zažije kruté strádání při otrocké práci ve stříbrných dolech. Hlavou Falconovy početné rodiny je matka, ale ani ona mu nemůže pomoci, jakmile se setká s Helenou Justinou, senátorskou dcerou, která má jakési spojení se zrádci, jež chce Falco stůj co stůj odhalit. Helena je pro něho společensky nedosažitelná, ale Falco se nevyhýbá žádné překážce… Ztracené stříbro je první kniha úspěšné falconovské řady Lindsey Davisové. Toto nové vydání doplňuje autorčin úvod.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Silver Pigs , 1989


více info...

Přidat komentář

Jaruš7
15.01.2024 5 z 5

Tím, že jsem si k četbě vybrala audioknihu jsem si udělala umocněné potěšení.
Příběh vyprávěný hejskem ze Starého Říma brilantně namluvený Martinou Hudečkovou od autorky, která mužské figuře dá ty svůdně poťouchlé manýry v příběhu romanticko-detektivním, kde každá maličkost ladí představivost barvitěji pro zážitek, jenž je fajnový.
Určitě výběr MP3 je super.
Pečlivě nastudovaná doba římského císaře Vespasiana je bonusem.

Vybělené tógy senátorů měly bělidlo z darovaný tělesných tekutin, jenž jako úlitbu byli hosté nuceni darovat.

Citace:" Politik si asi snadno zvykne na to, že ho lidí nazývají lhářem."

Pro další zážitek si přeci jen počkám na další díl od Martinky Hudečkové, je uchulahodící, prostě excelentní.

PitoR
18.11.2023 4 z 5

Honba za prepychom a mocou!
„Nikdy nedůvěřuj protivníkovi, dokud není mrtvý.“

Rím, leto roku Pána 70, na tróne cisár Vespasián. A tu začína príbeh nášho hrdinu. Marcus Didius Falco je bývalý vojak, ktorý sa živí ako súkromné očko – informátor (delator) – takže o nepriateľov nemá núdzu, hlavne z radov neverných manželov i manželiek, ale...

„Lidé tě podceňují, Falcone.“

Ztracené stříbro je úvodným dielom rozsiahlej historickej detektívnej série Marcus Didius Falco, pomenovanej podľa hlavnej postavy, ktorá má v origináli 20. častí. Všetky vyšli aj v českom jazyku. Keďže sa ich preklad nezastavil niekde v polovici, ako je to – žiaľbohu – v mnohých iných prípadoch, odhadujem, že u našich západných susedov museli byť Falcove príbehy kladne prijaté...

Lindsey Davisová (marec 2000): „Čtenáři beletrie hledají únik. Ten je možno nalézt ponořením do jiného světa, ať už vám ho poskytne fantazie, cestování nebo minulost – a u této série jsem měla od počátku jistotu, že tam budou zastoupeny všechny tři složky.“

A tento svojský neokrôchanec, ako ho vykresľuje autorka, pozitívne zapôsobil aj na mňa. Nič nie je také, ako sa javí navonok, Falco je slušný a citlivý človek, so všetkými možnými chybami i kladmi, ktorý sa iným snaží pomáhať. Nemusí to dennodenne trúbiť do sveta, jeho rodina však vie svoje a zistí to i samotný cisár. A nie je žiadny Rambo – často vyfasuje poriadnu bitku, ale vie rany aj rozdať, takže k mäkkýšovi má ďaleko. V úvodnej časti sa zhodou náhod pripletie do prípadu, kde pôjde o veľmi veľa, hoci to spočiatku vyzerá úplne inak...

„Člověk nemůže druhého nikdy doopravdy poznat. Ale musí se o to aspoň snažit.“

Zo začiatku som si trošku zvykal na štýl autorky, ale postupne ma to chytilo a naozaj bavilo. Hlavne som prestal „čítať“ priložené mapy, pretože ma to veľmi rušilo a odpútavalo od samotného deja. Neriešim, či sa jej podarilo hodnoverne vykresliť vtedajší rímsky život. Sama sa ospravedlnila za prípadné chyby. Ruku na srdce – kto ich nerobíme, však? Zaujíma ma príbeh a ten bol výborný, pútavý, napínavý i podarený, vkusne okorenený humorom. Svoje prvé rande s anglickou spisovateľkou Lindsey Davisovou hodnotím veľmi kladne a teším sa na ďalšie časti.

„Pokud se soukromí informátoři chopí každé legální příležitosti, tak se jakžtakž uživí. Když nám přeje štěstí, tak se můžeme dokonce slušně nadlábnout, což nám dodá energii stěžovat si na nespravedlnost světa.“


špulo
02.05.2023 2 z 5

Prvá tretina rozjuchaná, hlavný hrdina roztatárený ako panic po prvom sexe. Druhá tretina celkom fajn, pomohla zmena prostredia. Tretia tretina sirupovo roztrasená, hlavný hrdina uplakaný ako panic pred prvým sexom.
Najhoršie na tom je, že Rím tam bol len tak, aby sa nepovedalo, že tam nie je. Cez Falconove večné a často zbytočné komentovanie všetkého sa atmosféra doby úplne vytratila.
A humor? Autorka pravidelne tak tlačila na pílu, až mi takmer odpílila úsmev spopod fúzov. Vďaka tej strednej časti by tu potenciál bol a možno sa niekedy ešte presvedčím skúsiť druhý diel. No neviem, neviem...

ivoiro
14.04.2023 3 z 5

Tady jsem měl asi větší očekávání, než je skutečnost. Nějak jsem se s knihou neztotožnil na 100%. Ale další díl si možná přečtu.

Vestička
11.03.2023 3 z 5

Tak jsem se konečně dostala k prvnímu dílu. Horší než druhý a třetí, ale lepší než ten č. 27, a 43 co jsem četla. Pokud si to tedy pamatuju dobře. Ale tak aspoň už vím, jak se potkal ten zoufalec Falko s krásnou Helenou. Knize pomáhá zajímavé prostředí, a znalost autorky a ta špetka humoru, kter á se opravdu dá nazvat humorem. Škodí jí nelogický děj, šílená patetičnost ke konci, ano ta hlavně. Miluji Celii(nebo jak se ta malá zavražděná holka jmenovala). Ach. Nesnáším Helenu. Ach. Miluji Helenu, ale ona mě neche. Ona mě chce, ale já vím že to nemá budounost. Dobře stalo se, ale budoucnost to stejně nemá a já ji miluji. Ona mě chce, jako možná napořád, ale já ji ne, protože ji miluji. Císař mě sice povýší do jezdeckého stavu, ale budoucnost to stejně nemá. .. Tak na základce mě takové příběhy ohromovaly možná....

DzordanoChruno
28.03.2022 1 z 5

Najlepšia historická detektívka, akú som kedy čítal. Ale aj najhoršia: viac ich nebolo, a už ani nebude. Jedna hviezda za miestami vtipné hlášky; inak chaos, nekonzistentnosť. A z večne prefackávaných hrdinov mi je sympatickejší Marlowe.

bleekemolen
06.04.2021 2 z 5

Tuhle serii jsem dlouhe roky mijel v Levnych knihach s pokrcenym nosem, odvracenym pohledem a mirne zaklonenou hlavou. Snad jsem pridal i pohrdave odfrknuti. Jako milovnik staroveku a predevsim antickeho Rima jsem se ani neobtezoval cist anotaci a celou serii povazoval za nehodnou sve pozornosti, proste brak.
Nase cesty se zkrizily nekdy koncem lonskeho roku, kdy jsem jeden z dilu nakonec vzal na milost, abych dorovnal hodnotu nakupu v eshopu a vyuzil tak postovne zdarma. Bylo to asi 48. pokracovani s nazvem Alexandrie. Pred zarazenim do knihovny jsem ji zbezne prolistoval a pomyslel si, dam tomu sanci. Take jsem si pomyslel, ze nebudu serii zacinat od konce a poridil si asi za 15 czk prvni dil v paperbacku a tzv podzimni edici (padajici listy).
Za vikend jsem ji pokoril a moje pocity jsou znacne smisene. Uplny brak to neni, ovsem do hodnotne literatury ma dilko jeste vetsi odstup. Prekvapila me hlavne celkova nekonzistence, nektere casti (stribrne doly v Britanii) jsou skvele, jako by vypadly z pera Solzenicinova (po mensi mozkove prihode..). Ovsem zbytek je docela bida. Vypraveni prvni osobou mi nevadi, nektere casti jsou vsak dost naivni.. Ze se prislusnik mestke chudiny bavi jako rovny s rovnym s Titem a Vespasianem, ktereho mimochodem vyrusi ze spanku v jeho sidle, je naprosty nesmysl a malem jsem si u cteni ukroutil hlavu. Sklad preplneny vzacnym korenim je pravdepodobne pruchozi, jelikoz si do nej chodi snad polovina hlavnich charakteru kdykoliv se jim zamane a obcas si tam jen tak pro radost umiraji.
Co se tyka zapletky, tak byla bud tak hloupa, jelikoz pocinani postav nedavalo absolutne zadny vyznam a nebo tak genialni, ze jsem ho nepochopil.

Nektere pasaze naznacuji potencial, koupil jsem si proto pro jistotu jeste edici s prvnimi tremi dily. Necham se prekvapit, zda se autorka nekam posune. Pokud me ani dalsi dve dejistvi nezaujmou, s Falconem koncim.

Barbara182
19.10.2020 4 z 5

Moje první setkání s autorkou Lindsey Davisovou a musím říct, že jsem byla mile překvapená. Děj má svižný spád, a tak se kniha čte skoro sama, navíc hlavní hrdina coby vypravěč Marcus Didius Falco má příjemně sarkastický smysl pro humor a je hrozný sympaťák, co víc si přát? Hurá na další pokračování :-)

soukroma
25.09.2020 5 z 5

Nakonec přečtená na konec celé série. Dlouho jsem se k ní odhodlávala, jednou dokonce odložila, což je skoro neuvěřitelné při mé slabosti pro celou Falconovskou sérii (až na závěrečný díl) i tu následnou (našimi vydavateli už ale dále nepodorovanou).
Nakonec jsem velmi spokojená, konečně je mi jasné, jak se Falco s Helenou dali vlastně dohromady a jaká dramata a tragédie se při tom vlastně odehrály, v Británii i v Římě. Romantika tam sice byla, ale naštěstí tomu nevévodila, spíš sentiment všeho druhu, takže i slzička ukápla.

tomatlas
23.01.2020 5 z 5

Pro mě nejlepší detektivka ze starověkého Říma, jakou jsem zatím četl.

Katuska88
26.08.2019 4 z 5

Zajímavé dílko opět trochu jiného ražení, než na jaký jsem zvyklá.
Nedostala bych se ke knize, ani autorce, nebýt čtenářské výzvy.
Nikdo z mého okolí totiž autorku nezná.
Byla jsem trochu zmatená ze způsobu psaní a zvláštního použití přímé řeči.
Ale jinak se mi moc líbily Falconovo hlášky a "moudra".
Někdy se k sérii nejspíš vrátím, nemyslím si, že mi něco uteče, když ji teď chvíli nechám skladem.

Carmen13
11.04.2019 3 z 5

Autorka používá pro mne poněkud nezvyklý styl psaní. Přijde mi, že občas není ani přesně jasné, kdy jde o současnost, minulost a kdy jen o úvahy hlavního hrdiny. Vzhledem k tomu, že je kniha psaná v první osobě, působí na mě tak trochu jako deník. Hlavní hrdina mi připadá dost hulvátský, místy až zbytečně sprostý. Připadá mi, že samotný detektivní příběh tvoří jen kulisu. Nicméně je vidět, že autor se v dané době opravdu velmi dobře orientuje.

hanzmb
31.12.2018 3 z 5

Oddechové čtení, které si nehraje na žádnou velkou literaturu. Ideálně namíchaný mix detektivky, historie a románu pro ženy. Toho posledního tam bylo na můj vkus až příliš. Hrdina vyrostlý a žijící v římských slumech a mající za sebou službu v legii se najednou v 2.polovině knihy chová jak zamilovaný vikomt. Někdy se k této sérii asi vrátím (pořád to je historická detektivka navíc ze starého Říma), ale až dočtu nejprve Robertse a Saylora. Ti mi sedí více. (Taky předpokládám, že se hrdina s Helenou ožení a prostor pro zamilované výlevy se tím okamžikem radikálně zúží :) ).

cisar
19.02.2018 4 z 5

Otázka znie: Kedy bola objavená Amerika? Pretože ako som sa dočítal v tejto knihe (alebo v tej ďalšej v poradí?), starovekí rimania už poznali kukuričné placky a dokonca sa napchávali aj fazuľou.
Kniha ako taká je dobrá, trochu ma prekvapilo, kto bol nakoniec vrahom, ale rôzne malé detaily, ktoré neboli dotiahnuté dokonca, ma donútili dať len 4 hviezdičky.

marek1278
25.10.2017 4 z 5

Byl jsem k detektivce ze starého Říma trochu skeptický, ale moje obavy se nekonaly a knížka se čte moc dobře, je plná detailů o tehdejším životě. Těším se na další díly

cvrky
04.10.2017

Pro mě absolutně úžasná série. Za pár dnú jsem přelouskal 16 dílú. Dávám 10 hvězd.

tygřík2
20.03.2017 5 z 5

Dobrá oddychovka. A když někdo rád historii starého Říma, detektivky a není proti troše nadsázky, je to pro něj ideální čtení pro odpočinek.
Některé díly v sérii jsou sice trochu slabší, ale celkově mne Falco a jeho příběhy baví.
Jenom poznámka k pánům vydavatelům: vůbec, ale vůbec, se mi nelíbí, že jsem nemohla sehnat Měděnou Venuši, třetí díl, ani když "jsem zlato slibovala". Všechny ostatní byly k mání, ale ten jeden byl začarovaný. ( Ano, mladá paní, těch bylo opravdu málo. Ale máme tu omnibus složený ze tří prvních dílů. - A to jako proč si budu kupovat něco, co už mám? - S tímto konceptem prodeje jsem se nesetkala poprvé a, bohužel, asi ani naposled .) Nakonec to po létech zachránil zdejší bazar - velebím!

braunerova
18.11.2016 5 z 5

Vynikající detektivky ze starověkého Říma. Je znát, že autorka má tuto dobu důkladně nastudovanou, nejde jen o reálné osoby a události, ale dobře popisuje i jak římané žili a co jedli. Poznáte svět chudinských čtvrtí, činžáky bez vody a kanalizace a římský proletariát. Detektiv Falco mi připomíná Phila Marlowa, ale je mnohem vtipnější.

lenka9634
03.06.2016 2 z 5

Tak moc mi tahle kniha v některých chvílích připomínala Davida Wisharta a jeho Marcuse Corvina, až jsem se musela přesvědčit, která z těchto detektivek byla vydána dříve a kdo od koho, když ne opisoval, tak minimálně bral inspiraci. Nevím, jestli je to překladem, ale místy je děj trochu zmatený a nesouvisly. Znalci dějin, řekněte mi - je reálné aby se někdo Falconova postavení dostal na večeři s císařem? Pokusy o humor jsou fajn, ale v porovnání s Wishartem na úplně jiné úrovni. U mě kniha nezabodovala.

RamonVarga
04.05.2016 5 z 5

Naprosto dokonale čtivá kniha ze starověkého Říma. Lindsey Davis se podařilo vykreslit takovou atmosféru starověkého Říma, jakou jsem v žádné z dalších knih jiných autorů nezažil.