Marcové ídy

Marcové ídy https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164399/bmid_marcove-idy-WPF-164399.jpg 4 30 6

Zdanlivo autentické listy, výroky, tajné dokumenty, úvahy a spomienky vykresľujú, čo predchádzalo zavraždeniu Gaia Julia Caesara. Autor čerpal z rôznorodých, často i protichodných dobových materiálov, vďaka čomu jeho román vytvára široký obraz doby a spoločnosti v prvej polovici I. storočia p.n.l. Prvé slovenské vydanie.

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Pravda
Originální název:

The Ides of March , 1948


více info...

xulij01
xulij01
20.06.2022 4 z 5

Román je psaný pouze formou dopisů, mezi pisatele například patří Caesar, Clodia z rodu Clodiů-Pulchrů, Kleopatra, Cicero, Catullus a další. Děj se odehrává v době před zavražděním Caesara. Část dopisů je meditativní (zvláště to platí o dopisech Caesara).

Jedná se ovšem o fikci, autor si dopisy vymyslel, ač tedy mohou působit reálně, tak rozhodně nejde o pravdivý historický obraz (je to míchání fikce a historických událostí). Některé postavy v té době byly již dokonce i mrtvé – například Catullus, historickou událost neváhá autor klidně o pár let posunout. Každopádně toto je v úvodu nakonec i zdůrazněno. Celkově je to zajímavě napsané, trošku mi ty dopisy připomínaly jednotlivá dějství v divadelní hře.

terka
terka
22.11.2020 5 z 5

Sychravé podzimní podvečery, hrnek voňavého čaje a tato kniha... Jsem v sedmém nebi.


gwineth
gwineth
20.08.2019 5 z 5

Březnové idy jsou knihou pro velmi omezené množství čtenářů. Pokud ji někdo bere do rukou, měl by skutečně vzít na vědomí, že je psána formou dopisů a deníkových záznamů, že tyto jsou spíš psychologické a meditativní, než jakkoli dějové. Navíc autor používá neposloupné řazení těchto fiktivních osobních záznamů, resp. celkem čtyřikrát jde od začátku do konce. Pokud čtete knihu s tímto vědomím (a vědomím, že vám takováto forma vyhovuje a právě takovouto knihu chcete), může vás jedině nadchnout. V opačném případě je lepší knihu jednoduše nečíst. Březnové idy zkrátka nejsou pro každého a ani nejsou knihou pro kteroukoli náladu nebo období v životě.
Mě osobně málo která kniha takhle nadchla. Četla jsem ji relativně dlouho, nebylo s ní kam spěchat. Napětí pochopitelně chybí. Zato můžu říct, že jsem se po delší době konečně dostala k beletrii, která si označení "filosofická" a "meditativní" skutečně zaslouží. Stejně tak byla příjemná psychologie postav. Když jsem si v úvodu přečetla, jaké autor zvolil řazení textu, byla jsem celkem skeptická, ale právě ono neustálé vracení se na začátek dávalo celému příběhu hlubší vyznění. K Březnovým idám se ještě určitě budu vracet.

Atanone
Atanone
02.04.2019 4 z 5

Nečekejte žádnou akčnost. Příběh je vyprávěný formou dopisů, z čehož jsem na jednu stranu nebyla zrovna odvázaná, ale na druhou to zase dávalo pocit, že postavám víc vidím do hlav. Caesar a Clodia, to byla inteligentní a jiskřivá paráda myšlenek, zatímco Kleopatra se tu (až na pár výjimek) jeví spíš jako „pipka“ a slavný Catullus, škoda mluvit.
Na 5 málo, na 3 moc.

jakub2199
jakub2199
17.02.2018 5 z 5

Potencionální čtenář by měl vzít na vědomí, že se nejedná o historickou knihu, ale na historii založenou literární fikci, ne nepodobnou románu Jméno Růže od Umberta Eca. Forma je provedena jako série korespondencí a deníkových zápisů (ne nepodobné Drákulovi od Brama Stokera). Čtenář tak získává pouze kusý obraz celého děje a je na něm, aby určité mezery vyplňoval svou představivostí. Postavy (a to včetně Caesara) jsou fiktivními verzemi svých historických základů a je nutno pamatovat, že jejich myšlenky a názory reprezentují více autorovu vizi než skutečnou realitu. Určitě bych knihu doporučil jakémukoliv zájemci o historii Říma, či čtenáři, hledajícímu experimentální formu vyprávění.

nightlybird
nightlybird
09.12.2011 3 z 5

Březnové idy nejsou historickým románem v pravém slova smyslu, autor Caesara poněkud idealizuje, provedl určitý časový posun, některé postavy neodpovídají historickým reáliím a kniha jako celek je spíš volnou fantazií na historické téma a tak je třeba na ni poohlížet jako na umělecké ztvárnění obrazu doby. Forma dopisů se mně osobně nečetla nejlépe, tomu odpovídá i hodnocení.