Tygr moří

Tygr moří https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33725/marco-polo-tygr-mori-33725.jpg 4 24 4

Marco Polo série

< 3. díl

3. díl Závěrečný díl historické trilogie o legendárním cestovateli Marcu Polovi, jehož dobrodružná putování byla inspirací pro řadu pozdějších slavných cestovatelů. Děj této poslední části začíná v roce 1282 na dvoře Kublajchána, který Marca Pola pověří sepsáním dějin své říše a s tajným posláním ho vyšle na Cejlon. Na císařském dvoře bují dvorské intriky, ústící v přípravu spiknutí, jehož se má účastnit i Marcův syn. Za podezřelých okolností umírá následník trůnu a při této příležitosti hrdina pochopí, že ač tuto zemi velice miluje, nikdy jí zcela neporozumí a přes všechny pocty bude navždy cizincem. Vrací se tedy do Evropy, ožení se, a svá neuvěřitelná dobrodružství vylíčí v knize, kterou ovšem jeho současníci považují za zábavné výmysly.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Le Tigre des mers , 2003


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Až u tohoto posledního dílu jsem si zvyknul na styl, kterým je trilogie psána a přestal mě iritovat. Tygr moří navazuje tam, kde předchozí díl končil a je velmi podobný.
Stále platí, že nejlepší jsou pasáže založené na historických pramenech, které popisují kulturu, architekturu nebo zvyky dané doby a národa. Naopak slabou stránkou zůstávají pasáže z Marcova osobního života a části obsahující zcela smyšlené postavy. Stále mi vadily velké časové skoky, které nastávaly někdy i během jedné věty typu "tam strávili deset měsíců". Další věc, která zaráží je neustálé nepravděpodobné setkávání jednotlivých postav na všelijakých místech (zejména Tao a jeho kamarád). Škoda, že nebyla více prozkoumána linka mocenského boje v říši a misto toho se zbytečně zaměřuje na různé naznaky romantiky nebo přátelství, které jsou ve finále zcela nepodstatné. Je pravda, že čtení poměrně rychle odsýpalo a kniha nemá prakticky žádné hluché pasáže.
Přestože je Tygr moří asi nejlepším dílem série, tak vyšší, než průměrné 3/5 to u mě nedotáhnul. Stejné hodnocení bych udělil i trilogii jako celku. Kniha ani série nejsou špatné, ale nedokázaly zaujmout natolik, abych měl někdy touhu se k nim vracet nebo vyhledávat další díla této autorky.

Bustedka
04.01.2021 4 z 5

Zhodnotím celou trilogii, protože předpokládám, že knihu budete číst jako celek.
První díl měl velmi pomalý rozjezd, ale pak už mě čtení chytlo a nemohla jsem se odtrhnout až do poslední stránky. Příběh je velmi čtivý, postavený na faktických reáliích, takže může posloužit jako celkem kvalitní náhled na tehdejší kulturu v Asii. A že je co se dozvědět.
Autorka však přiznává, že příběh o Marcu Polovi je vymyšlený, především vztah se synem, otrokyní, kurtizánou, protože informací o jeho životě je pomálu. I s tímto je třeba pracovat. Nejedná se tedy o životopis. Určitě ale stojí za přečtení :-)


Ronnie68
18.05.2019 5 z 5

Skvělé zakončení cest Marca Pola ... líbilo se mi to ...

MOu598
18.04.2017 5 z 5

Přečetla jsem jedním dechem.
Zajímavá osobnost, čtivě napsáno, vychází z reálií. Super.

Štítky knihy

Marco Polo, cestovatel (1254-1324)

Autorovy další knížky

Muriel Romana
francouzská, 1968
2003  83%Karavana z Benátek
2003  79%Za velkou zdí
2004  84%Tygr moří
2016  77%Marco Polo

Kniha Tygr moří je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce51x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x