Marco

Marco https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207124/bmid_carl-morck-marco-cxw-207124.jpg 4 1763 364

Případy oddělení Q série

< 5. díl >

Patnáctiletý Marco touží jen po tom stát se dánským občanem a chodit do školy jako každý jiný. Jeho strýc Zola však vládne rodinnému klanu železnou rukou. Celá rodina Zolu uctívá jako boha a bojí se ho jako ďábla, zatímco on nutí Marca a ostatní děti žebrat a krást. Když ale Marco zjistí, že ho Zola pro vlastní prospěch hodlá zmrzačit, pokusí se o nemožné: uteče. Bohužel přitom náhodou odhalí nebezpečné rodinné tajemství a hra o život začíná. Podaří se mu využít všech svých schopností a něco dokázat? Měl by se obrátit na policii? Prozatím neví, že mu v patách není jen rodina, ale i někdo další. Když na to přijde inspektor Carl Mørck, rozhodne se záhadného mladíka, který má zjevně co říct k případu pohřešovaného vládního úředníka, zachránit. Carl s kolegy Asadem a Rose pozvolna rozplétají nitky rozsáhlé korupční aféry, která je vede ze světa bankovnictví přes ministerstvo až do hloubi afrického pralesa. Nevzalo si oddělení Q tentokrát příliš velké sousto? Milovníci díla Jussiho Adlera-Olsena se mohou těšit na posílení řad vyšetřovatelského týmu o další zajímavou postavu…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Marco Effekten , 2012


více info...

Přidat komentář

Kačkalka
21.04.2024 3 z 5

Olsena knihy mám ráda, toto byla pátá kniha, kterou jsem od spisovatele četla, ale přišla mi ze všech nejslabší...
Tématika korupce a nelegálních přistěhovalců je zajímavé téma, ale přišlo mi, že se kniha táhla a byla zbytečně zdlouhavělá.
Autor má vždy rozsáhlejší popisky, jsem na to zvyklá a vyhovuje mi to, ale tohle bylo i na mě moc...
Každopádně se těším na další díl, jedna "horší" kniha mě určitě neodradí :)

mcabr
03.04.2024 5 z 5

Za mě pěkné čtení, mělo to děj i spád.


Kaaacik
25.02.2024 3 z 5

Tohle nebylo co od Olsena čekám - četla jsem již několik jeho knih a vždy super napínavý , ale tohle bylo zdlouhavé a ani nijak ohromující očekávání trochu předvídatelný

m2056
03.02.2024 2 z 5

Kniha není až příliš dobrá tohle mě nesedlo jako případ pro oddělení Q bohužel mě to přišlo zbytečně nataženo hodně slov psáno pro nic za nic.

Luigi1
25.12.2023 5 z 5

To se teda povedlo

mysce
26.11.2023 5 z 5

V románu se setkávají dva závažné problémy dnešní doby, korupce a nelegální migrace. Olsen mezi řádky zdůrazňuje, jak lidi stále víc ovládá chamtivost a honba za ziskem.
Marco rozhodně nemá jednoduchý život. Je součástí zločineckého gangu řízeného krutým Zolou a má před sebou neradostné vyhlídky. Spolu s ním se brodíme bahnem dánské společnosti na jejímž okraji žije. Ve chvíli, kdy v rodině graduje násilí, se Marco rozhodne utéct. Při útěku narazí na mrtvolu neznámého člověka, která má na krku africký přívěsek.
V druhé linii příběhu se setkáváme s komplikovaným korupčním skandálem, zabývajícím se zneužíváním zahraniční pomoci chudým africkým domorodcům v Kamerunu.
Obě dějové linie spolu zpočátku nijak nesouvisejí, ovšem až na jednu věc. Tou je právě mrtvola, kterou Marco objeví a díky které upoutá pozornost mocných nepřátel.
Marco je postava, která mě vzala za srdce. Inteligentní kluk, který touží po obyčejném klidném životě. Sledujeme jeho boj s krutým osudem. Je to takový malý sympatický „superman“, který si povodí úplně všechny :)
Olsen je silně návykový. To, co dělá jeho knihy výjimečnými, je sarkastický humor a především ústřední trojice vyšetřovatelů z oddělení Q, partička opravdu bizarních postaviček. Carlův cynismus a jeho průpovídky jsou výborným kořením celé knihy. Asad je fakt bourák a jeho stádo velbloudů je prostě top!
Olsen má úžasný vypravěčský dar a v okamžiku, kdy do nás zatne drápek, se prostě bavíme kvalitní literaturou. Ačkoliv jde o detektivní sérii, často se směju jako blázen.
Myslím, že Marco je stoprocentně skvělý literární počin!

PPardinio
19.10.2023 4 z 5

Opět jsem si příběh party z oddělení Q nadmíru užil. MARCO byl kluk, kterému se dalo fandit a rád jsem v jeho podání poznával život na okraji společnosti, vnímání okolí a využívání únikových cest v ulicích Kodaně. V ději se objevilo i značné množství rozdílných padouchů. Autor je zajímavě kombinoval a uváděl na scénu. To napomáhalo tomu, že se v ději stále něco dělo. Jen závěr knížky byl až moc zacílený na HAPPYEND. Přiznám se, že to na mě bylo až moc. Jinak ale opět dobrá autorova práce.

m.valova
09.08.2023 4 z 5

Kniha se mi zdála zbytečně dlouhá,ale jinak Marco mi byl moc sypatický a život se s ním opravdu nijak nemazlil.Šílená představa,že takto to opravdu v sektách a klanech funguje.Carl a jeho tým opět super,zajímavé postavy a povahy,jsem na jejich další vývoj zvědavá.

pablito
02.08.2023 5 z 5

Je to pohádka, je to napínavé, v postavách se člověk neztrácí ... prostě za mě super oddechovka. Kdo v tom hledá jakousi realitu, tak ji nesmí hledat v pohádkách, ale v životě.

Hkk935
22.03.2023 4 z 5

Tentokrát nebyl děj až tak napínavý, chvílemi jsem se i trochu nudila, ale i tak musím uznat, že číst se to dalo. Předešlé díly byly mnohem akčnější, napínavější, zajímavější... prostě lepší. Jdu na další díl a jsem zvědavá, jestli tenhle díl byl jen tak odpočinkový.

jaroiva
11.03.2023 3 z 5

Po dvou lepších dílech se série vrátila k průměru.
Dala bych možná lepší hodnocení, kdyby měla kniha tak polovinu stran. Takhle mi to připadá příliš rozvláčné na tak jednotvárný příběh. Nemohu se zbavit dojmu, že je to psané na objednávku, zadané bylo téma a předepsaný počet normostran.

Audrina
09.03.2023 5 z 5

Tento díl je oproti předcházejícím trošku jiný, více se řeší zpronevěry a praní špinavých peněz než nějaký temný zločin. I přesto mě to ale moc bavilo příběh jsem si užila

Markéta.
03.03.2023 2 z 5

Za mě je to velké zklamání. Do této série jsem se pustila s velkým očekáváním a bohužel každým dalším dílem slábne. Většinu času jsem se nudila a očekávala nějaký zvrat, ale děj pokračoval bez nějakého napětí.

sgjoli
26.02.2023 3 z 5

Tak mám za sebou další díl s Carlem Morckem a musím teda konstatovat, že pro mne osobně to zatím byl asi nejslabší díl.
Jelikož je to součást série, nabízí se srovnání s předchozími díly. A tady mi ta zápletka proti dřívějším dílům nepřišla nijak závratná či silná. Tentokrát jsem měla pocit, že je mi ta zápletka tak nějak jedno, nedokázalo mne to do sebe pohltit a vlastně mne to nechalo dost chladnou. Steklo to po mne a nijak zvlášť to ve mně nic nezanechalo. Byť chlapec Marco, podle něhož se kniha jmenuje, si teda prožil docela peklo a to zas přiznávám, že ten asi jediný mi nebyl ukradený a já mu fandila.
Nějak mne tentokrát neoslovilo to, co se odehrávalo v zázemí oddělení Q. Pravda, postavy se ještě nějak vypořádávají s událostmi předchozího dílu. Ale i tam mi ta dějová linka přišla trochu nemastná neslaná. Zajímavý moment byl pro mne v tom, s čím se Carl potýkal ve svém milostném životě - trochu překvápko a já doufám, že to autor v dalších dílech ještě trochu rozvede.
Pardon, jestli ten můj komentář není úplně srozumitelný - snažím se nespoilerovat, ale někdy je to holt těžké chválit či popsat své výhrady, aniž byste prozradily pointy příběhu.
Tentokrát průměrné hodnocení - 3 hvězdy. Audiokniha skvěle načtená Igorem Barešem. Obsahově ale pro mne slabší. V sérii nicméně budu určitě pokračovat.

.berenika.
22.02.2023

(SPOILER) Kniha o více jak 550 stranách, ale opravdu na každé straně je velmi znát kvalita autora!
Marco (jako kniha samotná) byl boží a neuvěřitelně mě zaujalo téma rodinných klanů (dětských zlodějíčků).
Všem známé trio Carl-Asad-Rose je skvělé a každým dílem se jejich spolupráce posouvá k dokonalosti. U Olsena mám ráda, že kniha jede většinou po dvou hlavních dějových linkách ️ ze začátku se snažíte pochopit propletený podvod vlivných mužů, kteří se nebojí kvůli bohatství i vraždit a zároveň se začtete do příběhu samotného Marca, který bojuje o život. Příběh Marca je šílený, žije v dánsku “načerno” bez občanství a je pod nadvládou svého strýce Zoly. Denně musí se svým rodinným klanem okrádat a žebračit na ulicích. Poté co se rozhodne utéct, dvě hlavní dějové linky se propojí a knihu už neodložíte.
Jediné co bych Olsenovi vytkla, je množství politiky v jeho knihách. Určitě bych se bez těch detailů obešla.
ALE! za mě je toto nejlepší díl série!

Kubajzz
24.12.2022 5 z 5

Nebylo to tak akční jako předchozí díl ale špatné to taky nebylo. Doporučuji a jdu na další díl :-)

Aliii
23.12.2022 3 z 5

Za mě zatím nejslabší díl série. Příběh se mi sice líbil, ale styl mi tentokrát moc nesedl - nevím, zda kvůli překladu nebo jsem si u J.Adlera-Olsena zvykla na vyšší standard. Některé scény přehnané a jen málo realistické a dialogy mi přišly takové odfláknuté, takže ta třetí hvězdička jde za hlavními hrdiny a ne za autorem ;-)

SadUnicorn
17.10.2022 4 z 5

Po Složce 64 a Vzkazu v lahvi je Marco slabším dílem, kdy případ není tak zamotaný a vlastně ani není dílem jednotlivce, ale jedná se čistě o intriky kvůli penězům. Kniha působí mnohem akčnějším dojmem, kdy sledujeme mladého Marca a jeho útěk. Záporáci jsou od začátku knihy jasní a daní, jen na konci je s jedním z nich spojen malý zvrat, ale ve výsledku nijak nepodstatný pro rozuzlení či děj jako takový. Rozhodně bych v dalších knihách ubrala akce a přidala na zamotanosti případu. Přestože mě dejová linka z Marcovy perspektivy bavila, bylo to bohužel na úkor času stráveného s detektivy, takže o Asadovi ani Rose se nedozvíme nic nového a Carlův život taky nenabere žádný nový směr. Celkově se jedná o velice kvalitní detektivku, která je velmi dobře vyprávěna napínavým způsobem, ale v porovnání s předchozími dvěma je to spíše slabší kus. Solidní 4*.

ještěrka38
17.10.2022 3 z 5

Tenhle díl mě dost nebavil. Od začátku bylo jasné, kdo je ten "hajzlík" a tohle u detektivek nemám ráda. Zatím nejslabší ze série.

Bax9
12.10.2022 5 z 5

Mně se celá série s Carlem a Asadem fakt líbí (Rose mě občas trochu leze na nervy... představa, že takhle mluvím se svým šéfem...) a ačkoliv zde jsou na tento díl celkem kritické poznámky, mně se líbil i ten. Je to zajímavé téma (hospodaření na Ministerstvech i klany s dětskými zloději), kniha je napsána svižně a ty ironické Carlovy myšlenky a Asadova moudra s velbloudy mě vždycky pobaví. Ano, Marco je tak trochu akční hrdina, ale mně to nepřišlo přes čáru, nijak mě to nerušilo ani nevytáčelo. A palce jsem mu tedy držela.