Manželský portrét

Manželský portrét https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501473/bmid_manzelsky-portret-x99-501473.jpg 4 29 9

Šestnásťročná Lukrécia žije zatvorená v paláci uprostred Florencie. Raz v zime, v čase, keď bola renesancia na svojom vrchole, ju jej manžel Alfonso vezme do vily na vidieku. Pri večeri sa dozvedá, že Alfonso ju na tento výlet vzal za jediným účelom – zabiť ju. Ako Lukrécia naloží s touto informáciou? Má šancu prežiť, keď jej osud drží v rukách samotný vládca provincie? Manželský portrét je nezabudnuteľný príbeh o mladej žene, ktorá pre blízkosť k moci čelí smrteľnému nebezpečenstvu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Marriage Portrait , 2022


více info...

Přidat komentář

monushka
06.03.2024 4 z 5

Krásný historický román, po jehož dočtení si budete chtít vyhledat o Lukrécii více informací. Zamlouval se mi překlad a jazyk příběhu. Když bych však měla srovnat Portrét novomanželky s Hamnetem, jasně u mě vede Hamnet, neboť ten byl o osobě, která je mnohem více známá než Lukrécia. Těším se na další autorčinu knihu.

VendulaB
13.02.2024

Absolutně strhující příběh. Rozjezd je trošku pomalejší, musela jsem se do něj trochu nutit, ale pak to byla jízda. Neuvěřitelně vykreslená atmosféra a především ta hlavní hrdinka - ta byla jako živá. Zvláštní a skvělá kniha.


Baiba
05.02.2024 4 z 5

Nejprve trochu zklamání, pak příjemné překvapení. Román je totiž o něčem trochu jiném, než se uvádí na obálce. Je to křehké, detailní a popisné vyprávění o životě dívky v době, kdy ani postavení nebo majetek neznamenaly, že ji čeká pohodlný a příjemný život. Autorce se podařilo vytvořit skutečně portrét mladé dívky, vlastně ještě dítěte, vržené do dospělosti bez možnosti vlastní volby. Je to čtivé, smutné a poutavé čtení a jsem ráda i za ten konec...

dagmar7365
10.01.2024 4 z 5

Možná se život Lukrécie odehrál takto a možná, že ne. Ale to není podstatné. Maggie O´Farrell se podařilo velmi barvitě zachytit nespoutanost Lukrécie, život v renesanční Florencii a Ferraře, postavení ženy, která sňatkem přechází z rukou otce do rukou manžela a stává se jeho majetkem, a které je zcela odlišné od toho dnešního. Ač od začátku byl závěr jasný, tak mě nakonec autorka velmi překvapila.
Oceňuji i výborný překlad a krásnou práci s jazykem. Moc hezky se to četlo.

alnahu
02.12.2023 3 z 5

Já nadšení z této knihy s ostatními nesdílím-já jsem se touto knihou doslova prokousávala.Příběh mladičké vévodkyně Lucrécie z Ferrary ,která je jako šestnáctiletá provdána za o dvanáct let staršího vévodu.Toto manželství bylo pro mladičkou Lucrécii utrpením, po té co ji manžel odveze na opuštěné místo na venkově ,tam doslova zápasí o život.Kniha mi nalákala k přečtení svou pěknou obálkou.

zuzana2599
18.11.2023 5 z 5

Pro milovníky historických románů knižní delikatesa !
I já se řadím mezi milovníky historie a Portrét novomanželky byl přesně podle mého gusta. Libovala jsem si za zdmi přepychového paláce ve Florencii šestnáctého století, kde vyrůstala Lucrezia di Cosimo de Medici d´Este mezi svými mnohými sourozenci. Jako velmi mladičká je provdána za Alfonze, vévodu z Ferrary, a stává se vévodkyní. Avšak její život i manželství trvá jen krátce a pravda o jejím skonu je zahalena tajemstvím.
Nádherný romám o skutečné historické postavě, poutavý, dojemný i napínavý, jehož skvělý překlad i čtení jsem si opravdu vychutnala. Přeji si číst víc takových románů, jsem prostě moc spokojená !

Danka22
24.10.2023 4 z 5

Příběh se mi nezdál tak čtivý jako Hamnet, přesto jsem ráda, že jsem si ho přečetla. Naráží totiž na zajímavou otázku – kolik šlechtičen bylo vlastními manželi zavražděno? Ať už z jakéhokoli důvodu. Lucrécie měla smůlu, že byla divoká a byla jen pouhou figurkou na mocenské šachovnici. Nicméně bude vám ji líto, i když konec úplně smutný není. Určitá naděje vždycky je. Historická fikce vás provede životem šlechty, a nudit se rozhodně nebudete.

Ahmose
19.12.2022 4 z 5

Po Hamnetovi, ktorý mi vôbec nesadol som sa rozhodol dať autorke ešte jednu šancu. Manželský portrét sa mi páčil oveľa viac. Umožňuje nám nazrieť do mysle mladej talianskej šľachtičnej, ktorá sa vďaka dohodnutému manželstvu ocitla v zlatej klietke. Lukrécia je zaujímavá postava. Je bystrá, má rada prírodu, umenie a snaží sa byť čo najlepšou manželkou. Žiaľ, povahovo nie je stavaná na prostredie palácových intríg a to a jej stáva osudným. Myslím, že autorke sa skvele podarilo zachytiť Lukréciine myšlienky a vnímanie sveta. Čitateľ má pocit, že sa naozaj preniesol do 16. storočia a vidí očami hlavnej postavy.
Kvôli autorkinmu štýlu písania, ktorý mi ani v tejto knihe nesadol však Manželský portrét nezaradím medzi moje najobľúbenejšie. Autorka používa na môj vkus veľmi rada a často dlhé opisy a k tomu čo chce povedať ide vždy strašnou okľukou. Miestami som mal pocit akoby chcela nahrabať čo najviac slov. Inak však knihe nemám čo vytknúť. Odporúčam všetkým fanúšikom historických románov a životopisných príbehov.

lusila
20.11.2022 4 z 5

Vydarená historická fikcia. Páčilo sa mi ako ma autorka vtiahla do doby a doslova " do hlavy" dievčaťa, ktoré malo krátky život. Oceňujem vysvetlenie na konci knihy a skutočné fakty, ktoré v románe neboli, alebo boli pozmenené. Určite si prečítam aj Hamneta.