Manon Lescaut

Manon Lescaut https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485126/bmid_manon-lescaut-Lsr-485126.jpg 4 1464 191

Manon Lescaut je veršovaná hra o sedmi obrazech, jíž byl předlohou román Abbé Prévosta. Premiéru měla v dubnu 1940 v divadle D 40, načež byla vydána knižně a okamžitě se stala bestsellerem. V anketě „Nejčtenější kniha roku 1940“ suverénně zvítězila. Objevily se desítky nových vydání a kdyby mohla být volně prodejná, strhala by všechny nakladatelské rekordy. Po skončení okupace však zájem neustal a během deseti let od prvního vydání kniha vyšlo celkem kolem sta tisíc výtisků, což je na veršovanou hru skutečně neobyčejný úkaz i ve světovém měřítku.... celý text

Doubravka1975
Doubravka1975
14.03.2024 5 z 5

Tak jsem se pustila i do zveršované Manon Lescaut od Vítězslava Nezvala. Ale nejdřív jsem si přečetla originál, kdybych tomu přes ty básně třeba úplně nerozuměla. Moc poezii nerozumím :):) Ale úplně v pohodě. Nádherné verše. Tahle zveršovaná verze příběhu se mi líbí víc než originál. Navíc je příběh trochu zjednodušený. Nezval víc rozvíjí postavu Manon, originál víc postavu rytíře a tak vlastně je to autorův vlastní příběh :)
Manon je rozum , který mi uletěl .... Fakt, že Joo ...
A nevím jestli se mi to nezdá, ale mám takový pocit, že Tiberge má rytíře rád víc než jen jako kamaráda?

zamilov.do.knih
zamilov.do.knih
10.03.2024 3 z 5

manon lescaut je tragické drama, které autor napsal v době, kdy český národ prožíval těžké chvíle. snažil se ho tedy povzbudit a dílem ukázat krásu českého jazyka, což se mu, myslím, povedlo. kniha je opravdu krásně napsaná a díky veršům se i rychle čte. co se ale příběhu týče, ten mi přišel takový neslaný nemastný. sice se mi líbil, ale nepřišel mi nijak výjimečný a za srdce mě taky moc nechytl. a co se maturity týče, tak si ještě nejsem úplně jistá, jestli si manon zvolím, trochu se totiž bojím rozboru těch veršů se všemi těmi jazykovými prostředky.


Achillesaželva
Achillesaželva
27.02.2024 3 z 5

Nejvíce se ztotožňuji s komentářem od @Dámaskloboukem. Řekla bych, že je to přeceňované dílko. Verše jistě pěkné, Nezval uměl, ale obsah...?? Ničím jsem se neobohatila, prostě jen plytký příběh bez hlubšího přesahu. Takové tlachání dohromady vlastně o ničem.

linda0534
linda0534
14.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Nadherne verse. Kdybych to cetla v 17, budu naprosto okouzlena. Ted se mi to i pres dokonalost jazyka cetlo tezce, kvuli charakterum postav. Manon, povrchni, lehkovazna kurvicka, rytir naivni a pasivni, byt mnohem sympatictejsi nez titulni hrdinka. Vtipne je, ze behem cteni jsem si rytire predstavovala s tvari Vladimira Polivky a po docteni jsem zjistila, ze ho skutecne hral. Pribeh je to velmi jednoduchy a predvidatelny, ale prekrasne verse ho povysily na uzasne dilo.

Caporegime
Caporegime
01.09.2023 5 z 5

Největší Český básník v plné síle...

pani_ari
pani_ari
27.08.2023 5 z 5

Neuvěřitelně krásné a dojemné verše se četly jedna báseň =)
Hluboce obdivuji poetičnost jazyka, díky kterému jsem se při čtení vznášela nad oblaky.
Děj považuji za průměrný, ale ten jazyk! Jazyk je něco, co dílo posouvá do naprosto jiné dimenze. Věřím, že k Manon se ještě v průběhu života několikrát vrátím.

jitrnic
jitrnic
08.06.2023 3 z 5

Klasické lyrické částečně veršované drama plné podivuhodných dějových zvratů, od milostné frašky až k tragédii. Snad by mě oslovila procítěná divadelní realizace, v psané podobě na mě Manon coby dílo působila příliš naivně a verše mi přišly takové nějaké ledabylé. Nezval uměl lépe.

kkouzlo
kkouzlo
20.04.2023 5 z 5

Dojemné, neskutečné... úžasné.
K Manon jsem se chtěla dávno vrátit a teď lituju, že jsem to neudělala dřív.

Set123
Set123
29.03.2023

Tak jsem si ve svých jedenadvaceti letech poprvé přečetl něco od Nezvala (jaká ostuda...). Co by to bylo jiného, než Manon?

Takhle... Člověk občas ve svém vzdělání najde jistou mezeru. Něco jako, já nevím, když Babiš prohlásí, že Slunce je planeta. Nic moc to neznamená, ale trochu trapné to přeci jenom je. Tak i já. V sedmé třídě (či osmé) jsem se museli naučit zpaměti ty nejslavnější verše Nezvalovy Manon. Manon je můj osud Tato povinnost je jediné co jsem si zapamatoval (tedy vedle veršů samotných), ale dílo samé jsem vypustil, nic jsem o něm nevěděl. Tak ani na střední jsem jej nezaregistroval. Myslel jsem proto, že Manon je můj osud, Manon je můj osud je samostatná báseň. A hele, ono je to veršované drama!

No tak už víte, že jsem blbeček. Co říci k dílu? Vlastně nic moc. Ono o něm asi nelze říci, že by bylo kdovíjak zajímavé. Jistě kompozice točící se kolem čísla tři a neustálé anticipování budoucnosti, přičiňující se o efekt jisté vášnivé repetice, jsou zajímavé. Ale... ale jinak je to spíše esteticky krásné dílo. Není hluboké, není (a nikdy nebylo) inovativní, neozvláštňuje. Přiznejme si, je to vlastně nezajímavé. A přitom je to naprosto nádherné. Nezvalovy verše, podivuhodně přirozené, jsou strhující.

Manon, Manon, jaký žal!
Manon, co bych za to dal,
kdybych byl vás potkal včera!
Nevstupujte do kláštera!

Čtenář při hře samozřejmě tíhne k moralizování. To já si, s dovolením, odpustím. To, myslím, každý zvládne dost dobře i bez mého přičinění. Ostatně to vlastě považuji za zbytečné. Opravdu to podle mě není něco, co je nutné, užijme si krásu veršů, příběh nechme být. Není tu od toho, aby nás nutil rozvažovat o moralitě jednání té které postavy, je tu od toho, aby esteticky potěšil a mě esteticky potěšil, takže... Takže tak.

A nemohu si, promiňte, odpustit zlou poznámečku. Na základě jednoho komentáře níže stojícího mne pobavila myšlenka Nezvala píšícího v roce 1731. Vzato kolem a kolem by bylo možná vhodnější komentovat Prévostův román někde jinde. Třeba pod tím románem. Nečinil bych to snad nezbytně pod Nezvalovým dramatem.

eeeLiška
eeeLiška
22.03.2023 5 z 5

Upřímně jsem se do toho pustila, že je to povinná četba do školy a s Nezvalem jsem neměla velká očekávání. (moc ho nemusím) Kniha mě však přesvědčila, že děj je zajímavý, vůbec jsem netušila, jak to skončí. I přesto, že je napůl veršovaná, je moc fajn.

Lily101
Lily101
27.02.2023 3 z 5

(SPOILER) Trochu ty recenze pode mnou působí, jako bych snad četla jinou knihu.

V době vydání v roce 1731 tato kniha vzbudila různé dojmy ve svých čtenářích (tedy obdiv i odpor či odsouzení). Máme rok 2023 a mé dojmy jsou stejné. Netuším, proč bych měla obdivovat prototyp ženy jako Manon. SPOILER: Nebo zcela naivní lásku a to, jak hlavní mužská postava trpí, nechává si pošlapávat zbytky důstojnosti kvůli lásky. Navíc není těžké mít růžové brýle na začátku vztahu, ale naopak, snažit se vidět druhou osobu i realisticky, nikoliv jen jako dokonalou bytost. To první je snadné, ale nepoddat se růžovému vidění je těžké. Proč obdivovat to, co dokáže každý, nestojí ho to žádnou energii a vede to k tomu, že zapomenete, co je to důstojnost, kamarádi i rodinu necháte napospas a jdete vstříc vlastní zkáze? KONEC SPOILERU.

Kabuky
Kabuky
17.02.2023 5 z 5

Klasika povinné četby.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
07.02.2023 5 z 5

95%

Jak jsem na ni mohla zapomenout? Díky mým oblíbeným čtenářům tady na databázi (konkrétně niknikita) ji sem dávám. Mnohokrát přečtené krásné verše. Manon je motýl, Manon je včela...
Samozřejmě, že doporučuji!

niknikita
niknikita
07.02.2023 5 z 5

Krátký návrat k veršům, které jsem v mládí četla jedním dechem...ach, Des Grieux!

kuky921
kuky921
06.02.2023 4 z 5

Krásné verše

Filomena1961
Filomena1961
06.02.2023 5 z 5

V Nezvalově dramatické tvorbě, to je právě Manon Lescaut, která stojí nejvýše. V této hře se v harmonické jednotě uplatnily všechny složky Nezvalova básnického mistrovství. Tato divadelní hra o tragické lásce je oslavou české řeči a měla svůj velký význam v době druhé světové války. Mám ráda tu rozpustilou, krásnou Manon, která je sebestředná a pohrává si s muži. A mám ještě radši Rytíře de Grieux, který Manon miluje nade vše. Hra se nesmrskla pouze na lásku, je v ní i hodně hlubokých pravd, které vedou člověka k zamyšlení nad životními hodnotami.
" Je lehké být ctnostný, když chybí ti k životu síla ".
" Vždyť život trvá chvíli, ach vždyť ten život milý je jeden, jen jeden, jen jeden ..."
" Kdo lže ten vždycky ublíží si. Lhář se nejvíc obelhává sám."
Mohlo by se uvést nespočet dalších citátů. Manon má zcela jistě v naší literatuře nezastupitelné místo.

Gweny
Gweny
01.01.2023 4 z 5

Dva dny, dva večery na tuhle knihu, která mě nenechala vydechnout. Neznám originální příběh z románu, ale přesto jsem ráda, že jsem mohla poznat alespoň Nezvalovu verzi tohoto dramatického příběhu.
Nepovedlo se mi ale ztotožnit se s žádnou z postav, což se mi už dlouho nestalo. Ale zato jsem mohla nahlížet na celý děj tak nějak nestranně, ale i tak stále nevím, co si o celém příběhu myslet.

Elea
Elea
12.12.2022 5 z 5

Krásné, nadčasové verše.

Havrnka
Havrnka
26.10.2022 5 z 5

Ráda jsem se k této knize po dlouhých letech vrátila. Dodnes umím většinu veršů zpaměti.
Každá mladá dívka by ráda poznnala alespoň kousek takové vášně, kterou vsobě měla Manon

Hakate
Hakate
04.09.2022 5 z 5

Sekce povinná četba, krásné, smutné verše. Čtivá poezie. Nádherné.