Romeo & Julie (komiks)

Romeo & Julie (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36873/mid_manga-shakespeare-romeo-a-julie-Civ-36873.jpg 4 102 18

Manga Shakespeare série

1. díl >

„Má lásko, z nenávisti zrozená,“ naříká Julie, hrdinka nejslavnější love story všech dob. Naše adaptace propojuje klasický shakespearovský jazyk v brilantním překladu Martina Hilského s moderním, dynamickým grafickým stylem japonské mangy. Sonia Leong, přední britská manga ilustrátorka, zasadila Shakespearovu tragédii do dnešního Tokia; Montekové a Kapuleti jsou v jejím podání dvě znepřátelené rodiny japonské mafie – jakuzy, Romeo je rockovou hvězdou a Julie dívenkou z módní tokijské čtvrti Šibuja… Romeo a Julie je první knihou z naší nové edice Manga Shakespeare, která – jak už její název napovídá – představuje dílo největšího světového dramatika a básníka prostřednictvím japonské mangy; důraz ovšem neklade jen na vizuální styl, ale dbá i na krásu Shakespearova jazyka a na citlivé dramaturgické zpracování každé Shakespearovy hry. Edici Manga Shakespeare tak ocení všichni, kteří se chtějí seznámit s nádherně barevným, krutým i laskavým světem Shakespearových her, ale bojí se kvůli tomu zajít do divadla či sáhnout po „pouhém“ neilustrovaném textu.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Romeo and Juliet , 2007


více info...

Přidat komentář

IVANA0123
16.04.2023 4 z 5

Klasika úplně jinak. A nejen forma, ale i jiné místo a čas, jen děj a postavy se nezměnily. Trochu jsem si musela zvykat, že Julie jezdí na motorce nebo že Romeo bojuje s katanou. Ono to formě mangy tak nějak prostě odpovídá, s tím se musí člověk smířit. (Stejně jako černobílé provedení, které je pro klasickou mangu typické - jak jsem byla poučená). Možná tato forma mladé čtenáře ke klasice přitáhne a přijde jim víc srozumitelná a současná. Já jsem si knihu přečetla, nebo spíš prohlédla a přiznám se, že zůstanu věrná klasice, přesto si nemyslím, že je tento styl špatný, pokud zaujme a přitáhne děti ke čtení. 3,5*
(4/23)

Bubo19
31.01.2022 4 z 5

Knihu jsem objevila náhodou a zaujala mě. Romea a Julii jsem četla, viděla jako hru, balet, muzikál, tak proč ne komiks. A musím říct, že se mi to líbilo. Vadily mi jen dvě věci. Tím že je to černobílé, trošku hůř se mi orientovalo v postavách, barevně by to bylo přehlednější. A potom chvilkama mi neseděl původní překlad k moderním obrázkům. Jinak jsem ale spokojená, zajímavá zkušenost.


zandu
15.02.2021 4 z 5

Jiné. Zajímavé podání klasiky. Ale špatné to tedy vůbec není. Jen je asi dobré znát, alespoň v základu, původní dílo. Musím říct, že se mi to líbilo. Rozhodně neurazí.

JessieEx
20.11.2019 3 z 5

Moje první setkání jak s mangou, tak s Romeem a Julií. Z knížky jsem lehce rozpačitá. Manga asi nebude pro mě. Docela mě štvalo, že knížka není v barevném provedení, tohle na mě působí fakt jako omalovánky. Taky jsem měla problém se v obrázcích orientovat. Na druhou stranu si cením zachování původních "veršů" v překladu Hilského. Jenže, když máte obrázek japonské dívky v kříváku a úzkých džínách a vložíte k ní bublinu s básnickou větou, působí to nepatřičně, téměř jako parodie. U knížky jsem se proto hodně nasmála, připadalo mi to takové...trapné, promiňte mi ten výraz, lepší nenacházím.
Pokud však vezmu v potaz komixy z okruhu klasické literatury, převedení dramatu do komixu mi přijde jako příhodná změna žánru. Tady nevidím žádný problém a kdo má rád moderní adaptace i komixy, tomu bych knihu doporučila. Sama raději zůstanu u klasiky...

MadamC
02.06.2019 5 z 5

Shakespeara miluji, takže jsem byla z počátku velmi kritická k této edici. Říkala jsem si, jak mohou tuto krásnou klasiku takhle prznit. Avšak knihu jsem dostala jako dárek, takže mi nic jiného nezbývalo, než ji přečíst a rozhodně toho nelituji! Ku podivu jsem ji přečetla již víckrát a stále mě baví. Je to rychlé, hezké a neotřelé. Takže pokud se vám nechce číst Shakespeara, ale chtěli byste poznat jeho tvorbu, zkuste tohle. Já jsem si tuhle edici tak zamilovala, že jsem neskončila pouze u této knihy.

Amolein
14.05.2019 4 z 5

Hodně jsem se obával, že nemůže fungovat kombinace takové klasiky jako je Shakespeare spolu s japonskou mangou. Spletl jsem se. Je to hodně dobré a troufám si říct, že by tato kniha mohla prodat kouzlo Shakeperových veršů i mladšímu publiku, které třeba tolik nečte.
Komiks děj tragédie hodně zrychlil, to je snad moje jediná výtka ke knize. Vše ostatní je prostě výborné, jazyk, verše, kresba... doporučuji.

Sarajana
13.05.2019 5 z 5

Naprosto dokonalé, prostě nemám, co dodat, jsem nadšená.

triatlet
18.04.2019 4 z 5

"NO SIGNAL"

Spojení renesančního Shakespeara, Martina Hilského a japonské mangy
v podání Sonii Leong překvapivě funguje. Modernizaci tradičních příběhů sice moc nemusím, ale tahle shakespearovská podoba je zdařilá. Bez znalosti klasického zpracování si ji asi čtenář neužije 100%, ale jako doplněk funguje.
Moderní technika je upozaděna, což mi nevadilo. Chování postav je i díky ilustacím zachyceno přesvědčivě.

SIGNÁL s mangou navázán :-)

katie1698
25.01.2019 5 z 5

Krásné čtivo, které vynahradí originální divadelní hru a ještě vás to bude bavit :)

rarášek
16.03.2018 3 z 5

Romeo a Julie rozhodně není mou nejoblíbenější divadelní hrou od W. Shakespeara, ale zdála se mi pro čtení mého prvního manga komiksu jako tou nejlepší volbou. Tak jsem si začala s Manga Shakespearem.
Nakonec to bylo docela pěkné a kresby nádherné a roztomilé. Navíc to zasazení do současného Japonska bylo velmi zajímavé. Příběh a jeho konec byl naprosto stejný, nic se nezměnilo (jen místo rodinné hrobky ta pohřební místnost :D)
Na závěr, nebylo to vůbec špatný a budu v Manga Shakespeare pokračovat. Teď plánuji přečíst Hamleta. :)

blackhorse
29.08.2017 3 z 5

Myslim si, že je na tom dobře udělaný, že je to komiks. Lidi v mým věku to určitě zaujme víc než nějaký verše. Ale jinak to moc dobrý není, vzhledem k tomu, že Romea a Julii už všichni známe.

danulika10
28.02.2017 2 z 5

Líbilo se mi, že se to odehrává v Tokiu, a proto mi to veršování k tomu nesedlo. Navíc se mi celý příběh zdál až moc zrychlený. SPOILER přišlo mi divný, že se jeden den seznámí a druhý už se berou KONEC SPOILERU Díky tomuhle to na mě působilo dost naivně. Nevím jestli taková unáhlenost byla i v knížce, jelikož jsem ji nedočetla (odložila jsem ji, protože mi to přestávalo dávat smysl). Obrázky se mi ale líbily. Když to shrnu, tak 2 hvězdičky.

KaileyBlot
25.02.2017 3 z 5

Hezky zpracovaný nám všem známý příběh do mangy. A hlavně z dnešní doby, což bylo zajímavé, ale zase tak moc mě to nenadchlo.

steph.tey
08.07.2016 4 z 5

Krásná kniha. I když klasice se moderní zpracování nemůže podle mého názoru vyrovnat. Ale tam kde nebylo kouzlo divadelní hry, bylo kouzlo mangy - nádherné ilustrace. S mangou jsem se setkala poprvé a možná si něco podobného někdy zase přečtu.

lushi
20.11.2014

Je to poprvé, co hodnotím knihu, aniž bych ji dočetla do konce. V polovině jsem ale usoudila, že číst dál už nemá cenu (vzhledem k tomu, že R&J jsem dávno četla).
Nemyslím si, že zasadit klasiku do mangy a moderního Tokia je špatný nápad, nepřišlo mi ale jako dobrá volba ponechat veršování. Ty verše ke komixu a modernímu prostředí prostě nesedí. Možná je to tím, že mangu už nějakou dobu nečtu, ale přišlo mi náročné soustředit se na kresbu a zároveň veršovaný text.
Myslím si, že moudřejší by bylo prostě příběh překreslit, vždyť ve zfilmované podobě spolu taky nemluví ve verších (předpokládám).

TessDragon
10.07.2012 5 z 5

Nádherná ilustrace, perfektní příběh, moderní prostředí a k tomu Japonsko. Všechny moje oblíbené věci se spojily v jedno a vyšlo z toho mistrovské dílo.

Dummy147
23.12.2011 4 z 5

Sice mám ráda když je klasika klasická, ale v tomto případě mi nevadí, že v této knize nenajdu těch "pár (klasických) nesrozumitelných veršíků" ....Nadchl mě už jen ten nápad zasadit tento příběh do moderní doby...do Japonska...a z Kapuletů a Montéků udělat dva znepřátelené rody Jakuzy...

Hanyuu-hime
15.06.2011 3 z 5

Komix pěkný, dobře udělaný a přitáhne mládež k příběhu, který možná znají, ale nikdy ho nečetli...
Ačkoli také stále patřím mezi mládež, nesouhlasím s výrazem "Pár nesrozumitelných veršíků" ale to už je jiná.

Štítky knihy

komiksy manga

Autorovy knížky

Sonia Leong
britská, 1982
2009  75%Romeo & Julie (komiks)

Kniha Romeo & Julie (komiks) je v

Přečtených165x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce25x
Chystám se číst3x
Chci si koupit8x
dalších seznamech3x