Richard III. (komiks)

Richard III. (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138351/mid_richard-iii-6O9-138351.png 4 57 6

Manga Shakespeare série

< 2. díl >

„Já předurčen byl stát se zločincem," prohlašuje vévoda z Glostru ve chvíli, kdy se chystá vztáhnout ruku po anglické koruně a stát se králem Richardem III. Tato adaptace propojuje klasický shakespearovský jazyk v brilantním překladu Martina Hilského s moderním, dynamickým grafickým stylem japonského komiksu - mangy. Patrick Warren, přední britský manga ilustrátor, ponechává Richardův příběh v původních kulisách středověké Anglie, ale dodává mu ryze dnešní atmosféru; temný, gotický středověk působí v jeho výtvarném podání navýsost aktuálně. Taková aktuálnost je ostatně na místě, protože dramatický příběh Richarda III. se v různých obměnách odehrává v každé době nanovo; v každé době se objeví nějaký ten tyran, který při své cestě na vrchol bezohledně likviduje vše, co mu stojí v cestě... Richard III. je druhou knihou z edice Manga Shakespeare, která - jak už název napovídá - představuje dílo největšího světového dramatika a básníka prostřednictvím japonské mangy. Důraz ovšem neklade jen na vizuální styl, ale dbá i na krásu Shakespearova jazyka a na citlivé dramaturgické zpracování každé Shakespearovy hry. Edici Manga Shakespeare tak ocení všichni, kteří se chtějí seznámit s nádherně barevným, krutým i laskavým světem Shakespearových her, ale bojí se kvůli tomu zajít do divadla či sáhnout po „pouhém" neilustrovaném textu.... celý text

Přidat komentář

Zmiu
08.08.2023 3 z 5

Je super, že v manga edici je na konci komentář od pana Hilského.

rarášek
21.04.2018 3 z 5

Co na tenhle komiks můžu říct. Byl opravdu skvěle nakreslený, to se musí prostě uznat. Jinak tohle byla moje první historická hra od W. Shakespeara. Nikdy jsem Richarda III. nečetla v psané podobě a možná tak učiním, ale musím říct, že to nebylo úplně špatný. I když se o anglickou historii nezajímám, a i když většina toho, co Shakespeare o Richardu III. napsal, může i nemusí být přehnaně vyhrocené, překroucené nebo dokonce smyšlené. To už je práce historiků.
Když budu hodnotit sérii Manga Shakespeare, tak nejvíce se mi líbili Hamlet a Sen noci svatojánské, nejméně potom Romeo a Julie, ale to bude spíše tím, že tenhle příběh už snad každý, i já sama, zná nazpaměť. Richard III. rozhodně za přečtení stojí. :)


melanka0331
24.01.2017 5 z 5

Tohle se mi fakt líbilo, a to mám historickou liteaturu ráda. Předtím jsem o téhle hře neslyšela, ale díky tomuhle vím, o čem je. Richard III je podle mě jedna z nejlépe propracovaných postav světové liteatury. Krásné ilustrace, středověká atmosféra na mě dýchala po celou dobu, co jsem to četla. Určitě se k ní budu někdy vracet, to samé i u ostatních dílů téhle edice.

TallulahDragon
13.01.2015 5 z 5

Jako milovnice Shakespeara se mi manga vydání zdálo zpočátku jako hloupý nápad. Nu a tak jsem si ho sehnala, abych se přesvědčila, že Shakespeare v komiksu je blbost.A - světe, div se - nebyl!
Jsem nadšená. Manga podání vůbec neuškodilo obsahu ani celkovému dojmu z díla. (A Richard je naprosto úžasně nakreslený.)

Mikka_M
12.08.2014 4 z 5

Čtyři a půl hvězdy, krásně tajemně zpracované!

Ardein
15.02.2014 5 z 5

Výborně zpracovaný manga komiks. Myslím si, že toto je možná cesta, jak přiblížit tvorbu Shakespeara i mladším generacím, které o četbu už zase tak moc velký zájem nejeví. V komiksu je zachován styl mluvy jednotlivých postav a kresba je sice černobílá, ale těžko se jí dá něco vytknout. Jediné co mě u komiksů štve je fakt, že je má člověk za chvilku přečtené. :-D

Velmi zdařilá komiksová adaptace známého Shakespearova díla. Pět hvězd je zasloužených. :)

Autorovy další knížky

Richard Appignanesi
kanadská, 1940
2010  75%Hamlet (komiks)
2009  80%Richard III. (komiks)
2010  78%Sen noci svatojánské (komiks)
1995  72%Freud pro začátečníky
1996  70%Postmodernismus pro začátečníky

Kniha Richard III. (komiks) je v

Přečtených95x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce40x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x