Mánesův orloj

Mánesův orloj https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506169/bmid_manesuv-orloj-65c5f2f2aafe5.jpg 5 1 1

Stručné pojednání, jehož úkolem je přiblížit širokým vrstvám zájemců Mánesovy obrazy na kalendářní desce Staroměstského orloje.

Žánr:
Literatura naučná , Umění

Vydáno: , Orbis
více info...

milamarus
milamarus
24.11.2022 5 z 5

Navzdory tendenčnímu začátku, v němž najdete i Stalinova slova, je to dobrá kniha, právem se řadící mezi ty naučné. Obsahuje jak medailon o životě a díle Josefa Mánesa (1820-1871), tak podrobný rozbor celého cyklu – všech měsíců práce a radosti. // Koho a co na obrazech vidíte, jak se tváří, co mají na sobě, čím přispívají nebo naopak narušují vyznění obrazu, jaká je jeho symbolika, ústřední myšlenka, co skrývá,... zkrátka všelijaké detaily, kterých si můžete všimnout, a nad kterými se můžete zastavit, budete-li kalendářní desku prohlížet.
Obrazová příloha zde nechybí, ovšem jednotlivé reprodukce jsou malé a pouze černobílé. Proto doporučuji číst se stejně starou a stejnojmennou publikací vydanou Státním nakladatelstvím krásné literatury, hudby a umění (https://www.databazeknih.cz/knihy/manesuv-orloj-506055).
Zvlášť si poznamenávám jméno Mánesovy korespondenční přítelkyně Henrietty z Rittersbergů (1811-1880) a knize dávám pět hvězdiček. // Vhodné pro osmou, patnáctou či šestnáctou příčku letošní čtenářské výzvy.

------------------------------------------
ÚRYVEK:
Lásku obou milenců nám představil umělec jako čistý a vznešený cit, který je požehnáním lidstva, velikou a nenahraditelnou životní hodnotou. Vše je tu jen naznačeno, milenci se ani sebe nedotýkají, ani si nehledí do očí, každý z nich je zdánlivě zcela zabrán svou činností; její význam je však takový, že nám rázem odhaluje něžné pouto mezi oběma...