Mandaly - obrazy z nevědomí

Mandaly - obrazy z nevědomí https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58145/mandaly-obrazy-z-nevedomi-58145.jpg 4 21 4

Kniha obsahuje tři příspěvky: K empirii individuačního procesu; O symbolice mandaly; Mandaly. Slovo mandala znamená kruh v obecném smyslu. V oblasti náboženských rituálů a v psychologii označuje kruhové obrazy, jejich kreslené, malované, plastické nebo taneční ztvárnění … jako psychologické fenomény se spontánně vyskytují ve snech, v jistých konfliktních stavech a u schizofrenie … individuální mandaly se vyznačují takřka neomezeným množstvím motivů a symbolických narážek, z nichž je snadno patrné, že se pokoušejí vyjádřit celek individua, nebo jeho hlavní vnitřní vztažný bod … jejich předmětem je bytostné Já.... celý text

Přidat komentář

tomas1291
16.01.2022 5 z 5

Pro mě jakožto pro amatérského (spirituálního) alchymistu absolutní bomba (asi pro mě jako cokoliv od Junga - teda až možná na Červenou knihu, ta mi přišla až příliš vyumělkovaná, ale možná bych jí taky mohl jednou dočíst...). Rozjede se to (alchymické aluze) hned u první mandaly, a plynule prochází až do poznámek. Doporučuju všem jungiánům. A vydání z roku 2021 má taky cool cover!

Arkagas
27.08.2021 4 z 5

Paní X si v sobě nese roky problém, kterého se pod vedením Junga postupně zbavuje díky kreslení obrazů - z dívky na kamenné pláži postupně přechází do velmi symbolických mandal. Mění se uspořádání, mění se vzory, ale i barvy. Velmi zajímavá kniha, ve které člověk poznává nevědomí neznámé, ale velmi často se v ní vidí sám. Individuační proces je tady de fakto nejdůležitější linkou, kterou sledujeme. Rozhodně se nejedná o knihu pro všechny, nebo nedej bože pro ty, co se jim mandaly jen líbí. Tohle je podrobná publikace zacházející do hloubky lidské psýché, velmi často odkazující se na archetypální záležitosti, ale i svaté spisy. Rozhodně bych nedoporučila knihu nikomu, kdo nezná Jungovo dílo jako takové, protože bude z knihy zklamaný a dost možná unavený. Já jsem ráda, že jsem mohla s panem Jungem zase strávit několik hodin u něčeho nového.


desert.fox
27.07.2019 4 z 5

Individuační proces jednoho z Jungových pacientů. Nesedlo mi to, že šlo jen o jednoho pacienta. Tahle působil příběh nesourodě, ba někdy až svévolně.

hu_87
18.09.2018 3 z 5

Velmi zvláštní kniha. K přečtení mě inspirovala jedna osoba, jinak by tahle knížka zůstala nepovšimnutá v regálu.
Má očekávání se vcelku lišila; také mi vadilo, že nejsou obrázky jednotlivých mandal např. hned před, anebo za rozborem určité mandaly, ale třeba v polovině knihy. On to rozebírá poměrně zvláštně, během úvah se dostává i trošku, jak to říct... "jinam", ale z knížky si odnáším některé zajímavé postřehy, i když se mě nakonec kniha v lecčem zklamala. A u některých mandal by se mi více líbilo, kdyby autor rozbor neodfláknul a poskytnul podrobnější analýzu, která mi někde přišla o dost potřebnější.