Mámy v akci
V malém australském městečku Hickory Creek se skupina čerstvých matek schází v komunitním centru, kde nachází podporu, přátelství a sílu v nelehkých chvílích. Když budově hrozí uzavření, podnikavá Rhea navrhne neobvyklý způsob, jak situaci zachránit – nafotit kalendář aktů. Odvážný boj za chátrající budovu spustí kolotoč událostí, které zamávají i s jejich vlastními životy.... celý text
Originální název: The Calendar Mums, 2025
Komentáře knihy Mámy v akci
Příběh se odehrává v malém městečku Hickory Creek, kde skupina novopečených maminek spojí své síly, když jim hrozí zákaz komunitního centra. Jejich netradiční plán? Vytvořit nahý kalendář, kterým chtějí nejen vybrat peníze, ale taky čelit vlastním démonům a vnímat sílu svého těla po porodu. Tahle kniha není romancí, a ani letní oddechovku od ní nečekejte.
To nejkrásnější na tomhle románu je, jak ladně zkoumá ženské přátelství, mateřskou nejistotu i zrady společnosti. Rhea bojuje se ztrátou identity a pocitem, že je „pouze matka“, Samantha se potýká s traumatem a strachem, a Tahlie — ač v „ideálním vztahu“ — se cítí osaměle. Každá z nich je jiná, ale dohromady tvoří neuvěřitelně silné a podpůrné předivo. Místy vám tento příběh vyvolá úsměv na tváři, jindy až zamrazí, ale já vždy měla pocit, že se příběh dotýká něčeho skutečného.
Autorka neváhá zasáhnout i těžší témata — poporodní psychické problémy, domácí násilí, tlak společnosti — a přesto je podává s taktem, lehkostí a nadějí. Je zřejmé, že chtěla čtenářkám poskytnout prostor pro uzdravení, nejen jednoduchý příběh.
Jednoduše řečeno — tahle kniha vám připomene, že mateřství nemusíte zvládat samy, a že přátelství může zachránit život. Ač je to debut, má v sobě hloubku i humor, který jen málokterý román dokáže tak krásně skloubit.

87 %
Mámy v akci
Jak už název napovídá, kniha se soustředí na mámy – především kojenců a miminek. Nečekejte žádnou sladkou romantiku ani oddechovou četbu, spíše velmi otevřený a realistický pohled na ženské přátelství. Autorka věrohodně a otevřeně ukazuje frustrace, pocity nedocenění i to, že být „jen matkou“ nemusí každého naplňovat.
Příběh se více zaměřuje na osudy matek než na samotné děti. Zajímavým motivem je rozhodnutí žen nafotit vkusný kalendář s akty pro záchranu komunitního centra, od kterého se odvíjí další děj. Autorka citlivě, ale zároveň velmi realisticky otevírá i vážná témata – strach, důvěru mezi partnery, věkový rozdíl ve vztahu či domácí násilí.
Kniha mě osobně velmi zasáhla a vyvolala spoustu emocí. Je napsána čtivě, bez hluchých míst a zanechává hlubší dojem.