Mamlas z maloměsta

Mamlas z maloměsta https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336887/bmid_mamlas-z-malomesta-sQ2-336887.jpg 4 37 10

Raná poválečná léta, slunná Kalifornie. Roger Lindahl je obyčejný člověk své doby – má obchod s televizí, ženu, syna, auto, dům na předměstí. Nudu jeho predměstské existence naruší až vyjížďka do synovy školy, kde se seznámí s matkou synova spolužáka, roztržitou Liz Bonnerovou. Řetězec událostí, které následují, připomíná zpomalený záběr autohavárie – vše nevyhnutelně směřuje ke zničující kolizi, ale nikdo jí není schopen zastavit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Puttering About In a Small World , 1985


více info...

Přidat komentář

Luigi1
17.08.2023 4 z 5

Podle mě moc rozvláčný a zdlouhavý

ZaS
12.12.2022 5 z 5

Ač Dick patří mezi mé oblíbené autory, tento román jsem objevil až nyní. Mea culpa.
Rozjezd až do první třetiny je trochu pomalý a pro středoevropské čtenáře myšlenkově vzdálený -10 tisíc kilometrů a 80 let. Tato propast se ale začne zmenšovat v okamžiku, kdy do děje vstoupí vášně a emoce. Tehdy se začne odehrávat příběh starý jako lidstvo. a společný všem generacím bez rozdílu. Můžeme polemizovat s drobnými detaily v chování hrdinů, ale to je zhruba tak všechno co s tím naděláme.
Závěrečné kapitoly jsou sice fajn pro plné pochopení knihy, ale jsou z celé knihy nejméně věrohodné.
Jedinou slabinou je Dickův styl psaní, který není z nejlepších. U sci-fi to zpravidla kompenzuje fantaskní myšlenka; to u obyčejného života zprvu nefunguje. S eskalujícím napětím se ale tento handicap vytrácí. Suma sumárum je kniha velmi dobrá a donutí vás přemýšlet jaká cesta životem je ta správná. Ze tří hvězd na začátku jsem se rychle pročetl na čtyři a na závěr přidal ještě jednu bonusovou za volbu ideálních archetypů pro postavy hlavních hrdinů, ve kterých se nakonec - více či méně - najde každý z nás.


vlkcz
15.08.2019 4 z 5

Pro milovníky Dicka jako autora SF musí jít nejspíš o zklamání. Pokud ale člověk odhlédne od převažujícího autorova žánru, musí dojít k tomu, že jde o kvalitní americký román, který nijak nezaostává za např. Bromfieldem, Faulknerem či Fitzgeraldem. A pokud zabrousí ještě hlouběji do historie, možná ho, jako mě, napadne třeba Zolova Tereza Raquinová. Až na ten americký, mírně happy-endový, závěr.

oneironaut
11.04.2019 3 z 5

Je to sice nuda, spousta vaty, ale protože je to múj oblíbený PKD, dám 4 hvězdy.

Disease
22.01.2019 3 z 5

Král úletů se mi z nescifistické tvorby PKD líbil kdysi mnohem víc. Ale má to svoje kouzlo, to ne že ne :-)

miuk
30.12.2018 4 z 5

Kniha mě dost překvapila, perfektně vykreslená psychologie postav, hrátky s názory, manželské vztahy...to můžu.

Monyka
21.09.2018

Tento Dickův román mě překvapil velmi dobrým vykreslením psychologie postav, uměním vcítit se do jejich světa, ať už mužského nebo ženského. Líbit se bude především těm, kdo mají rádi životní příběhy, dramatické situace ve vztazích, v tomto případě lemované dobovým koloritem, životem nižší střední třídy ve Spojených státech po druhé světové válce. Přidání posledních dvou kapitol bylo záslužným počinem. Bez nich by příběhu chybělo zakončení, které většina čtenářů v každém příběhu hledá. Vydání díla, skoro třicet let po napsání, bylo dobrým počinem. Zůstat u poznání Dicka pouze coby autora science fiction by bylo ochudit se o šíři jeho záběru, schopnosti umět se vcítit také do nitra svých postav. Tato jeho schopnost je stejně tak dobrá jako ostatní tvorba laděná zcela jinak. Ta doba jistě nebyla lehká, i proto jsem četla knihu poodhrnující roušku času se zájmem.

Velkomožný
18.09.2018 2 z 5

Největší přínos vidím v detailním popisu doby poválečné Ameriky.Postavy mi osobně nesedly, nicméně je v díle několik skvělých scén (setkání s ředitelkou, cesta s Liz autem zpět, rozhodnutí Virginie) které mě vytrhly z nudy maloměsta.

muchtarka
09.08.2018 3 z 5

Ráda bych knize dala víc, jelikož P.K. Dick patří k mým nejmilejším autorům, ale nutno dodat, že autorům sci-fi. Což se zde samozřejmě nekoná. Ano, kniha scifi být ani nemá, ale očekávala jsem i tak něco nápaditějšího.
V příběhu jde skutečně čistě o popis života pár průměrných osob (tedy aspoň na dnešní dobu), žijících průměrným životem, z příběhu tak skutečně nezískáte víc než, jak asi správně tipujete, průměrný zážitek.
Hezky se čte, to ano, vlastně na ní není nic špatného, ale ani skvělého. Očekávala jsem aspoň sem tam nějaký ten vtípek, nebo trochu akčnější scénky, ale nic z toho se nekoná. Navíc některé postavy vyloženě lezou na nervy, což je ale taky zdá se jejich účel, takže dobrá práce autora, ale nijak extra příjemná pro čtenáře :)
Shrnuto: Příběh je předvídatelný a docela nudný. Kniha se přesto hezky a rychle čte, takže vlastně i tak doporučuji, už jen pro ten popis doby (který je na knize největším přínosem). Pro fanoušky Dicka v podstatě povinnost, pokud Vás zajímají i jeho začátky, ale zcela objektivně vzato, zázraky nečekejte.

opic 12
18.06.2018 5 z 5

Ranná Dickovka.
Pokud jste si oblíbili a nebo jste už nějaký ten čásek fascinováni světem PKD...
Neváhejte.Je to jako tenkrát v dětství,když jste na půdě u dědečka našli starou truhlu s pokladem minulosti nad nímž se léta snášel jemný prach a po stranách se třpytí pavučiny v paprscích slunce a ve světelném kuželu ze světlíku se zjeví věci nevídané.
Zaprášenosti.
Mamlas je ze světa,kdy ještě Dick nebyl ještě Dickem Ubikovým ani Androidi ještě v té době nesnili o elektrických ovečkách.Pokud vás jakkoliv spisovatel uhranul at už literárně či svým pozoruhodným životem (zatím dosud nezfilmovaným) patrně vás bude zajímat i Mamlas.Ve dříve vydaném Králi úletů je sice literárně pestřejší i komplikovanější zápletka,ale i zde je neudržitelně stoupající napětí s atmosférou neodvratného,kde autor opět boduje.Zdánlivě nic příběhově vyjimečného,ale ... Vzhledem k době vzniku a samotného zasazení má však jistý punc vyjimečnosti.Psychoška ve smyslu - něco se odehrává v hlavě s autosugescí vysněného přání vyplněného a skutečnost se samozřejmě vyjeví jiná a lescos se tak odehrává jinak než bylo původně v prvním plánu.Je v tam i cosi a je tomu dnes těžké uvěřit,něco lehce kontroverzního.Na tehdejší dobu je tam jedna dámská postava dosti volnomyšlenkářská.Dick už tady drobounce koketuje se svými oblíbenými tématy se kterými se v pozdější době proslavil.
To bylo tenkrát,když jeho reálnější věci nechtěli vydávat a za jeho života tak text spatřil jen málokdo,jestli vůbec někdo.
Laskavý fanoušek může brát přinejmenším i jako studijní dílko zajímavého autora a pak necht si pomyslně dá hvězdiček více než pět :)
Dobrá trefa nakladatelství Argo.
V truhle se toho skrývá určitě ještě mnohem více ...