Malý lord

Malý lord https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68512/maly-lord-68512.jpg 4 123 34

Malý Cedric žije se svou ovdovělou matkou ve skromných poměrech v New Yorku. Netuší, že je vnukem anglického hraběte Dorincourta. Chlapec ho však nezná, protože hrabě přerušil veškeré styky s jeho rodinou. Nyní je ale Cedric Dorincourtovým jediným žijícím příbuzným a hrabě si přeje, aby žil s ním v Anglii a dostalo se mu odpovídající výchovy. Na cestě vzájemného sbližování je ovšem čeká nejedna překážka…... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež

Vydáno: , Vojtěch Šeba
Originální název:

Little Lord Fauntleroy , 1886


více info...

simca9342
simca9342
31.12.2023 5 z 5

" Z pravěku"
Tuhle knihu mi jako malé půjčila sousedka, která u nás bydlela. Tehdy jsme se přestěhovali na vesnici a já byla ze všeho trochu naštvaná, všechno bylo pro mě nové ..
Do rukou se mi dostal příběh kluka, který to měl v životě daleko těžší.
Malý Cedric vyrůstá bez otce jen s matkou ve velmi chudých poměrech v Anglii. Nemají peněz nazbyt , když jednoho dne zjistí, že zdědil část dědova movitého majetku. A kromě toho se stává lordem!
Časem Cedric dokáže, že za něco stojí a jeho děda si k němu vytvoří vztah . Laskyplný , protože ze začátku se měl s ním problém bavit. Vzájemně se neznali, ale ty časy už nejsou :)
Krásný příběh s ilustracemi.

m_martina
m_martina
29.04.2023 5 z 5

Krásná kniha, hlavně pro děti, která se čte sama. Znám i dvě filmové verze, jednu černobílou, která je opravdu kouzelná. A potom ještě i jednu z roku 1980. Ale kniha je stejně nádherná jako ten černobílý film z 30. let.


RonnieSmithx
RonnieSmithx
19.12.2022 5 z 5

Strašně krásná knížka se zajímavým, ačkoliv velmi jednoduchým příběhem. Měla jsem obavy, co budu na dílo říkat, ale četo se mi už od první strany s úsměvem na tváři. Rozhodně bych se k příběhu ráda vrátila, abych ho přečetla svým neexistujícím dětem.

zazvorka
zazvorka
09.12.2022 5 z 5

Velmi oblíbená kniha mého dětství, četla jsem ji tehdy nejednou a moc ráda. Navíc jsou v knize nádherné ilustrace (mám už sto let staré, krásně provedené vydání), tak jsem si knihy vždy hodně považovala. Opět jsem si ji zopakovala, samozřejmě už ji vnímám jinak, než před těmi těmi mnoha lety, nicméně užila jsem si čtení i dnes. Jednoduchý příběh se šťastným koncem, co více si v předvánoční době přát.

85098211
85098211
23.10.2022 5 z 5

(možné spoilery)
Tak tohle je opravdu nádherná kniha, ke které je možné se stále vracet ;-). I já jsem ji už kdysi před lety četla a také viděla několik filmových verzí. A tentokrát jsem si tento přívětivý a milý příběh poslechla jako audio v němčině ;-). V New Yorku vyrůstá malý Cedric Errol po smrti svého otce v chudých poměrech se svou matkou, která ho však zahrnuje láskou a náklonností. A díky své dobré povaze si v sousedství najde celou řadu přátel. Jednoho dne ale zjistí, že je skutečným hrabětem a že má v Anglii dědit po svém dědečkovi, který byl otcem jeho zemřelého tatínka. Za tímto účelem je tedy mladý Cedric přivezen na velkolepé panství, kde ho hrabě Dorincourt, který je citově chladný a do této doby ještě nikdy nikoho neměl rád, chce připravit na titul, který by měl chlapec později převzít. Cedric má nyní mnohem méně možností vídat svoji matku, ale svým vřelým a vstřícným chováním obměkčí i tvrdé srdce svého dědečka. Potom se ovšem stane něco, s čím nikdo nepočítal - a sice se na scéně objeví další dědic hraběcího titulu... Ale jak tohle všechno dopadne, již prozrazovat nebudu ;-). Pokud se tedy chcete zasnít a aspoň na chvilku zapomenout na celý ten špatný svět kolem, určitě si knihu přečtěte. Tento kouzelný příběh vás určitě nenechá chladnými...

Blanchidlo
Blanchidlo
23.02.2022 5 z 5

podobně krásná jako Tajemná zahrada, která se mi ale líbila víc. Autorka umí čtenáře krásně vtáhnout do děje, krásná kniha.

Aribana
Aribana
22.06.2021 2 z 5

Tak trošku mi to připomíná červenou knihovnu pro děti. Ale je napsána laskavým stylem.

Kozel
Kozel
14.06.2021 5 z 5

"Bůh žehnej hezoučkého hošíka!", malého lorda Fauntleroye!

Četl jsem knížku před lety a byl okouzlen příběhem, kdy starého nevrlého hraběte přivede k citu šikovný hošík, který je obdivován pro svou naivní a přirozenou slušnost, nesobeckost a pro dobrou výchovu obdivován všemi - ať už jsou to lidé z New Yorku, v čele se skeptickým Hobbsem nebo dobrákem Dickem, či obyvatelé panství okolo Erleboro, včetně zkušeného sluhy Tomáše, vševědoucí drbny Dibblové nebo samotného hraběte, a nebo samotných čtenářů příběhu Frances Hodgson Burnett.

Tahle autorka tyhle příběhy umí naprosto fantasticky. Jsou hřejivé, lehce naivní, zdravě sentimentální s morálním poselstvím, kouzlí úsměv na tváři a dostanou se hluboko pod kůži. Bez ohledu zda je vám sedm jako malému Cedricovi nebo šedesát jako hraběti z Dozincourtu, tahle knížečka má sílu pohnout kamenem. Ačkoliv Tajná zahrada se stala autorčinou klasikou současnosti, pro mě je Malý lord, v několikerém vydání, pokladem v kategorii dětských a milých příběhů.

PetrCepek
PetrCepek
26.02.2021 5 z 5

Má dávná knižní láska z babiččiny knihovny, na kterou mne nedávno upozornila pilná čtenářka 1Alena1. Takový "Deník princezny" z devatenáctého století.

Katka2382
Katka2382
19.01.2021 5 z 5

Tuhle knihu jsem četla kdysi dááávno v dětství,ale moc se mi líbila.

ydnac
ydnac
03.10.2020 5 z 5

Dobrá kniha z mého mládí :-)

MAVIS66
MAVIS66
28.07.2020 5 z 5

Překrásná kniha mého dětství. Zbožňovala jsem svého dědečka a on mne, Malý lord mi ho vždy připomene ❤️

olívoil
olívoil
25.02.2020 3 z 5

Pěkný příběh, nenáročný a kniha je tenká, jenže...……….bohužel máme doma pouze překlad Elišky Krásnohorské...……….takže jsem ji četla docela dlouho :D

Evina.Cetba
Evina.Cetba
28.10.2018 4 z 5

Velmi naivní, velmi roztomilé. Nicméně věřím, že i ve skutečnosti by se srdce nejednoho zatrpklého osamělého starce dalo změkčit milým dítětem.

Kniha vyšla už v mnoha vydáních i nákladech, (škoda, že je zde vyfocený výtisk s roztrženou obálkou). Mám ráda příběhy z dob, které svou nostalgií po dávných časech svádí ke snění, zvláště když mají nádherné ilustrace. Četla jsem tuším prvorepublikové vydání s krásnými obrázky, které kouzelně doplňují děj.

helenkan
helenkan
15.09.2018 4 z 5

Takové milé odpočinkové čtení.

Lili2
Lili2
11.05.2018

Líbezné čtení.

EvaEma
EvaEma
23.01.2018 5 z 5

Tuto knihu mám spojenou s prázdninami u dědy. Měla jsem pocit, že už nastal čas představit ji vlastním dětem a byla to správná intuice. Hlavně devítiletý syn naslouchal každému slovu a překvapil mě, jaké detaily zachytil a dokázal si pospojovat. Sám mi pak vysvětloval kdo ke komu patří :-) Na začátku byl překvapený, že je kniha smutná (takový žánr běžně nevybíráme), ale pak se díky Cedrikovi smál a kniha ho nesmírně bavila. Jen u objasňování šlechtických titulů jsem se značně zapotila (příště si dopředu opráším hrabata, lordy, království versus republika, a také americké reálie jako Den nezávislosti).

Lessana
Lessana
21.01.2018 4 z 5

Príjemné čítanie, ktoré poteší aj dospelého, čo stále nechal dieťa v sebe žiť. Tajomná záhrada od autorky bola jedným z mojich obľúbených príbehov v detstve. Zvláštne, že k Malému lordovi som sa nedopracovala v tom čase, ale až teraz. Vtedy by sa určite zaradil na pomyselné čestné miesto v mojom knižnom rebríčku. Ani dnes ma však nesklamal, hoci šablóna je predvídateľná a jazyk jednoduchší.

terezaba1
terezaba1
03.11.2017 5 z 5

Miluji tuto knížku už od dětství.. Děti jsou skvělými učiteli a prostředníky v mezilidských vztazích :-)

Zikus
Zikus
29.06.2017 4 z 5

Krásné, příjemné čtení. Jediné, co mi vadilo, byla pro mě celkem nepřehledná záměna lordů (doporučuju přečíst buď v kuse nebo během pár dní, abyste si pamatovali i příběhy vedlejších postav, jinak pak budete zmatený jako já) a ukvapený konec. Jinak fakt pěkná knížka. Doporučuji. :)