Malý fotbal Velkého Tuřínova

Malý fotbal Velkého Tuřínova https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504309/bmid_maly-fotbal-velkeho-turinova-UrP-504309.jpg 5 7 2

Starší fotbalová přípravka Velkého Tuřínova je pořádný vesnický cirkus. Hvězda týmu Pedro je ostrý v soubojích i v kabině. Dennymu pomáhá dědův trénink. Tonka by k rychlosti potřebovala přidat techniku… A přesto se zdá, že ten tým má šanci. Postoupí přes jarní kvalifikaci na turnaj do Prahy? Nebo i dál? A promluví vůbec někdy Standa? Dětské knihy o fotbale jen málokdy píší autoři, kteří znají zblízka mládežnický sport. Jakub Fiala je výjimkou – a skvělým vypravěčem. Tato přípravka vás bude bavit.... celý text

Přidat komentář

Alíček83
12.01.2024 5 z 5

Knížka naprosto uchvátila moje dva kluky 2. třída, kteří jsou zrovna v mladší fotbalové přípravce na vesnici, hrají okresní ligu (za rok a půl budou ve starší přípravce taky). Příběh jsem jim četla před spaním, naprosto to hltali (až budou líp číst, přečtou si knihu znovu, ted čtou krátké pohádky s většíma písmenama). Vtipným zápichům od Kevina se řehtali. Brali si inspiraci z herní taktiky a dovednosti. Ale líbilo se jim i fair play, co se v knize řešilo, co je a co není správné, že se nemá vyhrávat za každou cenu. Určitě doporučuju pro kluky fotbalisty. Hned jsme se pustili do pokračování fotbalového soustředění.

Aknel26
02.01.2024 4 z 5

Knížka, která láká na reálné fotbalové prostředí, tedy třeba skutečnost, že existuje nějaká starší přípravka, kterou hrají děti od devíti let a zápasy se hrají v rozložení 5+1. V tom se malí fotbalisté jistě poznají a osudy hrdinů knížky jim budou bližší. Hráčům (nebo třeba malým komentátorům) se budeou líbit i detailní popisy útočných akcí.
Příběh je ale trochu nadnesený, hlavně ta třetí část o turnaji v Římě, kde je vše tak megalomanské, televize, rozhovory, plno fanoušků, známý stadion... Malí čtenáři to ale budou hltat a představovat si sebe na místě Dennyho a Pedra, takže budu v hodnocení shovívavá. Naopak z pohledu dospělého je nejlepší asi první část, v níž Denny váhá, jestli je pro něj fotbal to pravé, vyzkouší víc aktivit, aby se k fotbalu vrátil, pořádně se opřel do tréninků a zlepšoval se.
Co se týká slohu, je znát, že autor není zkušený spisovatel, ale spíše nadšenec, který chce o svém milovaném sportu psát a přivést tak ke čtení i děti, které jinak četbě moc nedají. Kvůli dlouhým souvětím doporučuji pro společné čtení dětí s rodiči nebo přímo předčítání. A chybí mi více obrázků.


Štítky knihy

pro děti od 7 let pro chlapce

Autorovy další knížky

Jakub Fiala
česká, 1985
2022  94%Malý fotbal Velkého Tuřínova
2023  80%Velký Tuřínov na fotbalovém soustředění

Kniha Malý fotbal Velkého Tuřínova je v

Přečtených8x
Doporučených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x