Malované dějiny Evropy

Malované dějiny Evropy https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372995/bmid_malovane-dejiny-evropy-J1v-372995.jpg 4 36 14

80 komiksových příběhů barvitě líčí historické mezníky Evropy a volně navazuje na populární Obrázky z českých dějin a pověstí. Proč se zhroutila Římská říše? Kdy se pes stal nejlepším přítelem člověka? Nebo jak se z Evropy stala technická velmoc? Vydejte se na vzrušující cestu a poznejte důležité okamžiky evropského kontinentu, které utvářely náš dnešní svět. Malované dějiny Evropy vás přesvědčí, že historie může být pořádná zábava!... celý text

Přidat komentář

Denny456
20.11.2023 3 z 5

Z této "edice" se mě nejvíce líbila ta první kniha z roku 1987 z obrázků dějin českých. Každopádně proč nezkusit něco nového. Takže změny: 1) Kniha rozhodně není pro děti! 2) Již není vysvětlující text pod obrázky, ale přímo v obrázcích. To extrémně zvyšuje nepřehlednost. 3) Styl některých kreslířů je podprůměrný. Tady je však výhoda, že každému se líbí něco jiného, takže určitě si najdete někoho, kdo vám sedne. 4) Tato kniha krásně, i když možná nechtěně, dokazuje, že Evropa nemá žádnou opravdovou společnou historii. Jde vlastně o vybrané historické okamžiky jednotlivých států.

Bubo19
03.03.2023 5 z 5

Krásně zpracované dějiny Evropy. Přestože byla kniha docela stručná a něco mi tam chybělo, pro zopakování historie našeho kontinentu to vůbec nebylo špatné. Líbily se mi i vtipné poznámky pronášené směrem k budoucnosti. Díky knize jsem si uvědomila, jak se v různých dobách měnila centra, která byla v dané době nejmodernější, nejvzdělanější a prostě nej, od Řecka, Říma, přes Balkán, střední Evropu, Anglii, Francii, prostě každá země si užila nějaký čas svou slávu. Na druhé straně se divím, že tady vůbec jsme, protože těch ničivých válek, kdy byly města a vesnice vypalovány a obyvatelé zabíjeni, bylo strašně moc, a situace se neustále opakovala a opakuje vlastně dodnes.


Gaeberys
09.11.2021 4 z 5

Autoři (někdy až moc) stručně (ale ono by to v komiksu ani jinak nešlo) popisují dějiny Evropy mnohdy i vtipnou formou. Kdo je historicky analfabet (jako já), musí u toho mít otevřenou encyklopedii a doplňovat informace, jak co dopadlo.
Narazíte tam i na politické narážky současné situace, což jsem spíš ocenila.
Ilustrace katastrofální, opravdu by to měl dělat jeden člověk. Velmi mě střídání autorů kreseb rušilo.

Majrek
22.02.2021 5 z 5

Kniha se mi velice líbila svým zpracováním - dobrým nápadem je zapojení více kreslířů, ale hlavně aktualizované informace (například jsou zde kromě neandrtálců zmíněni už i Denisované)

jiri77
06.11.2020 3 z 5

Jednoduše a stručně napsané dějiny Evropy, podané formou komiksu. Kniha určitě pobaví a čtenář se něco i přiučí. Jen co se mi nelíbilo ,byl výběr více ilustrátorů, Nějak mi to nešlo dohromady. Myslím si ,že knihu mohl ilustrovat jeden umělec a knize by to vůbec neuškodilo (ale to bude možná, jen můj pohled). Například ilustrace k antice a pozdnímu věku -20 století, se mi moc nelíbily a pokazilo mi to celkový dojem z knihy.

Radííí
08.10.2019 4 z 5

Skvělou formou shrnuté dějiny. Čtení mě bavilo a snad jsem si i něco zapamatovala :)

oladnb
26.02.2019 5 z 5

Mně se knížka líbila. Nepřišla mi ani úplně jen pro děti, resp. otázkou je pro jak staré děti. Ano, obrázkové zpracování je pro děti milejší a bližší, ale informace v knize obsažené jsou zpracovány naprosto "dospělácky", spoustu podrobností jsem neznala a kniha je i pro dospělého velmi poučná. Výpisků mám spoustu, takže za mě kvalita, doporučuji! :-)

Isew
29.11.2018 3 z 5

Po obsahové stránce jsem velmi spokojena. Samozřejmě informace musely být často kusé a zkratkovité, ale to je, se s ohledem na množství dějinných událostí a formátu knihy, pochopitelné. Velmi oceňuji, že se autoři téměř vyhnuli dějinám v Čechách. I když to tak u nás nevnímáme, tak jako národ jsme do dějin světa zasáhli opravdu jen málokdy. A ty naše "stopy" byly v knize zmíněné. Jako nešťastné vidím oslovení různých, a to hned šesti ilustrátorů. Podle mě se jakoby linorytová kresba plná černé barvy k antice vůbec nehodila. Ale je to jen můj názor. Z celé série Obrázků z dějin mi však tento díl přišel nejméně čtivý a velkou roli v tom hrálo množství různých ilustrátorů.

p3tris
06.11.2018 4 z 5

Kniha krásně navazuje na sérii Obrázků z dějin, se kterou začali Jiří Černý a Jiří Kalousek už v roce 1987. Tentokrát se noví autoři soustředí na dějiny celé Evropy a přizvali si k tomu hned šest ilustrátorů. Každého s vlastním jedinečným stylem. Mě nejvíce sedla jakoby linorytová kresba Vojtěcha Domlátila, která se k antice perfektně hodí a novověk Matyáše Namaie v klasické komiksové formě. Ale to je jen subjektivní pocit a ostatní mohou preferovat zase něco jiného. Ani texty neztratily na vtipu a knížka určitě obohatí výuku dějepisu nejednoho školáka.

Dagros
07.09.2018 5 z 5

Skvělá knížka, kde naleznete dějiny Evropy formou nádherně zpracovaných komiksů od 6 různých autorů. Každý ilustrátor má jiný styl a to na tom miluju! V knížce píšou, že je pro čtenáře od 8 let, ale já myslím, že žádnému dospělému přečtení knihy neublíží :)

Lilithen
28.07.2018 2 z 5

Nápad je to skvělý, ale nelíbilo se mi, že tu autoři prezentují vlastní politické názory (i když často tak náznakově, že to děti nepochopí). Kniha se na první pohled tváří jako objektivní stručný přehled světové historie pro mladší čtenáře, mělo by tedy jít o skutečně objektivní souhrn informací.

hana1070
06.06.2018 4 z 5

Malované dějiny Evropy - od lovců mamutů až k Evropské Unii. Pobaví i poučí. Primárně pro děti, ale zaujme i dospělé. Jen se tam na můj vkus střídá moc ilustrátorů.

alca.h
30.04.2018 5 z 5

I když je to podle vydavatele kniha pro děti (od devíti let), není k zahození ani pro dospělé a ani pro menší děti, se kterými si rodiče u ní budou povídat a doplňovat to, co sami znají. Pěkně od mamutů, přátel člověka - psů, přes Archimeda, Kolumba, Berlínskou zeď až do Evropské unie.
Kniha Malované dějiny Evropy má šest různých ilustrátorů a je to při zběžném prolistování poznat. Každý má jiný styl, ale nevadí to ničemu, spíš naopak. Kapitoly jsou tím o něco zajímavější a pro někoho, kdo si pamatuje spíše obrázky, je to zpestření pro unavenou paměť. Trošku horší to je s reálností zobrazených rozhovorů. Celkem brzy je jasné, že nakreslené rozhovory, se jen těžko odehrály. Ale pro vměstnání takového množství informací a údajů nebylo nejspíš jiné východisko.

laepus
03.04.2018 4 z 5

Povedené. Jako doplnění do dějáku to určitě někdy použiju. I když - občas je to až příliš zkratkovité (to asi musí být, není možné tam narvat všechno) a sám osobně bych některé kapitoly rozhodně přidal k lepšímu pochopení. I tak je tady ale spousta informací, které se obvykle nikde neuvádějí, dost nového jsem se dozvěděl (za což jsem rád) a dokonce se i pobavil. Pravda, vtipností to nemá na Opráski a krásou na Cestu časem, ale jak jsem řekl v úvodu - je tady toho zase hodně a dává to jasnou smysluplnou dějovou linku od začátku do konce. Povedené.