Maloměsto, velkoměsto

Maloměsto, velkoměsto https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13561/malomesto-velkomesto-13561.jpg 4 46 5

Románový debut čelného představitele generace beatniků, autora legendární knihy „Na cestě“. Sugestivně vyprávěný příběh rodiny Martinů z Nové Anglie, zachycující osudy jejich pěti synů a tří dcer od počátku století po léta po druhé světové válce, je považován za dramatické preludium Kerouakovy osobní ságy, již vytvořil svými osmnácti knihami. Mnohé z nich už byly do češtiny přeloženy – a tak je pro čtenáře zvláště zajímavé vrátit se k výchozímu dílu jeho tvorby.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

The Town and the City , 1950


více info...

Přidat komentář

missbellatrixx
16.06.2022 5 z 5

Ale no tak Jackova prvotinka, rozbor rodiny a maloměstsko-velkoměstského života...ten kluk nikdy nezklame:)

Tic
01.04.2018 3 z 5

Jediná kniha, kterou psal Kerouac roky (asi v letech 1945 až 1947).

Svým způsobem zajímavá, v mnohém autobiografická. Možná má tu moc oslovit i některé čtenáře, jež Jackovu pozdějšímu stylu příliš nefandí.

Kerouac ji začal jako učedník Thomase Wolfa a dokončil takřka jako mistr vlastního* stylu. Dalo by se říct, že právě v téhle knize se literární století zlomilo vejpůl.

Zatímco první, maloměstská polovina stylisticky i strukturálně následuje Wolfův románový vzorec a působí velmi pomalu, konvenčně, možná až kýčovitě -- zkrátka jako zpráva z jakéhosi prastarého světa, přechod do New Yorku pomalu ale jistě nabírá beatnické grády.

Vysvětlení je jednoduché: Kerouac knihu dokončoval mezi šílenými tripy s Nealem Cassadym.

Možná si někdo vzpomene, jak později v románu Na cestě popisuje, kterak v kvapu dopisoval kapitolu, aby mohli jít kalit, zatímco mu Dean koukal přes rameno a nadšeně přizvukoval "yass, yass, yass!" A jak poznamenal, že to byla úplně nejlepší kapitola z celé knihy.

To dokončoval některou z pozdních kapitol Maloměsta a velkoměsta. Tahle prvotina a Na cestě jsou tak svým způsobem zvláštně spojeny. Zatímco během tvorby druhé poloviny Maloměsta a velkoměsta už byl na cestě a přes rameno mu koukal hrdina příští knihy, v Na cestě řešil život, který vedl během psaní Maloměsta a velkoměsta.

Určitá ironie osudu je i to, že Neal aka Dean vyhledal Kerouaca, aby ho naučil psát... A nakonec vlastně Cassady naučil psát Jacka. Stylistické schizma knihy ale v podstatě sedí jejímu konceptu. Velkoměstská část nutně potřebovala jiné tempo.

Dějově kniha překlenuje období od začátku dvacátých až do poloviny čtyřicátých let. Zahrnuje tedy "The Roaring Twenties", ekonomickou krizi i druhou světovou válku.

Jack v podstatě popsal své dospívání v Lowellu. U většiny postav lze tušit reálný předobraz a vysokou autenticitu. Sám Jack se nejspíš rozpoltil do tří bratrů: Joa, Petera a Francise.

Joe má toulavého ducha, Peter je sportovec, Francis zase intelektuál. Zejména Peter a Francis k sobě nemají moc blízko. Naopak. Smíří se až po smrti otce. Ostatně jako Kerouac sám se sebou.

Peter si koncem knihy pohrává s myšlenkou, že by třeba stopem projel Ameriku. Celkem zásadní nápad, jak ukázal čas.

Hodnocení je spíš 3 a 1/2. Příliš dobré a hlavně pečlivě sepsané, aby to byla jenom kuriozita pro kompletisty, ale zase ne Kerouac, jak ho mají rádi, kdo ho mají rádi. Jen úplně na konci. V plenkách.


*Byl to nakonec spíš styl Neala Cassadyho.


NEGR
18.08.2013 4 z 5

Kerouacův "akademický" styl psaní - překvapivě mě v mnohém oslovuje víc, než díla pozdější.

kolacky
10.07.2012 5 z 5

Tak nádherně poetickou věc jsem dlouho neměla v ruce. Drsné, ale moc krásné.

WEIL
20.08.2011

První kniha J.K. Osudy hrdinů po konci II. světové válce, a svědectví o U.S.A z let, která byla v U.S.A značně rasistická.

Štítky knihy

Beat generation, beatnici

Autorovy další knížky

Jack Kerouac
americká, 1922 - 1969
2005  78%Na cestě
1984  77%Mag
2008  88%Dharmoví tuláci
2005  89%Andělé zoufalství
2009  81%A hroši se uvařili ve svých nádržích

Kniha Maloměsto, velkoměsto je v

Právě čtených4x
Přečtených63x
Doporučených5x
Knihotéce19x
Chystám se číst33x
Chci si koupit19x