Malé ženy (převyprávění)

Malé ženy (převyprávění) https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111010/bmid_male-zeny-A4N-111010.jpg 4 144 42

Knihu Malé ženy, vydanou v roce 1974, přeložila a upravila Jindřiška Smetanová pod jménem Eva Jelínková. Ta jí v době nesvobody propůjčila svoje jméno pro překlad této knihy. Dívčí román americké autorky, zasazený do doby prvního roku války Severu proti Jihu, vypráví o čtyřech sestrách rozdílných povah, jež pod dohledem starostlivé matky prožívají své první citové zmatky, první přátelství a nejstarší z nich i první milostný cit. Napětí dodává příběhu starost rodiny o otce, který je ve válce...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Little Women , 1974


více info...

Přidat komentář

Arven2001
09.08.2022 1 z 5

Až po přečtení jsem zjistila, že se jedná o převyprávění. Je mi úplně líto, že jsem si celou dobu říkala, jak jsou Malé ženy přeceňované, a že nechápu, proč je kniha tak opěvována. Musím si tedy ještě pořídit originál, a přečíst ho. Hodnotit příběh a poselství knihy zde nemá význam.
Přiznávám, že je kniha hodně čtivá, četla se hodně snadno. Taková oddychovka na dovolenou. To jsem ale přesně neočekávala. Bylo ale hodně poznat, že se jedná o zkrácenou verzi. Jednotlivé scény mezi sebou přeskakovaly. Četla jsem o něčem, a na dalším řádku bylo z ničeho nic něco úplně jiného.
Kdybych nebyla na dovolené, zjistila bych si více, a neztrácela bych tím čas. Teď to budu muset číst znovu, v plné verzi...

TVer
04.04.2022 1 z 5

Chtěla jsem si přečíst Malé ženy, narazila jsem na tohle a zjistila jsem, že to je tak půlka původní knížky? Prostě ne, ztráta času....


Nezletilci
29.01.2022 5 z 5

Podle naší nezletilé kritičky Julie (12 let) jsou Malé ženy prostě úžasné:
"Malé ženy jsou úžasný román, který mám hrozně moc ráda a dokážu ho číst několikrát za sebou. Nikdy se mi neomrzí! Taky mám ráda film Malé ženy, který jsem už dvakrát viděla. Je to příběh, ve kterém není nic, co by se nemohlo stát ve skutečnosti, a to mu dodává krásu a smutek. Když jsem ho četla, prožívala jsem s postavami jejich osud, někdy radostný a někdy smutný, a občas jsem se o ně bála. Myslela jsem si, že když je někdo moc chudý, tak se nedokáže mít dobře, ale to se změnilo, když jsem si přečetla Malé ženy. Líbilo se mi, že hlavní postavy nejsou zlé, byly všechny sympatické, hodné a čestné. Tento příběh se odehrává koncem 19. století v Americe, kdy to ženy neměly jednoduché. Všechny čtyři se ale držely statečně. Jo se dokonce postavila osudu a stala se spisovatelkou. Byla velmi odvážná a cílevědomá. Rozhodně všem doporučuji zvláště holkám si tento román přečíst, je vážně úžasný."

Kateřina259
22.12.2021 5 z 5

Moje srdeční záležitost! Nejprve jsem zhlédla film (2019) a potom četla knihu, konkrétně toto vydání. Dost mě zarazil překlad jmen postav, nebyly tam žádné uvozovky a objevovalo se zde docela dost pravopisných chyb. I tak jsem si knihu zamilovala a nedám na ni dopustit, neobyčejně obyčejný příběh, který pohladí po duši.

Péťa1950
30.05.2021 3 z 5

Pohled na život v Americe v době občanské války. Atmosféra života jednotlivých vrstev společnosti. Zajímavý život obyčejné rodiny bojující s chudobou. Soudržnost celé rodiny, vzájemná láska, nenásilná forma výchovy. Rozličné povahy dospívajících děvčat a jejich vývoj prostupují celým příběhem. Jedna důležitá složka života technickým vývojem nyní mizí. Společně strávený čas všech členů rodiny, rozhovory, vyjadřování se k jednotlivým radostem i prohřeškům. Podle mne komunikace ve virtuálním prostoru členy rodin vzdaluje.
Poznámka, v tomto vydání bylo dost gramatických chyb. Proto jen 3 hvězdy. Ještě doplněk, kniha je pro dívky, ale nevím, jestli by nynější generaci zaujala. Není to historický román.

hippiesak
26.05.2021 5 z 5

Viděl jsem nový film (2019), pak viděl starší verzi filmu (1994) a teď přečetl tuto knihu :) A ejhle, je to převyprávění a prý zkrácená verze. Takže mě čeká v budoucnu ještě originál :) A prý dokonce s pokračováním :) No, tak se budu těšit. Celkem mě pobavil úvod, který je určený všem dívkám a ženám (jsem totiž chlap a je mi 39) :))) Ale kniha se mi líbila, i jsem musel otřít vlhké oči v poslední třetině z dojetí... Z příběhu je cítit doba a klid 19.století. Těším se, až tuto knihu objeví moje dvě malé ženy :) zatím mají 4 a 6 let... ale jednou je jistě (nebo snad?) příběh také potěší.

Ana72154
25.01.2021 3 z 5

Abych byla upřímná, moc mě to nebavilo. Možná pokud se mi podaří sehnat v knihovně nezkrácenou verzi, bude to možná lepší.

Ajda300
24.01.2021

Aaaa. To převyprávění se NEDÁ číst. Klidně mě ukamenujte, ale já jsem zvyklá na svou Meg a Jo, ne na Markétu a Josefínu (?!). A Teddy jako Tadeáš?! Hrůza. Přečtěte si normální překlad pokud si nechcete vypálit zrak.

vendysantos
28.09.2020 5 z 5

Hezká, milá, oddechová knížka. Ráda čtu romány z devatenáctého století. Líbil by se mi takový život, co vedly sestry Marchovy.

Fany09
16.06.2020 5 z 5

Ta kniha se mi moc líbila a chci si přečíst nezkrácenou verzi.

Alienn
09.04.2020 4 z 5

Jediné, co mě mrzí, že toto je převyprávěná a zkrácená verze. Jinak velmi pěkná kniha.

MarMarMar007
08.04.2020 5 z 5

Je mi jen líto, že jsem četla jen převyprávěnou verzi. Opravdu příjemná četba, ale zároveň čtivá.
Komu se počteníčko líbilo, může se taky podívat na filmy. Já zatím viděla jen ten starší (Winona Ryder v hlavní roli), ale na novou verzi se už taky těším. Doufám, že bude fantastická, protože herci v hlavních rolích jsou dost oblíbení a oceňovaní (Timothée Chalamet, Emma Watson, Florence Pugh, Saoirse Ronan).

Rebelka_uh
29.03.2020 4 z 5

Az kdyz mi kniha prisla domu, tak jsem zjistila, ze jsem si objednala prevypravene zkracene vydani. Nicmene je kniha takove mile vypraveni o zivote ctyr sester a jejich radostech i starostech. Oddechove cteni co pohladi na dusi.

Mi--LADA
13.03.2020 3 z 5

Miloučké, četla jsem před lety. Neřekla bych, že je to četba pro ženy, spíše jen pro dívky. Chtěla bych si přečíst nezkrácenou verzi, originál. Bohužel jsem zatím viděla jen samé převyprávěné vyprávění od J.Smetanové, asi se u nás vydává častěji.
Když jsem nedávno zjistila, že spisovatelka L. M. Alcott napsala navíc pokračování nezkrácených Malých žen, docela mě to překvapilo. Malí muži, Velcí muži, Dobré manželky, boha jeho, kdo se v těch sériích má vyznat? Možná, že by mě osudy dospělé Jo a její rodiny, které jsou v pokračováních rozvedeny, v současnosti oslovily víc.

LenkaKa
10.03.2020 3 z 5

Viděla jsem nový film a řekla jsem si, že si tu knížku musím konečně přečíst. Bohužel v knihovně měli jen tohle převyprávěné a zkrácené vydání. Nikdy jsem nečetla "zkrácené vydání" a už to taky nikdy neudělám a dám si na to příště pozor. Proto to slabé hodnocení. příště jedině "originál".

charlizee
02.03.2020 3 z 5

Malé ženy nejsou vůbec literaturou mého srdce (a mysli). Zatím nevím, jestli je to tímto vydáním (které je převyprávěním, v němž je používán velmi jednoduchý jazyk a také zjednodušený děj), anebo obecně schématem, tématem, stylem (k čemuž se momentálně přikláním). Každopádně mě to zajímá tak, že určitě sáhnu po překladu, který v těchto dnech vydává IKAR.

Hrdlička1
09.02.2020 3 z 5

Tak trošku americká Gabra a Málinka...moje 12letá dcera by si asi knížku taky užila... dobrý relax.

Jadla
02.02.2020 5 z 5

Moje srdeční záležitost. Byla by mezi těmi, které bych si vzala s sebou na pustý ostrov. Dostala jsem ji od maminky, když ji Albatros čerstvě vydal a šlo o lásku na první čtení. Byly jsme tehdy (a pořád jsme) čtyři holky, co jsme spolu vyrůstaly. Měla jsem rozdělené, která jsme která, Markéta, Jo, Líza a Amy. Mockrát jsem si v životě vzpomněla na skromnost, trampoty, dobrotu, poslušnost, odhodlanost děvčat Marchovic. Sice žijí v jiné době, ale rodina, přátelství, trápení zůstává stejné napříč generacemi.

nikikostadinova
02.02.2020 4 z 5

Až teprve tady jsem přišla na to, že jsem si z knihovny přinesla jakési převyprávění. Nevím jak moc se liší od jiných překladů, tak si to budu asi muset sehnat ještě jednou. Tohle bylo fajn, ale na to, jak je kniha proslulá, se mi to zdálo infantilní.

knihomolka525
27.01.2020 2 z 5

psané stylem dívčích románků v daleké minulosti.Dobro vítězí nad zlem.Rozvláčný popis každé krajky,každé myšlenky,každého pohybu....Neoslovilo mě ani grafické zpracování knihy.Vadilo mi velké písmo které už bylo jen o málo menší než v slabikáři.Zbytečně objemná knih.Evokuje to ve mě vzpomínky kdy jsem v dívčím věku hltala cokoliv od Vlasty Javořické.To byly velice milé knihy ze života v zámku a v podzámčí.Neustálým kolováním mezi dalšími čtenářkami byly řádně otřepané.Tady je to spíš nuda a budu řešit kam s ní.....