Malá kniha velkých náhod: Ve sluneční soustavě

Malá kniha velkých náhod: Ve sluneční soustavě https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246409/bmid_mala-kniha-velkych-nahod-N05-246409.jpg 3 13 5

Britský geometr John Martineau nabízí velmi neortodoxního průvodce naší sluneční soustavou. Ukazuje matematické, geometrické a harmonické vztahy mezi planetami, časem, prostorem a životem, které byly známé ve starověku, avšak dnes jsou již pozapomenuté. Moderní věda jim sice nevěnuje pozornost, některými svými výsledky je ale potvrzuje. Tím záhadnější pro nás je, proč se tyto „zázračné poměry“ velikostí planet, jejich oběžných dob a drah v nejbližším vesmíru vlastně projevují. Každá z 26 kapitol je doprovázena kouzelnými ilustracemi.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Vesmír

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

A Little Book of Coincidence , 2001


více info...

Přidat komentář

Metsästäjä
09.02.2022 2 z 5

Tuhle knížku jsem náhodně vybral v knihovně v sekci "Fyzika a astronomie", měla zajímavý název a obrázky. Doma po otevření jsem zjistil, že jsem musel sáhnout vedle do kategorie "Paralelní astronomie". Autor v knize hledá souvislosti/záhady s logikou asi jako v tom vtipu o pivu.

"Když ve slově LÁSKA změníme 4 písmena a jedno ubereme, dostaneme slovo PIVO! Že by náhoda? Nemyslím si."

Knihu bych doporučil lidem, kteří rádi hledají souvislosti a záhady tam kde žádné nejsou a mají rádi obrázky tvořené geometrickými tvary a ještě se u toho něco dozvíte o naši sluneční soustavě. :)

Hobo
14.08.2021 4 z 5

Opravdu půvabná knížečka o tom, že ne všechny představy předků o podobě vesmíru a zejména sluneční soustavy jsou vhodné k zavržení. Naopak pochopíte, kolik umu, znalostí a představivosti museli mít, a jak to přispělo k rozvoji rozumu. Jestliže to dnes vidíme jednodušeji, neznamená to, že jimi musíme pohrdat a že jsme o něco nepřišli. Naše znalosti prostě spočívají na bedrech velikánů a na našich současných omylech budou stavět velikáni budoucí.


Jana_Z
22.12.2015 1 z 5

Tahle malá knížečka mě zaujala krásnými "tanci planet". Ale po přečtení textu, který je dobrý tak pro středověké astrology, mi došlo, že nemůžou být přesné a tudíž je celá knížka o ničem. Dávám jednu hvězdičku za ilustrace.

pfa
22.07.2015 5 z 5

Půvabná to malá publikace. Je radost dívati se na stránky tyto. Krásné, navíc věcné. Nakonec, vždyť krása a geometrie jest přeci vesmír. Ovšem, pravda, chaos taky...

[9/10] Naučná literatura; Přírodní vědy, Fyzika a astronomie resp. geometrie

tanuki
10.06.2015 4 z 5

Graficky krásně provedená kniha, která poukazuje na harmonické vztahy mezi planetami naší sluneční soustavy. Vyžaduje matematickou a geometrickou představivost, což je někdy poněkud náročnější.:o)

Štítky knihy

vesmír hvězdy, planety, souhvězdí sluneční soustava fyzika a astronomie

Autorovy další knížky

2015  97%Kvadrivium
2008  58%Malá kniha velkých náhod

Kniha Malá kniha velkých náhod: Ve sluneční soustavě je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce17x
Chystám se číst7x
Chci si koupit8x