Malá Dorritka II.

Malá Dorritka II. https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22660/bmid_mala-dorritka-ii-2ZZ-22660.jpg 4 49 5

Malá Dorritka série

< 2. díl

Současně s vylíčením strastiplných a dramatických osudů dvou ušlechtilých lidí, Malé Dorritky - narozené a vyrůstající v ponurých zdech Maršálského vězení - a Artura Clennama, rozvíjí Dickens široký a barvitý obraz soudobé společnosti, zavádí čtenáře do nejrůznějších prostředí tehdejší Anglie, od banketů zbohatlých finančníků přes domovy prostých lidí až po vězení pro dlužníky. V plné síle tu září Dickensovo hluboké lidství, odpor ke všemu, co ubíjí lidskou důstojnost, mistrné charakteristiky škály postav i postaviček i umění satirické karikatury.... celý text

Přidat komentář

Luigi1
09.08.2023 4 z 5

Tak zde to vyhrál druhý díl nad prvním

Kozel
14.01.2019 4 z 5

Druhý díl osudů Dorritovic maličké mě baví až od druhé půlky. Prvních cca 150 stran je věnováno hlavně životu rodiny Dorritových po nabytém bohatství a těžko se jím prokousávám. Jako by živé postavičky skutečně zdivočily a svému stvořiteli, čili Charliemu, poněkud nevděčně přerůstaly přes hlavu a on je nebyl schopen správně usměrnit, jakkoli mistrným spisovatelem byl. Takový obvyklý osud rodičovstva.

Všechno se však mění po oné polovině knihy smutným a dojemným odjezdem bratrů Viléma a Bedřicha Dorritových (Bedřicha jsem měl upřímně rád) přes řeku Styx, kdy se děj vrací zpět do Londýna; místa, kde Charlieho příběhy mají největší sílu. Spolu s odchodem Dorritů a špatným koncem Merdla, dobové hvězdy podnikatelské, kniha předkládá poslední velkou zápletku a napínavým, zábavným a neodolatelně kouzelným způsobem dochází k rozluštění všeho, co na předchozích stranách bylo řečeno, i toho, co tak přímo řečeno nebylo.

Nádherné dílo. Pokud by někoho odrazoval Charlieho způsob psaní, doporučil bych zcela podmaňující seriálové zpracování od BBC, kde Clennama ztvárnil Matthew MacFayden a Dorritku Claire Foy.


ChristineDaee
02.11.2017 5 z 5

Prvý diel je prekrásny a druhý ešte krajší. Postavičky sú ešte rozmanitejšie, farebnejšie a zábavnejšie. Dej má rýchlejší spád a zhruba v polovici sa začnú riešiť jednotlivé problémy. Všetkých zlých stihne trest, všetci dobrí budú odmenení, všetky ťažkosti sa urovnajú a dlhočizný zložitý príbeh sa končí ako najlepšia rozprávka.

martinka_d
13.01.2015 4 z 5

Rozhodně lepší jak díl první!

adelinka
05.01.2014 5 z 5

v druhej kniha sa život Dorritových mení, sú oslobodní a prepustení z väzenia a navyše získavajú dedičstvo.....ich život sa mení k lepšiemu ....k tejto knihe sa určite vrátim.....