Malá

Malá https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152644/mala-152644.jpg 5 39 16

Poetický příběh v duchu tradice Malého prince A. de Saint-Exupéry. Podle běžných měřítek je Blanka malé děvčátko ze sociální rodiny, jakých jsou v Praze tisíce. Otec alkoholik, maminka dlouhodobě upoutaná na nemocniční lůžko. Čím je však toto sotva pětileté děvčátko doopravdy? Skutečně přišlo na Zem z planety Nauhir, o které tak často nadšeně vypráví? To se podaří poodhalit Markovi, majiteli obchodního domu s výmluvným názvem Svět. Ten se jednoho dne setká s nevšedním děvčátkem, které do obchodního domu nepřichází kvůli hračkám či sladkostem, ale aby si četlo v knihách. Přitom si vybírá tituly, jejichž tematika je obtížně srozumitelná i mnohým dospělým. Blance nečiní problém nahlížet do zdánlivě složitých zákonitostí světa a srozumitelně své poznatky předávat dál. Spolu se svým zvířecím kamarádem, morčetem Griz-Lim, navštěvuje dětská hřiště, nemocnici a další místa, všude šíří radost a naději. Marek i jeho žena Kristýna si děvčátko, které jakoby snad ani nebylo z tohoto světa, rychle oblíbí. Když zjistí, že ve svém útlém věku začalo tvořit knihu o svých zkušenostech s životem na Zemi, rozhodnou se jí pomoci s jejím dokončením a následně i vydáním… Kniha obsahuje množství barevných ilustrací, na kterých se podílela malířka Markéta Kotková, její dcery Anežka, děti z MŠ Sluštice a MŠ Nezdenice. Součástí knihy jsou také volné plochy označené symbolem pastelky pro vytvoření vlastních obrázků. 1. vydání. zdroj: www.legie.info... celý text

Přidat komentář

kamibe
08.11.2023 5 z 5

Tohle je knížka, která bude mnohým čtenářům připadat velmi zvláštní. A také je to kniha, která přiměje k různým pocitům, myšlenkám, úvahám. Je psána zvláštním stylem, v němž se zcela samozřejmě střídá ich forma s popisem ve třetí osobě, prolínají se děje a myšlenky postav s řečí, která se obrací přímo ke čtenáři nebo si čtenář musí něco domyslet.
Malá je malá dívenka, prý čtyřletá, zdá se však, že umí číst a psát, neboť často píše něco do svého bloku. Všechny děti jistě potvrdí, jak je jim protivné, když slyší, že tohle či onohle nemohou, protože jsou na to malé. Malá o sobě říká, že sem přišla z jiné planety. Často může na čtenáře působit velmi moudře, někdy až příliš.
Jak krásná je to kniha, to možná mnohým dojde až v závěru, kdy se čtenářům poskládají jednotlivosti do smysluplného celku a přečtou si slova dvou mužů, kteří patrně způsobili vydání této knihy.
Oceňuji také ilustrace, kdy se střídají jemné obrázky zkušené malířky s milými obrázky zřejmě předškolních dětí. Hezké je i to, že je v knize ponechán několikerý prostor pro vlastní obrázek čtenářův.

Veeria
30.01.2022 5 z 5

Nádherná kniha, která skrývá mnoho. Jako obraz. Ke každému promlouvá jedinečným způsobem. Ze srdce děkuji. :-)


Gweny
01.06.2021 5 z 5

Dlouho jsem se téhle knize vyhýbala ze strachu, že kopíruje Malého Prince, kterého nadevše zbožňuji. Až dnes ráno jsem se rozhodla vzít s sebou knihu na cestu do Prahy na jedno vyšetření. Přečetla jsem ji téměř na jeden nádech...
Cesta vlakem domů byla obohacena o několik emocí, které se v mé duši během čtení objevily. Radost, smutek, úsměv na tváři i slzy v očích. A po dočtení knihy jen mír v srdci.
Nemám co více říct, jen to, že Michalovy knihy nesou hluboké poselství, které se ke mně dostane vždy v pravý čas.

JaroslavaB.69
26.05.2021 5 z 5

Jedním slovem NÁDHERA

Hanina61
23.05.2021 5 z 5

"Malá"... doslova poklad... útlá knížka, kterou ani nelze číst v kuse, protože je plná hlubokých a krásných myšlenek, které člověk potřebuje vstřebat, vsadit je do svého srdce, aby tam dál rostly a rozvíjely se... plná lásky, víry v sebe sama a v bytosti kolem nás... Překrásný text doplňují nádherné ilustrace, které bych si nejraději rozvěsila po zdech, ale poněvadž knihy neničím (tím spíš, že mi ji s vlastním věnováním daroval sám Michal Čagánek) , raději si do ní sama něco domaluju... Autora znám již z předchozích knih a mám ho čím dál raději... :-)

Milka1991
17.03.2021 5 z 5

Kniha plná lásky, bez odsuzování, předsudků. Přijímání člověka takovým jakým je...

adri9682
07.01.2021

Opravdu překrásná kniha!

pafčaodřeky
12.06.2019 5 z 5

Čtu sci-fi a fantasy...jednou za čas...unavena tíhou světa...potěším se křehkostí....dlouho prší.....raději unikám zpět ke svému žánru, kde je bezpečí...

Lucnikviti
02.12.2018 5 z 5

Když jsem se doslechla, že je Malá příběhem v duchu tradice Malého prince, zaujalo mě to natolik, že jsem si knihu zatoužila přečíst, i když jsem ohledně toho ze začátku byla spíše skeptická. Když jsem se do ní ale začetla, bylo mi líto, že mě tak dlouho míjela. Blanka je velmi milé a laskavé děvčátko, jehož počiny mě dojaly až k slzám. Po dočtení knihy jedním dechem jsem toužila, aby měla více stránek, a tak jsem se ještě nějaký čas vracela k mým oblíbeným pasážím. Nakonec tedy mohu říct, že je pro mě Malá mnohem intenzivnější záležitostí, než pro mě byl Malý princ. Děkuji, Michale. :-)

Pett
10.09.2018 5 z 5

Příběh, v němž do nás narazí život sám... křehký a bolavý... něžný a nevinný... plný takové té opravdové "člověčiny"... pošťuchuje k našemu lepšímu já... posílá nám lásku... a opatrně do nás pokládá naději... více takových, prosím!
Bianka se do mě zavrtala přesně v ten správný okamžik a ještě navíc skrz někoho, z koho se moje duše tetelí... takže děkuji celým svým malým velkým já za toto skvostné myšlenkové pohlazení, naplněné emocemi až po okraj mé srdeční chlopně...

Allla9
08.06.2018 5 z 5

Něžný, jemný, poetický příběh malé holčičky Blanky.

Vlasta4
01.04.2018

Knihu Malá jsem četla už před lety. Nadchla mě natolik, že jsem ji koupila svým dvěma dcerám a několika kamarádkám. A zatoužila jsem poznat Michala Čagánka, o kterém jsem do té doby neslyšela. Našla jsem další jeho díla, Malá stále pro mě zůstává tou nejkrásnější. Michala jsem nakonec poznala osobně jako člena správní rady naší chráněné dílny. A Malá se ke mně zase vrátila... stále čistá, moudrá, svobodná a inspirující. Nevím, kde se připojují hvězdičky, za mě je to všech pět a pár navíc.

Kristina041
01.04.2018

Při čtení této knihy jsem pociťovla moře lásky...kniha je užasně krásná a já děkuji autorovi celým srdičkem....Kristina

ditul
06.03.2018 5 z 5

Úžasný příběh malého děvčátka Blanky plný citů.. Ráda se k němu budu vracet.. Je to srdcovka, co umí pohladit..

AnickaG
17.02.2016 5 z 5

Nádherné pohlazení pro duši, které má velký potenciál rozšiřovat srdce a zlepšovat vztahy s nejbližšími (alespoň u mě)...

remor
02.01.2014 5 z 5

Krásný, jemný příběh o pětiletém děvčátku. Silný, ale jemně napsaný příběh. Dojemné.
V knize nalezneme spoustu moudrostí a pravd. Vřele doporučuji.

"Oč větší je ten, kdo se umí sklonit k malému. Oč silnější, kdo pomáhá."

"Každý z nás je plný krásných zákoutí, o která stojí za to pečovat."

"Čím více krásy nalezneš sám v sobě, tím více ji spatříš kolem sebe."

"Nikdo není opuštěn, kdo zůstává sám sebou. Nikdo se neztratí, když ví, kde je jeho místo."