Making the Most of Tomorrow

Making the Most of Tomorrow https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422401/most-do-budoucnosti-laborator-socia-8Qj-422401.jpg 4 6 3

V šedesátých a sedmdesátých letech 20. století bylo kvůli povrchové těžbě uhlí zlikvidováno jedno z nejcennějších historických měst severních Čech. Náhradou za starý vznikl nový Most, který vzbuzoval veliká očekávání, ale nakonec stal symbolem úpadku i bezohlednosti československého státního socialismu. Kniha Most do budoucnosti plasticky vypráví o životě ve starém Mostě v dekádách po druhé světové válce a zprostředkovává diskuse a vyjednávání, které předcházely rozhodnutí o jeho zbourání, i ty, v nichž se rozhodovalo o charakteru nového města. Klíčové aspekty poválečných dějin Mostu autor zároveň vsazuje do kontextu myšlenkových i sociálních proměn v Československu i v Evropě 2. poloviny 20. století. Původně středověké město pohlcované velkolomem nebo betonová architektura nového Mostu tak pro čtenáře nezůstávají jen nesmyslnými projevy komunistické diktatury. Autor ukazuje, že jim můžeme porozumět, zapojíme-li je do kontextu vysídlení Němců a odcizení mezi lidmi a přírodou v českém pohraničí, produktivismu a technokratismu, sdíleného v poválečných dekádách velkou většinou Evropanů, či někdejší přesvědčivosti vize racionálně plánovaných měst.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Historie
Vydáno: , Karolinum
Originální název:

Most do budoucnosti, Laboratoř socialistické modernity na severu Čech


více info...

Přidat komentář

VojtaŠafránek
03.01.2024 5 z 5

Četl jsem první vydání, kniha je naprosto skvělá. Jednak přináší zajímavá fakta ohledně samotného Mostu, jednak skvěle zasazuje osudy Mostu do kontextu proměn mentality ve 20. století, a to nejen v ČSR, ale i v zahraničí, a to jak východním, tak západním.
Je čtivě napsána, čte se doslova jedním dechem.
Pokud mi tam něco chybělo, tak důvody neúspěchu mosteckého experimentu. Možná mi to jen trochu proteklo mezi prsty, na několika místech to tam bylo dílčím způsobem a v náznacích zmiňováno, ale dle mého názoru by stálo za to tomu věnovat samostatnou kapitolu; nicméně možná je to spíše téma sociologicko-urbanistické než historické.
Další chybějící věc je obrazový materiál – obrazová příloha a mapy by nezaškodily, dovedu si představit, že pro čtenáře, který Most nezná, může být orientace poněkud obtížnější.

Dandulka
24.09.2017 5 z 5

Jedna z nejnovějších knih o Mostu. Její výhoda je, že není příliš hrubá. Opět za mě mnoho informací, ale je třeba je poctivě hledat.


Sirael23
30.04.2017 2 z 5

Knihu jsem si půjčila, abych se dozvěděla něco nového o městě, které tak trochu znám. Začátek byl fajn - autor informuje o zkáze města Mostu - přesně podle mých představ. V další kapitole se ale pouští do vod sociologického rozboru pojmů legitimita apod. Bohužel to dělá velice nečtivým způsobem - informací je zkrátka moc. Ani další kapitoly o architektuře ve světě nejsou příliš čtivé - o Mostu se mluví pouze v každé druhé kapitole. Také mi chyběl obrazový materiál - u takové publikace bych ho očekávala ve větší míře.