Makaphovy dary

Makaphovy dary https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134982/makaphovy-dary-0PC-134982.jpg 5 6 2

Přidat komentář

sasena
29.11.2019 5 z 5

Vše už napsal Richie1. A Lampy deseti teriel byla má nejoblíbenější. Dnes jsem si náhodou na toto knihu vzpomněla a tak se mi zdá, že si ji po letech zase přečtu. :-)

Richie1
17.08.2014 4 z 5

Když jsem jako kluk četl poprvé tuto knihu, tak pro mě byla Afrika zemí nepředstavitelně dalekou, až bájnou. Stejně tak tyto příběhy a pohádky pro mě měly zvláštní kouzlo. Také se v nich střetává dobro a zlo, láska či nenávist, hloupost a chytrost - v některých příbězích vystupuje do popředí tajemná magie, v jiných zvířecí hrdinové (chytrý zajíc a lstivá antilopa). Pohádka Lampy deseti teriel byla téměř hororová - o deseti zlých sestrách, jejichž životní síla je ukryta v deseti hořících lampách, a které se neštítí ani vražd nevinných dětí, jen aby získaly nějaký prospěch - analogie s naší ježibabou se nabízí.
Příběhy vypráví slepý stařec Makapho.
"Jsem žebrák a mrzák. Jsem však také boháč, neboť mi byly oplátkou svěřeny dary, jimiž mohu potěšit vás, kteří jste mě nakrmili a darovali mi čistou rohož, abych se neušpinil. Přistupte blíž, přátelé! Usedněte na zemi v kruhu! Přijměte můj dar! "
Lidé poslechli. Usedli na zemi v kruhu kolem starce, ztichli a čekali.
Makapho začal vyprávět: ....