Smrt odpadlého bratra

Smrt odpadlého bratra https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14959/smrt-odpadleho-bratra-14959.jpg 3 3 2

Major Stanislav série

< 1. díl >

Křesťanská detektivka, odehrávající se v současném klášteře v Praze a posléze na Vysočině.

čef
čef
09.09.2016 4 z 5

Typická česká detektivka hlavního proudu. Nevzrušivě plyne až do konce, aniž by zanechala hlubší stopy v čtenářově mysli. Většinou to k pobavení stačí, někdy je to však škoda, mohli jsme dostat víc.

marlowe
marlowe
12.02.2015 1 z 5

No, detektivka to rozhodně není, co si budeme povídat. A i tentokrát, podobně jako např. v autorově povídkové knize "Tři minipřípady Jacka Linného", se pan Lipšanský neubránil určité nevyváženosti: tu příběh překotně pádí vstříc cílové rovince, tu se nekonečně vleče v jalových rozpravách, které na sebe berou funkci zpomalovacích retardérů.
Spíše než devadesátá léta na mě z knihy dýchala doba Stroupežnického Našich furiantů nebo Roku na vsi bratří Mrštíků. Jako by "cesta na Moravu" rovnala se "cestou do předminulého století", do časů gruntů a selské paličatosti.
A ještě něco mně hodně vadilo: přemíra polopatičnosti v předkládání morálních apelů. Protože čeho je moc, toho je příliš.
Je to škoda, protože major Stanislav je postava, se kterou by ŠLO pracovat, jen vybudovat smysluplný příběh s uvěřitelnou zápletkou a motivací (ze kterého nebude tolik čnět umravňující hesla) a při psaní udržet trochu vyrovnanější tempo vyprávění.
20% za ten byť těžko postřehnutelný autorský potenciál – a možná i za schopnost občas sundat nohu z plynu vážnosti a pohlédnout na hrdiny brýlemi nevážného "vylehčení"…


Kniha Smrt odpadlého bratra je v

Přečtených4x
Knihotéce6x
Chystám se číst1x