Měděný knoflík

Měděný knoflík https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65939/mid_major-pronin-medeny-knoflik-J51-65939.jpg 4 12 5

Major Pronin série

< 3. díl >

Ústředním motivem jsou zákulisní intriky a urputný boj rozvědek a kontrarozvědek několika států za druhé světové války

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Svět sovětů
Originální název:

Медная пуговица (Mědnaja pugovica) , 1958


více info...

Přidat komentář

rumund
04.03.2024 3 z 5

Doma jsem náhodou šáhl pro knihu Měděný knoflík, aniž bych tušil co to bude. Román se rozjel na výbornou, ale v poslední třetině knihy, jsem se nějak začal nudit a ztrácet. Každopádně na 3hvězdy to ještě vyšlo.

jprst
26.07.2019 4 z 5

Jedna z knih, které jsme jako trochu odrostlejší kluci hltali a obdivovali jejich hrdiny a jsem rád, že pro mne neztratila poutavost ani po tolika letech.


BabaJaga11
14.04.2019 4 z 5

Zachtělo se mi přečíst si nějaký válečný román, a tak jsem sáhla po románu Měděný knoflík. Už jsem nějak zapomněla, že jde o špionážní román, takže začátek mi moc nesedl (protože jsem vlastně chtěla číst něco jiného). Brzy jsem však byla vtažena do děje, který byl tak napínavý, že jsem knihu přečetla za několik dní během cestování MHD do práce a zpět. Netuším sice, do jaké míry se autor opíral o historická fakta, včetně toho, jak pracovaly tajné služby jednotlivých států během 2. světové války v Lotyšsku (a bohužel není jednoduché něco o tomto tématu zjistit), ale zcela jistě toho na dané téma věděl dost. A i když nemusíme souhlasit s tím, že kontrarozvědky západních států byly vždy vedeny hlavně touhou po moci a penězích, zatímco sovětské kontrarozvědce šlo především o zastavené Hitlera, z některých rozhovorů, které vedou hlavní postavy, až mrazí. Zejména pokud si uvědomíme, že to, co je líčeno jako románová fikce, je dnes nepopiratelnou pravdou. Např. vychloubání představitele jisté západní velmoci "My budeme vládnout světu" se (bohužel) naplňuje do puntíku. Stejně tak plánování nového rozdělení světa po skončení války v době, kdy na bojištích umíraly tisíce lidí. Kniha poprvé vyšla v roce 1958 (originál), tedy 13 let po válce, kdy samozřejmě již bylo mnoho věcí jasných, lecos se však začalo ve větší míře projevovat až mnohem později. Doporučuji k přečtení a hlavně zamyšlení.

TeaPeter
13.05.2016 5 z 5

Tahle kniha mě v dětství neskutečné chytla a četl jsem jí mnohokrát. Bylo zajímavé se k ní po letech vrátit v rámci čtenářské výzvy. A zase me bavilo jí číst. I když je tam nepřehlédnutelný ideologicky nános, tak je to výborná kniha.

Pavelpi
28.03.2013 5 z 5

Měděný knoflík otevírá vzpomínky důstojníka,pracovníka štábu,na neobyčejné a tragické události,které prošly jeho životem.Jedna z mých nejoblíbenějších knih,ke které se často vracím.