Kočka - případ starších pánů

Kočka - případ starších pánů https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73351/bmid_kocka-pripad-starsich-panu-4XN-73351.jpg 4 18 3

Major Kočka série

1. díl >

Komplikovaný kriminální případ záměrného usmrcení na silnici. Do zorného pole detektivů se dostanou podivné záležitosti s kompromitujícím fotografováním a vyděračstvím a rafinované kalkulace jak okrást stát o několik milionů.

Přidat komentář

ludek.n
17.03.2020 3 z 5

Hodkův major Kočka je přepečlivý puntičkář, který k vyšetřování případů přistupuje svým osobitým, neuspěchaným způsobem. Šachová partie, kterou rozehrává v případě starších pánů, má parametry velmistrovské hry na slovo vzatých profesionálů. Sbírání střípků a mravenčí práce nakonec po zásluze slaví úspěch. Jde jen o to, poprat se se všemi náznaky a indiciemi, které se v průběhu celého procesu neustále objevují. Hra je to parádní, ale pohříchu také malinko ospalá a zdlouhavá. Dynamika Kočkova případu je na hranici uspání, a tak jen neustálé pobídky udržují čtenářovu pozornost v módu připravenosti. O vyšetřovatelích by se rozhodně nedalo říct, že by v kterékoli fázi svého pátrání přitahovali šrouby. Kdepak, oni trpělivě skládají jeden dílek ke druhému, prověřují skutečnosti, třikrát obrátí list, dedukují… přičemž velká rána pak přichází jen jakoby mimochodem. Suma sumárum - zápletka výborná, zpracování solidní, příběh malinko utahaný.

trudoš
01.05.2019 3 z 5

Ačkoli spisovatele Břetislava Hodka coby tvůrce uznávám, se svým literárním příspěvkem do nepočetného balíčku kvalitních českých detektivek mě příliš nenadchl. Což o to, jím vymyšlená postava majora Stanislava Kočky je sympatická pro svůj pedantský postoj, kdy si víc zakládá na reálném vidění motivů vražd než na fantaskních konspiracích. Jenže taky je nečekaně nudná. Jistě, autor se tak bezelstně otírá o fešáckého „konkurenta“ Exnera, nic to ale nemění na faktu, že postarší Kočka mě dřív ukolébal ke spánku, než že bych trnul nad propracovanou gradací zápletky. Nebo se alespoň bavil hrdinovým smyslem či nesmyslem pro humor.
A ona tomu odpovídá i celková stavba příběhu, který si sice cíleně utahuje z překombinovanosti románových kriminálek, ale zároveň nedokáže při finálním odhalování zkomponovat konstrukci zločinu o moc jinak. Přičemž eskapády majorovy sličné dcery Sabiny jsou tu tak nějak navíc, asi jen proto, aby přidaly otci na starostech a v závěru se mohlo trošičku zamoralizovat.


Lasti
26.03.2017 5 z 5

Do Bínovy kanceláře vstoupil mladý čahoun s náznakem knírku pod nosem. Pozdravil podle předpisu a představil se. ,,Nadstrážmistr Svoboda Jan.''
Bína sundal brýle a podíval se na návštěvníka pozorněji. Tak to je ta naše nová akvizice, kterou mi před týdnem ohlásili, pomyslel si; nové kožené sako, rozhalenka s hedvábným šátkem u krku, čerstvě vyžehlené kalhoty - nejnápadnější snad byly na nadstrážmistrovi pečlivě vytažené manžety s velkými onyxovými knoflíky: vypadal jako ze žurnálu, manekýnový kriminalista střižený podle filmových detektivek. Ale chytrý bude, jinak by neměl tak dobré doporučení ze školy; to se kapitán Exner podiví, že tu má v oblékání konkurenci.

Štítky knihy

vydírání české krimi české detektivky

Autorovy další knížky

Břetislav Hodek
česká, 1924 - 2007
1987  79%Případ dávno mrtvých kanonýrů
1985  78%Kocouři
1982  74%Kočka - případ starších pánů
1984  100%Velký anglicko-český slovník I. A-G
1997  100%Velký anglicko-český slovník II. N-Z

Kniha Kočka - případ starších pánů je v

Přečtených25x
Doporučených1x
Knihotéce36x
Chystám se číst2x