Maják v bouři

Maják v bouři https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23984/majak-v-bouri-23984.jpg 5 20 5

Výběr z poezie Robinsona Jefferse. Verše vybrala, sv. uspoř., vysvětl., kalendáriem a ediční poznámkou doplnila Emilie Bednářová. Přehled čes. kniž. vydání Jeffersovy poezie.

000nugatovej
000nugatovej
12.08.2023 4 z 5

Vznešená poezie.
Poezie individualistická:
"Propůjč mi kamennou sílu minulosti a já ti propůjčím křídla budoucnosti, neboť je mám."(Na skálu, která bude podpírat dům, str. 53)
Poezie přináležitosti k přírodě, která je víc než civilizace (to "přechodné onemocnění") (Novomexické hory str. 95):
"Ta normanská skála Mont-Saint-Michel bývala zajisté / jako tato skála neméně krásná / kdysi velmi dávno, než byla poseta stavbami." (Zátoka Morro str. 92)
Poezie splynutí se světem a vesmírem:
"Postel u okna
Vybral jsem si postel v přízemí u okna s výhledem na moře, / vybral jsem si ji za vhodné úmrtní lože, / když jsme stavěli dům; je připravena a čeká, / nepoužívána, leda nahodilým hostem během roku, hostem, / který sotva tuší / její budoucí poslání. Často se na ni zahledím, / aniž cítím odpor nebo touhu, spíše to obojí, / a v takové vyváženosti, / že jeden pocit ruší druhý a zůstává jen křišťálově čistá / zvědavost. Máme kde skoncovat, a skoncovat musíme, / a jednou to zazní skoro jako hudba, / až vytrvalý démon za zástěnou mořského útesu a oblohy / udeří holí a třikrát zvolá: "Jeffersi, pojď!"" (str. 58)

"

ozzak
ozzak
11.06.2022 4 z 5

Moc pěkná poezie plná zajímavých metafor rád se k ní budu vracet


evelinka
evelinka
17.12.2017

Jeffers mne zaujal svou pevností, originalitou, zajímavými metaforami. Jeho poezie je lyrická i dramatická.

puml
puml
31.10.2013 5 z 5

Temná a prorocká poezie. Stejně jako Jeffersova vlastnoručně postavená Jestřábí věž je i tahle poezie z kamene, písku, větru, mořské vody, slz, krve a potu... V Jeffersově případě se nejedná o nijak přehnané přirovnání; stačí si o tomhle "bardovi z Karmelu" něco málo přečíst. Doporučuji.

fleurmilk
fleurmilk
07.08.2012 5 z 5

Výbor z lyrických básní. Pevné jako Jeffersovy skály.