Magorovy labutí písně

Magorovy labutí písně https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199348/bmid_magorovy-labuti-pisne-5WY-199348.jpg 4 357 56

Pro velký zájem čtenářů vydává nakladatelství Torst samostatné knižní vydání jedné z nejvýznamnějších českých básnických knih druhé poloviny 20. století. Dnes již klasické a v mnoha případech zlidovělé verše napsané v 80. letech ve věznicích v Litoměřicích, Ostrově a Valdicích propašoval z valdického vězení na motacích Jiří Gruntorád. Nové vydání je doplněno barevnou kresbou svatého Huga od Juliany Jirousové a ukázkami faksimilí původního Jirousova rukopisu. Graficky upravil a obálku navrhl Dušan Straňák.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Poezie

Vydáno: , Rozmluvy
více info...

Přidat komentář

Žížala_0119
04.03.2024 5 z 5

Magor je hrozně jednoduchý, a zároveň geniální! Mně se to líbí moc.

Ajrad1981
28.02.2024 4 z 5

O Martinu Jirousovi jsme se pochopitelně učili ve škole, i když ne nijak podrobně (aspoň jeho životopis, co jsem si teď našla, mi nic neříká a takovou sklerózu snad nemám). Loni jsem na jeho jméno narazila v Bílé Vodě od Tučkové, takže jsem si tak nějak logicky zařadila do Čtenářské výzvy jeho.

A jak to zhodnotit, hm. Někdy mi to trochu drhlo, některé jsem musela číst opakovaně, abych je pobrala, ale to mohlo být dáno mojí nekoncentrovaností v daný okamžik. (Byť útlé, není to knížka, která by se dala přečíst na jeden zátah, tak jsem si ji dávkovala po troškách celý měsíc a v některých okamžicích mi pozornost utíkala k problémům všedního dne). Je to plné jmen, která jsou pamětníkům nejspíš známá, já jsem musela googlovat - takže jsem dočasně o pár informací chytřejší, než je zase zapomenu. :-)
Ale s undergroundem se asi ještě někdy potkám.


helusa2
24.02.2024 5 z 5

Nejsem čtenářka poezie - jen velmi výjimečně se k básničkám nechám zlákat. Ale něco od Magora jsem si přečíst musela, třeba i kvůli Ladislavu Heryánovi, který o něm tolikrát mluvil. Když si člověk přečte, jak Magor žil, a dá si to s básněmi dohromady, je to dost síla.. Velmi emotivní zážitek.

LadyCharlene
09.02.2024 4 z 5

Tohle byla opravdu výzva. Nejsem fanoušek poezie a nejsem znalec undergroundu, ale líbí se mi, a prostředí mániček mi rozhodně cizí není. Bohužel bych si básně vychutnala mnohem víc, kdybych znala Magorův životopis, ale nevadí, i bez něj to jde. Na mě tam bylo trochu moc náboženských motivů, ale ty ostatní básně na mě skutečně zapůsobily. Tolik emocí v tak kratičkých strofách. Dýchla na mě melancholie a smutek. Magor byl očividně velmi citlivá duše, kterou ubíjel nekompromisní režim, a místo toho, aby jeho verše mohly žít a vzlétnout, byly uvězněny v kleci... Nečekala jsem to, ale tato sbírka se mi zažrala pod kůži.

Zdenas5
09.01.2024 4 z 5

Velice otevřená osobní zpověď. Básně mě bavily, možná právě proto, že byly jednoduché a velmi emocionální.

Natty
03.01.2024 4 z 5

Velmi zajímavá sbírka poezie, ke které mě dovedla čtenářská výzva. Bavila mě ta svéráznost a autentičnost doby, ve které básně vznikaly.

Jilmy porostlé břečťanem
v korunách dubů jmelí
veselejší se nestanem
proč bychom smutní být měli
Na kůře olší choroše
ve stěnách domů plíseň
minuly prchavé rozkoše
hlubší nás svírá tíseň
Zas pruty mříží na oknech
a ruce v pouta dané
to abych aspoň v těchto zdech
sepjaté měl je Pane

PastorMal13
23.02.2023 4 z 5

Poesii vůbec nečtu a k přečtení Magora mě dohnala maturita. Ale nelituji.

V neštěstí se vždycky hbitě
vracím k religiozitě
jak se však trochu zabydlím
tak se ani nemodlím
...

Chajda69
19.02.2023 3 z 5

K přečtení mě inspiroval velmi povedená biografie Jirouse od Švehly, ta byla opravdu skvělá a můžu jí jen doporučit. Byly v ní citované některé básně z labutích písní, a tak jsem se na tuhle útlou knížku poezie moc těšil.

Bavila mě Jirousova symbolika, bavilo mě, jak se nijak nezaobíral vysvětlováním a počítal s tím, že (pokud jeho básně někdo bude číst), bude vědět, co má na mysli nebo co ta která věc, popřípadě ten který svatý, symbolizují. Právě v případech, kdy v básních odkazoval na své přátele, kamarády, známé (nebo bývalé přátele, bývalé kamarády a bývalé známé), byl jsem rád, že jsem nejprve četl právě Švehlovu biografii.

Co mi ale trochu vadilo, byla u spousty básní přílišná jednoduchost, někdy absence rytmu a triviálnost rýmu. Chápu, že Jirous psal básně ve vězení, chápu, že neměl čas, náladu ani inspiraci pro to, aby dával dohromady poezii v jambickém pentametru, ale mám-li (subjektivně) hodnotit, v tomhle mě Magorovy labutí písně trochu zklamaly.

s1ombrehimawari
23.01.2023 3 z 5

Oceňuji autentičnost veršů. Jirouse si nesmírně vážím a Plastiky bezmezně miluju, ale navzdory této skutečnosti mě sbírka tolik neoslovila, kvůli šedi slok, sakrálnosti a silné subjektivní (osobní) stránce, která těžce ovlivňuje můj názor, protože je to čtení, které musíte absolvovat s googlem, aby jste mohli rozeznat různé chartisty, osobnosti křesťanské církve, básníky a Jirousovy kamarády v některých případech všechno dohromady. ;)

ozzak
03.01.2023 5 z 5

Zajímavá poezie rád se k ní budu vracet.

RonnieSmithx
25.09.2022 5 z 5

Jirous se tu stylizuje do role lyrického subjektu. Zmiňuje tu skutečná jména svých přátel, míst a odkazuje na známé osobnosti té doby. Působí to díky tomu osobněji, zranitelněji. Hlavně se tu nejvíce odrazuje jeho pobyt ve vězení, při kterém kniha vznikala, a ještě k tomu nelegálně. Tato sbírka, ty básně, co ho napadaly v jeho trýzni, musely mít pro Jirouse neskutečnou hodnotu. Některé pasáže dokonce působí jako jeho vlastní modlitba, neboť na konec básně přidává slovo „amen". Není to překvapením vzhledem k tomu, že on sám byl katolíkem. Myslel si však, že je jeho věznění oprávněné? Myslím, že bral jeho pobyt ve vězení jako zasloužený trest Boží, ale ne však správný z hlediska právního. Pro člověka je jednodušší se v nesnázi obracet na Boha a doufat, že to má nějaký vyšší smysl než se vztekat nad proplýtvanými roky proti vlastní vůli.
Jirous také až poeticky kombinuje odpudivá témata se spisovným jazykem. Hovorový jazyk používá ale také a sem tam i nějaký ten vulgarismus. Možná, aby působil více lidsky? Objevují se v básních i slova francouzská, anglická a dokonce latinská. Básně adresuje svým kamarádům, ženě, dětem… Jaký to je asi pocit být ode všech oddělen? Myslím, že svou rodinu litoval a na kamarády žárlil. Někdy ale nezbude jiná možnost než psát melancholické básně ve vězení… A z této možnosti může občas vzniknout mistrovské dílo.

intelektuálka
16.10.2021 4 z 5

Svérázný a vždy svůj - proto také trpí .... jeho básně napsané jako motáky určitě mají poznání, inteligenci a také ironii ....

Lao - Tsi kdysi řekl k tomu :
Mudrc nemusí vyjít z domu.
Moudřejší snad už nikdo není
dům zaměnil jsem za vězení .....

A jeho oslovení Boha :

Odpusť nám pane naše viny
Odpusť nám pane naše sny
Odpusť nám život samý hřích ....

Nyní už asi autor ví, zda bylo odpuštěno - a zpívá píseň labutí...

vlkcz
06.09.2021 4 z 5

Formálně těm básním mnohdy dost schází, ale je to syrová výpověď člověka, který si cení svobody tolik, že je kvůli tomu ve vězení. Odrazy stesků i reflexe dobových událostí. Svérázné vyznání víry. Někdy Havlíčkovské epigramy.

Doktor Dubský si po cestě
říkal v Prodané nevěstě.
Potkal ho Eugen Brikcius
zvědavý co čte za opus.
Filosof vyřkl tuto súru:
Pane kolego, tak je to,
pohleďte na tu partituru:
konfident napsal libreto,
hudbu pak syfilitik.
Národní naší opery
pozoruhodný vznik!

Na to, jak poezii nečtu, tohle mě opravdu zaujalo.

666Jitka
23.07.2021 5 z 5

Magorovy básně nejsou žádným poetickým veledílem, ale přesto svou autentickou výpovědí arestovaného člověka, se kterým červená doba nepěkně zametala a on přesto zůstal věren svým názorům a svému svědomí, dokážou člověka oslovit a zasáhnout ho na těch pravých místech. Líbí se mi také rozhovor v závěru knížky - autor má rozhodně mé sympatie.

Janek
19.06.2021 4 z 5

Škoda, že neumím latinsky.
Škoda, že jsem si to nepřečetla dřív...

Cortegos
23.04.2021 4 z 5

Rozmazlen géniem Karla Kryla si všímám „technických nedokonalostí“ autora. Přesto je mi nesmírně sympatický a některé jeho verše skvěle pasovaly do mého vkusu.

Andrrew
15.04.2021 5 z 5

„V patře nade mnou dvacet andělů / přilepilo se na pilastry / deset let dvacet v údělů / lidi zde mají hrozné flastry“

Silná básnická výpověď pramenící z tíživé životní zkušenosti, pracující s tradičními rýmovými schématy, spojující dva velmi vzdálené, byť ne nutně neslučitelné básnické světy - katolický a undergroundový.

KristinTj
14.02.2021 5 z 5

Znám spoustu básníků lepších po stránce řemeslné. Žádnému jsem ale nevěřila jeho zpověď tolik jako Magorovi. Cítila jsem vůni hlohů, pivoněk, chlad zdí a nesvobodu. A čím dál četla jsem, tím vybroušenější zdály se mi jeho verše a tím vroucněji mě zalévaly zoufalství, víra, bolest i láska...


Za údolími lesy
jinde než kde jsi nejsi
v dálce kde modré hory
memento mori

daleko dál než Kartouzy
ve městech cizí rathauzy
daleko za obzory
memento mori

vlaštovky čápi rorejsi
nedoletí tam kde Ty jsi
za zdmi stěnami dvory
memento mori

nad mořem vlhké útesy
blíž než tam kde teď pro mne jsi
lodě plují a vory
memento mori

---

V úzkostech volal jsem Beránka
těsná je moje skořápka
V neklidu nocí v hrůze dní
prosil jsem ať ji uvolní

hell8939
24.01.2021 4 z 5

ta jedna chybějící hvězdička v hodnocení značí to že mi knížka připomíná že bych se chtěla naučit latinsky, jinak Jirous se mi sice díky dokumentu Poezie v podzemí z jutubka jemně znechutil tim že volnoverš nepovažuje za rovnocennou formu poezie a skládání bere jako věc co se člověk naučí a pak to strojově vopakuje, ale i tak jsem tuhle sbírku v druháku na gymplu měla mocmoc ráda a měla jsem na ni referát i jsem si ju dala do maturitní četby, protože básníci který tu za minulýho režimu zakazovali maj svý osobitý kouzlo který mi přijde že nikde jinde na světě nedovedli zachytit, nikde jinde nedovedli psát tak krásně ale vošklivě, tak dobře ale špatně, tak že tě to prostě zasáhne na několik měsíců dopředu
joa cenim že mi to dá motivaci se jednak víc vzdělávat a druhak taky psát

Dimas
31.12.2020 4 z 5

_ _ _

Kdybych to nebral religiózně
bylo by mi zde věru hrozně
_ _ _

Píseň si zpívám má jeden takt
s ďáblem se nesmí sjednat pakt