Magorova mystická růže

Magorova mystická růže https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389639/bmid_magorova-mysticka-ruze-KvM-389639.png 4 38 5

Na počátku osmdesátých let, kdy tato Magorova sbírka poprvé spatřila světlo světa v samizdatové edici, docházelo nejen k perzekuci autora ze strany tehdejších policejních složek, ale i k napadání a ohrožování jeho přátel. Pozice některých z nich se proto stávala krajně neúnosnou a Jirous na tuto situaci regaoval i touto sbírkou. Tvrdě kritizuje nejen společenské poměry, ale všímá si i věznění svých kamarádů (Petr Uhl), pronásledování výrazných osobností (Rudolf Battěk) či jejich vynuceného odchodu do exilu (Xena a Vladimír Zavadilovi). A třebaže je v některých textech básník i svébytným sebeironikem, z jeho textů naplno vyřazuje hněv a vzdor člověka proti dobovému útlaku, proti nadřazenosti a diktátu moci. Znění tohoto textu vychází z díla Magorova summa I tak, jak bylo vydáno v Praze nakladatelstvím Torst v roce 2015. Pro potřeby vydání Městské knihovny v Praze byl text redakčně zpracován. Zdarma legálně ke stažení na https://goo.gl/LtJxrF.... celý text

Přidat komentář

Skallarix
12.10.2021 odpad!

Nepřestává mě fascinovat, jak málo stačí... Jak málo intelektu, básnického umu, hlubších myšlenek (a nejen toho) stačí k tomu, aby se něco dalo nazvat poezií a člověk básníkem.
Stejně tak, jak Jirous píše o stavu opilství, ve stavu opilství, v jeho tvorbičkách nenalézám často více, než klopýtání ožralých a plochých myšlenek, které se mnohdy minou cíli, či k němu ani nedorazí (otázkou je, jestli nějaký vůbec měly). Je pravdou, že i horší díla má, ale přesto, toto není žádná výhra.

Sabina335
09.05.2020 4 z 5

Za mě bylo top: "Když tancuju tenhle tanec, stává se ze mně kanec."


Šnek86
17.03.2020 2 z 5

Tak zase další Magor, těžko hodnotitelný.Nejlepší asi na Smíchově je háven.

baacinka
16.09.2019 1 z 5

Jirous mi může být lidsky i názorově sympatický sebevíc, ale tohle není poezie, nýbrž nápisy na zdech sesbírané dohromady a vydávané za sbírku. Nemyslím si, že člověk by měl být oceňován jako umělec proto, že byl pronásledován režimem nebo politicky aktivní. A jiný důvod pro ocenění něčeho takového fakt nevidím. Uznávám, že moderní poezii většinou moc nepobírám - nemá to rým, nemá to rytmus a bez vysvětlení a kontextu většinou ani myšlenku, ale najdou se výjimky. Tohle bohužel není jedna z nich.

Beltrix
17.11.2016 4 z 5

Jirousova poezie se vším všudy. Možná jen trochu konkrétnější a kritičtější než jinde.