Magnetická pole

Magnetická pole https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47695/bmid_magneticka-pole-IS9-47695.jpg 5 16 5

Výběr surrealistických básní sestavený sestavený Janem Tomešem zahrnuje předchůdce surrealismu, hlavně pak surrealisty francouzské a belgické, nejsou opomenuti ani surrealisté čeští a slovenští. Kniha je doplněna esejemi Jana Tomeše a řadou citací různých autorů, nechybí ani ilustrace převzaté ze surrealistických publikací.

Přidat komentář

caballero
21.04.2024 5 z 5

Vždy som nechával poéziu len tak plynúť mimo môjho záujmu. Až táto kniha mi ukázala, že netreba byť konzervatívny a vyskúšať niečo mimo svojej komfortnej zóny.
Skvelá zbierka surrealistických básnikov, ale aj predchodcov tohto žánru doplnená ilustráciami. Nechýba ani Česká a Slovenská scéna ..

FilMo
07.03.2018 5 z 5

Surrealistické nebo...


Koka
29.10.2016 5 z 5

Obdivná slova předchozích komentátorů doplním ještě informací, že součástí knihy je i gramodeska (na 45 otáček) s nahrávkami přednesu děl A. Bretona P. Eluarda, Man Raye, R. Desnose, K. Biebla V. Nezvala . Recitují J. Kepka a L. Munzar.
Fantaskní ilustrace jsou reprodukce převzaté z Dictionnaire abrégé du surrealisme, dále z knihy G. Hugneta Septieme quart de des a vlastními příspěvky je doplnil Libor Fára.

zlovlk
10.06.2011 5 z 5

Opravdu podařený výběr a nutnost pro každého, kdo by si chtěl potřást rukou se surrealismem, ale zatím se k tomu neosmělil. Kniha se může pochlubit nejen širokým výběrem geografickým (osa zla: Evropa - Česko - Slovensko), ale i časovým. Že je Rimbaud surrealističtější než sami surrealisté, to je asi obecně známo - avšak to, že podobné prvky najdeme třeba už u Máchy nebo v gotických románech asi bude pro leckoho větším překvapením než krysa v záchodové míse.

Musím pochválit i rotschildovsky bohatou obrazovou výzdobu. Podivné entity, které se promenádují po stránkách, je možné jinak vidět nanejvýš ve snu, pokud tedy máte hodně nepokojné a hravé podvědomí. S většinou jmen, jež se v knize vyskytují, jsem rozhodně ještě neskočil - a nezbývá mi než politovat, že antaoogie není třikrát delší, tedy taková, jakou podle původních záměrů měla být.

nightlybird
30.11.-0001 4 z 5

Jak jsem se už jinde zmínil, nejsem přítelem různých - izmů, tento výběr (i když sám Tomeš říká, že nezahrnuje všechny autory) je natolik representativní, že si bude moct vybrat svoji oblíbenou každý obdivovatel surrealistů. I já jsem si vybral, i když.... viz začátek.

Štítky knihy

surrealismus

Autoři knihy

Jan M. Tomeš
česká, 1913 - 2010

Kniha Magnetická pole je v

Právě čtených1x
Přečtených17x
Doporučených2x
Knihotéce26x
Chystám se číst3x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x