Bronzový klíč

Bronzový klíč https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311578/bmid_bronzovy-klic-scL-311578.jpg 4 274 34

Magisterium série

< 3. díl >

Třetí ročník Magisteria měl být pro Calluma a jeho přátele, které celý kouzelnický svět oslavuje jako hrdiny, procházkou růžovou zahradou. Nebezpečí však číhá na každém rohu a Call zjišťuje, že bezpečno není nikde. A už vůbec ne v podzemních tunelech magické školy, kde číhá tajemný špeh, který mu usiluje o život. Callovou jedinou šancí je vypátrat ho dřív, než se on dostane k němu. To však není vůbec jednoduché, zvlášť když se školou začínají šířit znepokojivé klepy a on nemá nejmenší tušení, komu může věřit…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

The Bronze Key , 2016


více info...

Přidat komentář
denniys
denniys
23.12.2023 4 z 5

Bronzový klíč byl příjemnou četbou, ale každý další díl mi přijde slabší.. zápletka začíná být příliš překombinovaná, kniha si za mě sotva jen tak tak udrží 4 hvězdičky.. uvidíme, co bude dál..

hana4834
hana4834
03.05.2023 4 z 5

Dobrý díl těším se na pokračování


Zelený_Drak
Zelený_Drak
13.01.2023 1 z 5

(SPOILER) Postupně jsem se jakž takž oprostila od sledování od toho, jak moc to je nebo není vykrádačka Harryho Pottra. Prostě se na to snažím nemyslet a vnímat na knize "to ostatní." A ta kniha sice je velmi čtivá a cílovou skupinu má čím nadchnout, ale pořád mě nepřestává rozčilovat, jak hloupě se postavy chovají. Většinu už toho popsala Elizza a nechci úplně opakovat, tak zkusím jen doplnit:

- Jediným kritériem pro výběr pedagogů na tuto zvláštní (pomocnou?) školu magie je, že uchazeč musí být jejím absolventem. Mistr Rufus se od prvního dílu akorát tváří záhadně a je nečitelný, s čímž působí mezi ostatními ještě jako génius. Nikoho nenapadlo, že by někdo mohl hlídat školu. Nikdo dospělý nehlídá Calla. Nikdo dospělý za celou dobu nepřijde s jediným dobrým nápadem. Spousta hloupostí se stane jen proto, aby bylo možné tam mít tu další cool scénku. Například přizvání hrdinů na poradu, kde je vylíčeno, jak překonat jistý zámek a následné brzké propuštění těchto naprosto bezúhonných dětí, které ještě nikdy nenapadlo porušit jakákoliv pravidla, aby měly dost času to jít omrknout zblízka.
- S Almou autorky ořou, jak se jim hodí. Zvířata posedlá chaosem? Super! Magie chaosu k tomu, abyste někoho knockoutovali (a s trochou štěstí mu nevyrazili duši z těla)? Prima! Mluvení s mrtvými? Jen do toho! Ještě pro vás ukradne dotyčného mrtvého. Ale tamto, no to už bylo přes čáru, to jste u ní najednou nejhorší na světě. Tomu se ovšem věří jen těžko.
- Velmi málo prostoru na zamyšlení postav nad čímkoliv a ve srovnání s tím až příliš mnoho prostoru pro milostné trable, kdy ale čtenář vůbec neví, zda by Call chtěl chodit s Celií, Tamarou, nebo vůbec s kýmkoliv. Je těžké v tomto ohledu hrdinovi nějak fandit, když není ani jasné, zda má o nějaké to vodění se za ruku vlastně zájem. Jestli to měla být takováta vnitřní nejistota, tak to moc nefungovalo.
- Závěr je opravdu strašně na sílu.

protokol
protokol
21.06.2022 2 z 5

čim ďalej príbeh plinie je stale nudnejší a nudnejší . niektoré zápletky su čim ďalej tým nelogické. no dám šancu aj 4 knihe ale už to neni tak zaujimave ako prve 2 dieli.

markyticka
markyticka
02.04.2022 3 z 5

Slabší díl než 2 předchozí, odhalení nejsou pro čtenáře odhalením. Jsem ale zvědavá, kam se děj posune ve 4 díle.

Scathia
Scathia
26.06.2021 3 z 5

Vzorce děje se začínají opakovat, vlastně první díl trochu jinak. Ale jako nenáročné čtení, proč ne.

nikiss76
nikiss76
22.11.2020 3 z 5

Tento díl byl nejlepší. Byl
plný napětí a šokujících momentů, přestože většina z nich byla dosti předvídatelná a už jsem si i říkala, jakože hlavním hrdinům jednotlivé souvislosti nedocházejí dřív. Stále víc mne baví postava Jaspera. Závěrečné stránky mě překvapily, protože jsem čekala, že vše dopadne trochu jinak.

Halt468
Halt468
05.02.2020 5 z 5

Super!

Ailee
Ailee
10.11.2019 4 z 5

Další skvělý díl, i když mi přišlo, že se trochu vlekl, a ten konec taky mohl být napínavější. A celkově... občas jako kdyby si postavy svými slovy i činy odporovaly, i když ne nijak závažně. Ale vzhledem k tomu, jak to skončilo, jsem velice zvědavá na pokračování. A dám se do něho hned!

zuzana4291
zuzana4291
11.10.2019 5 z 5

Tenhle díl mi přišel zatím nejlepší. I když je hodně smutný, ale také plný překvapení a dobružství. že se čtenář vůbec nemá čas nudit.

Elizza
Elizza
27.09.2019 3 z 5

Za spoilery se omlouvám a jdeme na to.

Takže Magisterium je asi zvláštní škola pro hloupé děti s kouzelnými schopnostmi. Tedy to mi z toho vyplynulo. Jasně, hlavní hrdina téměř nikdy nebývá génius, ale i tak. Špeh se ti snaží dostat pod kůži. Těžko to bude někdo, komu se vyhneš obloukem. Rozumíš, Calle? Ne, asi ne.
Vzhledem k tomu, že Drewovi taky věřil, si kupodivu tak nějak neuměl připustit, na jakém principu špionáž funguje. Nejabsurdnější na tom je to, že špehova identita je dobře odhadnutelná už o knihu dřív. A tahle to jen potvrdí. Na druhou stranu mě pobavilo, že Call dostal pokoj příhodně i s fotkou Drewa a taky to, že špeha poznal podle pruhu na tričku. Co by dělal, kdyby si ten den vzal něco jiného?
Naprosto mě ohromila tupost, se kterou všichni přešli svědectví mrtvé holky, že ji zabil někdo okolo Tamařiny sestry, což byl očividně někdo rodu mužského. Vzhledem k tomu, že při ovládání mocného elementála si nejspíš vyberete zástupce toho prvku, který vám je nejblíž, je s podivem, že to nikomu dávno nedošlo.
Dále by mě sakra zajímalo, jak to těm dvěma myslí, v jednom případě myslelo. Ha, unesli mi kamarádku, nevím kde je. Mě se někdo už třikrát pokusil zabít, venku je tma a já jsem vyždímaný jako ručník. Co dělat?-------- Jít ji hledat sám, jen ve společnosti jednoho kamaráda a člověka, který mi má být podezřelý už hezky dlouho. Proč by ne, že? Ono by bylo moc těžké jít zburcovat mistry, nebo alespoň odchytnout někoho v okolí a říct mu, co se chystají udělat.
A co dělat, když jste uprostřed noci v lese spolu s člověkem, kterého jste sami sobě usvědčili ze zrady? Omráčit ho(dotek duší, ehm, ehm) a zdrhat jako o život? Nesmysl, přímá konfrontace to jistí.
Jo a odkdy je napadení medvědem tak v pohodě, že vás do pár hodin pustí z ošetřovny?
Call nás nadále naučil, že když tajíte něco, za co by vás okolí nejradši ukamenovalo a někdo dostane podezření, je lepší to vyřvat do celého světa a ne hrát si na blbečka a upozornit na nesrovnalosti v obvinění. Třeba to, že Pohroma poslouchal i jiné lidi.
Pro mágy bych měla takový tip. Nevytvářejte mocné magické artefakty. Očividně si je nikdo z vás neumí hlídat.

Ivka14
Ivka14
16.06.2019 4 z 5

Překvapuje mě jak v knize,která nemá ani 300 stran, dokážou vykouzlit tak napínavý příběh a niky neodhadnete co se stane,jako třeba na konci,kdy jsem, vůbec takový konec netušila. Určitě se hned pustím do pokračování této série.

JitulHa
JitulHa
02.06.2019 4 z 5

Třetí pokračování Magisteria jsem si pořídila téměř hned po jeho vydání, nicméně až teď jsem se konečně dostala k tomu, abych si ho také přečetla. Příběh jsem zhltla během jednoho dne, a jenom si říkám, na co jsem tak dlouho čekala? Děj doslova překypuje napětím, napadají vás různé scénáře a viníci, ale stejně vás potom konec naprosto odrovná - jak to ostatně autorky této série už mívají ve zvyku.

Paja_Reine
Paja_Reine
23.02.2019 5 z 5

Opět jsem byla nadšená. Děj se odehrával v Magisteriu, za což jsem byla strašně ráda, protože to mělo narozdíl od předešlého dílu takový ten správný nádech.

mrnka.t
mrnka.t
11.01.2019 5 z 5

Kniha měla neuvěřitelný spád, četla se na jeden nádech. A ten konec - proste chaos!

luboskniha
luboskniha
19.09.2018 4 z 5

Další díl a opět jsem měl knihu předčtenou téměř na jeden nádech. Napětí, akce, rychlí spád a ten závěr (dlouho jsem nečetl nic, kde by mi na konci knihy vyrazili dech). Opět pěkné čtení na zkrácení chvíle. Opět škoda, že není kniha delší. Autorky vymysleli zajímavý svět a myslím si, že by z něj dalo vyždímat mnohem víc. I tak se hned pouštím do dalšího dílu :)

Mymadworld
Mymadworld
26.08.2018 5 z 5

K sérii jsem se dostala nedávno, ale nemůžu se od ní otrhnout, protože tady toto je bomba. Prvním dílem jsem výborně vnikla do světa Magisteria a konec Železné zkoušky mě naprosto rozsekal, druhý díl byl o něco slabší, ale tento to zase vytáhl nahoru, i když sem se občas trochu zamotávala, tak mě to neodradilo a u konce jsem byla i trochu v depce :). Tím, že čtu knihy opožděně, se můžu rovnou vrhnout na další díl, jenom ten poslední stále nechce vyjít.

kristijan
kristijan
07.07.2018 4 z 5

Podle mě je to v porovnání se dvěma předchozími díly zatím nejlepší část série. U minulého dílu mi vadilo, že se velká část děje odehrávala mimo školu, která je na celé sérii určitě to nejzajímavější. Tentokrát jsem byl spokojen. Mám navíc pocit, že je Magisterium jako série nejsilnější, když se řeší méně závažné dějové linky, běžnější život ve škole a zajímavé pojetí magie. Jakmile se má někam posunout hlavní dějová linie Call = kapitán Rybák, už to bývá složitější a výsledek často působí tak nějak překombinovaně. Kvůli tomu, jak to dopadlo tentokrát, mám trošku obavy o další díl, pro který není, jak se zdá, moc dobrá startovní pozice. Ale to se uvidí příště. Tentokrát chválím za prostředí, napětí, detektivní zápletku a vtipného Jaspera.

Suou
Suou
18.03.2018 4 z 5

Tento diel mi prišiel o niečo slabší, zápletka nebola tak ohromujúca ako prvé dve knihy ale ten koniec.... autorky si vždy nechajú na koniec knihy jedno obrovské prekvapenie. Zatiaľ sa mi potvrdzuje že táto knižná séria je jedna z mojich naj. Ale pokračovanie si nechám na neskôr lebo 5. Diel ma vyjsť až na konci roka ... as neodolal a prečítam v angličtine. :D

ufounek173
ufounek173
13.02.2018 5 z 5

asi nejlepší díl,ale ten konec......