Hráčův svět

Hráčův svět https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12567/magira-hracuv-svet-12567.jpg 2 6 1

Magira série

1. díl >

V tajuplné Iši, zemi pyramid a nekonečných džunglí, jež obývají kentauři, se objeví podivný muž, který tvrdí, že zná pravdu o chodu světa. Nad pahorky se zjevuje krvežíznivý jezdec Temnoty, kněží věští zkázu a zmar. To Eope, bohyně lesů, zanevřela na svůj lid, poklonkující bojovným Wolsancům. Pouze lidská oběť ji může usmířit. A vykonat ji má kněžka Ilara… Tak začíná první příběh osmidílného fantasy cyklu o světě Magira, příběh o chrabrém Thuonovi, kněžce Ilaře, záhadném cizinci Frankarim. Jejich další osudy na cestě za tajemstvím stvoření si přečtete ve druhém svazku, nazvaném Věčná bitva.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy

Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Die Welt des Spielers , 1995


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
07.01.2021 1 z 5

Tahle útlá fantasy knížečka mi díky svému kraťoučkému rozsahu a ve spojitosti se svojí obálkou na první pohled evokovala přímočarou, zábavnou akční fantasy jízdu ve velmi klišovitém stylu ála Barbar Conan.

Realita ovšem byla trochu jiná.

Zápletka byla poměrně neotřelá a docela zajímavá. V úvodu se čtenář dozví, že Magira je smyšlený svět (něco na způsob Dragonlance či Forgotten Realms), ve kterém se odehrávají různá dobrodružství, hratelná přesně ve stylu Dračího Doupětě a jehož spoluautor - pocházející z našeho reálného světa - zároveň vystupuje jako jedna postava z této knihy. Tato postava v knize si je rovněž vědoma, že svět Magiry je pro ní něco jako sen. Realita v tomto příběhu je stvořena jeho fantazií. A to, co nepromyslel, v tomto světě neexistuje do té doby, než to vymyslí. Postavy v knize si navíc nepamatují nic z doby předtím, než Magiru vymyslel. a Sám autor může díky portálům ve svatyních cestovat mezi Magirou a naším světem.

Docela haluz, ale zajímavé a vcelku poutavé i přesto, že prolínání našeho reálného světa a toho vymyšleného ve fantasy příbězích nesnáším.

Když to tak vezmu, tuhle knihu jsem rozečetl díky své touze po totální neoriginalitě, při hledání jednoduchého, rychlého a naprosto klišovitého příběhu ve stylu čistokrevné fantasy. Ale jak vidno, klišé - paradoxně přes svoji podstatu - je strašně těžké nalézt a nepovedlo se mi to ani v tomto případě. Místo toho jsem dostal haluzní zápletku, minimum akce, chvílemi nelogický děj, zmatený styl vyprávění, ve kterém se člověk často ztrácí a žádný kloudný a zajímavý příběh.

Docela zmaštěné a nezvládnuté béčko, avšak s hodně zajímavou premisou a postavami, jejichž další osud mě lehce zajímá...

Autorovy další knížky

Hugh Walker
německá, 1941
1995  47%Hráčův svět
1995  53%Věčná bitva
1995  52%U břehů Temnoty

Kniha Hráčův svět je v

Přečtených8x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst1x
Chci si koupit3x