Magellan

Magellan https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141506/magellan-muz-a-jeho-cin-141506.jpg 4 23 6

V historickém cestopisu vypráví vynikající rakouský spisovatel o hrdinství portugalského mořeplavce Magellana, který silou svého přesvědčení překonal všechny překážky stavící se v cestu jeho předsevzetí a jako prvý obeplul zeměkouli. Na základě dochovaných pramenů je v knize vylíčena strastiplná plavba do neznáma na nedokonalých plachetnicích, muka nepochopení a nevraživosti, triumf génia i jeho tragický konec v šarvátce s domorodci před slavným návratem domů.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Magellan, der Mann und seine Tat , 1953


více info...

Přidat komentář
Mo-nička
Mo-nička
23.11.2020 4 z 5

Kniha je psaná archaickým jazykem.
První polovina postrádala tempo, ale od chvíle co Magellan odrazil od břehů Španělska, se četla celkem dobře.

smazenaryba
smazenaryba
21.02.2020 4 z 5

To vám pápež na mape spravil zvislú čiaru a všetky neobjavené krajiny napravo pridelil Portugalsku a naľavo Španielsku. Ak by náhodou nejaká z nových krajín bola kresťanská, samozrejme zabratá nebude. Haha. Nuž a keď sú vytúžené ostrovy na pravej, portugalskej strane, španieli sa k ním vyberú od západu, aby neporušili bohom stanovenú dohodu. Haha.

Je dobré, že aj napriek hrdinskému, dobrodružnému charakteru životopisu autor nezahmlieva fakty a teda skutočné motivácie stojace za slávnymi výpravami sú v plnej miere predostreté. Čitateľ si tak môže poskladať súvislosti a vytvoriť obrázok o tom, ako vznikli veľké imperiálne mocnosti a že objavné cesty, ktoré treba povedať skutočne stáli za vedeckým aj kultúrnym pokrokom, boli vo väčšine iba maskované vojenské a lúpežnícke výpravy. Nie, že by to bola nejaká novinka, no je dobré si o tom prečítať a pouvažovať sám.

Samotného Magellana Zweig zobrazil ako tvrdého, mlčanlivého, no stále ľudského dobyvateľa. Bolo zaujímavé sledovať, ako významne sa táto ojedinelá kombinácia vlastností podpísala na prekonaní všakovakých prekážok a ako rýchlo výprava takmer skolabovala už hodiny po jeho smrti.

Heroické, čitateľné, výpovedné. Dobré čítanie.


Blue
Blue
24.10.2018 5 z 5

Heroické, patetické, stylisticky vybroušené.

braunerova
braunerova
26.03.2016 5 z 5

Výborně napsaná literatura faktu. Historický text je prokládán originální citací ve španělštině, nechybí podrobné vysvětlivky, ale např. i výkaz výdajů na flotilu.

"Je nezvratně dokázáno, že Země je kulatá jako míč, který se otáčí, a všechna moře jsou jediným spojeným vodstvem. Definitivně je překonána kosmografie Řeků a Římanů, jednou provždy padají námitky církve a pošetilé bajky o protinožcích, kteří chodí po hlavách. ... Země je nyní ohraničeným prostorem a lidstvo si ho vydobylo ... A štěstím opojená generace prožívá tuto přeměnu za jediný lidský věk a bezděčně cítí: nový věk nastal. Začíná novověk."

amigo17
amigo17
01.11.2015 4 z 5

Moja prvotina od Zweiga, ktorú hodnotím kladne. Jediná vec, ktorá mi miestami trochu vadila, bolo prílišné heroizovanie Magellana. Ale čítanie bolo veľmi pútavé a zároveň aj poučné. Škoda, že kniha sa mi nedostala pod ruky v čase, keď som ešte hltal verneovky, lebo som si istý, že by ma bola nadchla ešte viac. =) Inak som zvedavý, či sa mi okrem balóna a lode podarí absolvovať cestu okolo sveta aj v inom dopravnom prostriedku :D

Pawlisman
Pawlisman
18.09.2014 5 z 5

Skvělá kniha, Možná v rámci jiných děl pana Zweiga za 4 hvězdy, ale celkově nejde jinak než za plnou. Silné téma ve kterém se čtenář dozví množství poutavých informací. Vše je akorát dlouhé, akorát podrobné, Zweig jde vždy rovnou k jádru věci a vše vysvětluje akorát složitě, ale vše pochopitelné pro laiky. Prostě pan spisovatel. Několik silných momentů a především velký počin - od Magallaese i od Zweiga. Toto si přečtěte, nebudete litovat a dovíte se více než ze školních lavic.

Štítky knihy

mořeplavba cestovatelé zámořské objevy

Autorovy další knížky

Stefan Zweig
rakouská, 1881 - 1942
2006  89%Netrpělivost srdce
1979  89%Amok
1999  95%Svět včerejška
1966  87%Marie Stuartovna
1993  89%Marie Antoinetta

Kniha Magellan je v

Přečtených25x
Doporučených2x
Knihotéce36x
Chystám se číst17x
Chci si koupit5x