Mafie v Praze

Mafie v Praze https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88380/mafie-v-praze-88380.jpg 4 499 94

Nový román od Michala Viewegha — literární thriller napsán ve spolupráci se známým investigativním novinářem MF Dnes Jaroslavem Kmentou. Léto v metropoli tentokrát na okurkovou sezonu rozhodně nevypadá: na Praze 11 kdosi tajně sleduje, a dokonce fyzicky napadá opoziční politiky a občanské aktivisty, kteří protestují proti chystané zástavbě Trojmezí, krásnou makléřku Dianu z finanční skupiny Patria vydírá ruská mafie a ministr vnitra Stanislav Langross předčasně propustí z programu na ochranu svědků někdejšího lobbistu Darka Balíka, jenž na neznámém místě ukrývá kompromitující materiály na mnoho českých politiků (zvláště pleš náměstka ministra obrany Šestáka se leskne potem víc než dřív). Novináři z MF DNES tudíž náhle nevědí, o čem psát dřív, věhlasný pražský kmotr Mord se musí narychlo vrátit ze své jachty v Chorvatsku a nájemný vrah Ras dostane od příbramského šéfa další „zakázku“ — tak začíná kniha nejoblíbenějšího českého spisovatele, který po deseti románech, dvou povídkových souborech, třech novelách, dvou denících, dvou svazcích fejetonů, dvou sbírkách literárních parodií, několika filmových scénářích, divadelní hře a knížce pohádkové poprvé přichází s detektivkou. Jak tomu však v autorově případě bývá často, i tentokrát jde o čtení jen zdánlivě oddechové. „Chtěl jsem napsat svižnou a vtipnou detektivku, která ale navíc bude — na rozdíl od méně ambiciózních detektivních příběhů — nebezpečně pravdivým obrazem české reality a její nemilosrdně jízlivou satirou,“ říká o Mafii v Praze Michal Viewegh.... celý text

Přidat komentář

Martin-M
22.01.2024 2 z 5

V potrebe vyjadriť sa k neutešenej českej súčasnosti sa Michal Viewegh uchýlil k žánru politthrilleru - v tom by problém nebol. V čom ale problém vidím je, že ho napísal tak isto ako všetko ostatné - po wieveghovsky. A to sa k tomuto žánru zúfalo nehodí! Úplne si viem predstaviť, že aj keby napísal historický román alebo sci-fi, bude to bez ohľadu na dej štylisticky aj jazykovo vyzerať stále tak isto...

mila2411
07.11.2023 2 z 5

Do politické krimi se autor pouštět neměl. Nejde mu to, nudí to, nebaví...


Aleh
21.05.2023 4 z 5

Detektivka, která se dobře čte. Vyhovují mi krátké kapitoly. Smutné na té knize je to, že je odrazem naší reality. Někdy by bylo lepší nevědět, ale nelze před vším strkat hlavu do písku. Michal Viewegh umí všechno správně pojmenovat a s notnou dávkou satiry také popsat.

Lele61
18.04.2023 3 z 5

Tento Vieweghův pokus o kriminální thriller z pražského prostředí se povedl řekl bych pouze částečně. Nelze tomu sice upřít napínavý děj, spád a některé povedené momenty, ale celkově to pořád nějak není ono... Hodnotím jako průměr. Obecně si myslím, že Viewegh je dost přeceňovaný autor. Já osobně ho příliš nemusím.

ondrej.b
03.11.2022 5 z 5

No a takhle my si tady v té Praze žijeme. Viewegha jinak nečtu, ale tady mě zaujalo téma těch špinavostí, co se v hlavním městě děly. Mazánek s Kolibříkem, Bárta, Věci veřejné, Standa Gross a jeho křišťálově všechno čisté, vytírání si prdelí s nějakou morálkou, která těmhle lidem absolutně nic neříká…. Kniha je stále aktuální viz kauza Dozimetr. Jó, to ještě byly časy, když nebyla DNES v područí toho estébáka a pracovali tam slušní lidé. Bylo to nehezké čtení, ale napsané velmi dobře a čtivě, krátké kapitoly mají spád a drží si výborné tempo. Skvěle napsáno. A teď následuje Mráz přichází z Hradu, to bude asi rovněž výživné…

Afilada
21.10.2022 3 z 5

Docela aktuální, docela pravdivé, celkem čtivé, nicméně po pár letech po přečtení této knihy si z ní takřka nic nepamatuji.

Hakate
28.08.2022 3 z 5

Viewegh je další z českých autorů, kteří mě nezaujali. Přečteno několik autorových knih, ale žádná mě bohužel neoslovila. Tato není výjimkou.

SelenaGomez
15.08.2022 4 z 5

Já jakožto velmi pomalý čtenář jsem knihu zhltla za 3 dny :) Sáhla jsem po ní zcela náhodně a vůbec nečekala, že by mě až tak chytla. Mně osobně se četla velmi dobře i z důvodu rozdělení do oněch "minikapitolek". Překvapila - mile.

Roni34
22.08.2021 4 z 5

Začátek možná náročnější pro orientaci.Je tu dost postav a různých dějů. Ale když vám to všechno zapadne do sebe, tak je to pecka.Přečetla jsem za dva dny a už asi nikdy nepůjdu k volbám :-) Super jsem se bavila.

ChrisBlack
26.01.2021 3 z 5

Vzhledem k tomu, že se mi na jeho tvorbu dostalo náhledu, jen z filmových adaptací Román pro ženy, Román pro muže a Účastníci zájezdu, byla jsem lehce předpojatá, když jsem tuto knihu zařazovala do maturitní četby. No, po přečtení jsem změnila názor.
Kniha je velmi čtivě napsána a děj velmi rychle ubíhá - velkou zásluhu na tom mají krátké kapitoly. Jak sám autor řekl, je to kombinace pravdy a fikce a mě osobně velmi bavilo poznávat známé kauzi a v hlavě si je dávat do měřítek reálných událostí.
Je to vskutku poutavé odpočinkové čtení a já osobně se k tomuto dílu budu vracet.
Knihu mohu doporučit všem, kteří mají rádi napětí a nějakým způsobem už si o naší společnosti nedělají iluze.

Matthew_22
04.11.2020 4 z 5

Zajímavý pohled na to, jak to je to u nás zase zkorumpované.

Federo
14.06.2020 5 z 5

Tak tohle bylo.....ou....to jsem nečekal.
Napínavé a mrazivé!
Bohužel tomu příběhu věřím, že se v naší společnosti skutečně děje....

TajemnýSmrad
04.05.2020 4 z 5

Totální úlet z autorova standardu a musím říct - úlet správným směrem. Pro mnohé může být problémem přenést se přes politickou rovinu knihy, každopádně knížka je správně dramatická, má spád i náboj... Jen na člověka jde trošku mráz (možná i z hradu) z hříšné myšlenky - kolik podobných věcí se opravdu u nás může každý den dít.

adevr
10.04.2020 4 z 5

Moje první knížka od Viewegha, a vůbec to nebylo špatné. Koupě nelituji, a už se těším na další díl....

Haloon
17.10.2019 3 z 5

Vřelé díky autorovi za další bourání iluze o našem malém státečku, kde ruka ruku myje a kde vítězí ti nejdrzejší.
Co se týče příběhu, zde slouží jen jako prostředek ke sdělení těchto špatných zpráv. V knize bylo velké množství postav ve kterých jsem se neustále ztrácel. Ani netuším, zda byly dějové linky všech dokončeny, či zda měly v příběhu nějaký hlubší smysl. Kupodivu mi to však vůbec nevadilo. Jak jsem zde napsal, smyslem knihy bylo nejspíš bourání iluzí a to se povedlo ukázkově.

monika7105
24.07.2019 5 z 5

Moc dobré čtení, doporučovala bych přečíst každému, neskutečné jak některé věci z knihy se potvrdily v reálu..

slaska77
08.06.2019 3 z 5

Moc mě nezaujalo, i když mám oba pány moc ráda. Četla jsem jako audioknihu a místy byla napnutá, jak to skončí. Velcí sympaťáci byly osoby policistů, to je tak jedno z mála pozitiv, co si pamatuji. Prostě klasičtější díla pana Viewegha mám radši a nedám na ně dopustit!

Aerine
28.05.2019 4 z 5

Kupodivu parádní čtení. Ale pokud je i jen polovina knihy založená na pravdě (jako že bych tomu fakt i věřila), tak jsme úplně a jednoduše v háji a veškerá demokracie je jen takové divadýlko.
Co se týče samotného textu, příběh je svižný, napínavý, líbí se mi množství postav, které se postupně propojují, nechybí ani lehce ohraná milostná linka, ale ani mladé "milence" Viewegh nešetří a staví jim do cesty spoustu překážek, hra se jmény je super, až se divím, že ho někdo nezažaloval...
Nad mé očekávání jsem se velmi dobře bavila.

Kraken126
17.03.2019

Na Wievegha až příliš dobré a jsem toho názoru, že pocházi z pera jiného, neznámého spisovatele, pod jehož dílo se Wievegh pouze podepsal.

Sirael440
11.03.2019 5 z 5

Velmi dobře napsáno, poutavě. Celou dobu jsem jen doufala, že je to fikce. Že se to neděje...