Mafie po česku aneb Jeden den Bohuslava Panenky

Mafie po česku aneb Jeden den Bohuslava Panenky https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24853/bmid_mafie-po-cesku-aneb-jeden-den-bohus-On2-24853.jpg 4 175 32

Mafie série

1. díl >

Román MAFIE PO ČESKU zobrazuje úplatkářství, rozkrádání, prostituci a různou spekulaci bující v naší společnosti. Hlavní postavou je Bohuslav Panenka, řečený Barry, úspěšný vedoucí pohostinství. Je stále nespokojený a vymýšlí nové možnosti obohacení své rodiny. Jeho manželka Marie nezapadá do rodinného klanu tzv. "mafiánů" a taktéž jeho starší syn Richard odchází od rodiny. Naopak jeho mladší syn Kryštof se má k světu k velkému nadšení otce. Barry vzpomíná na své dětství, na otce, který byl řezníkem a zahynul v koncentráku a na exkluzívní matku, která se uměla v životě otáčet. Jeho bratr Karel, žijící v bezdětném manželství končí ve vězení pro rozkrádání a spekulace. 1. vydání... celý text

Přidat komentář

vvikingg
02.02.2024 3 z 5

V devadesátkách byla Frýbová pomalu povinná četba, časem tenhle druh literatury ztrácí na aktuálnosti. Jsem po pár letech přečetl znovu, ale už to nebylo ono.

Kami33
25.07.2023 4 z 5

S trochou nostalgie jsem sáhla po této ve své době oblíbené knize. Četla jsem jí před lety a pamatovala jsem si o co rámcově šlo. I teď po letech se to čte hezky.


stanislava9718
02.06.2023 2 z 5

Tuto knihu jsem přečetla na dovolené, autorka Frýbová popsala jak se žilo za socialismu, jak se měla a chovala třída hospodských a lidí kolem obchodu.

Lele61
28.05.2023 4 z 5

Reálné drobné i větší kriminální nešvary v Česku za dob hlubokého socialismu aneb "mafiáni" Barry a Karry v akci. Vcelku zajímavě napsáno, čtenář se rozhodně nudit nebude.

Nofar197
21.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Jeden z bratricku Panenkovych skončil v kriminále, druhý oběšen ve cvokhausu, protezovany synáček, ze kterého vychoval stejného zmetka jako on sám, ho podrazil..... A nebylo by spravedlivé opomenout paní matinku, kterou skolila mrtvice a která coby nemohoucí musela posledních dvaatřicet hodin života hrozně duševně trpět. Karma je zdarma.

Eicherik
19.11.2022 5 z 5

Mafie po česku je vcelku podrobný průvodce jistým druhem kriminality v období socialismu. Nutno napsat, že tento román je velmi reálný. Z počátku jsem uvažoval, jestli knihu vůbec dočtu, ale později mě příběh zaujal a závěr mě nadchnul. Určitě to nebyl ztracený čas. Barryho a Karryho lze skutečně považovat za mafiány, ale ti co přišli po nich, v devadesátých letech, to byl jiný level.

salexice
25.10.2022 5 z 5

asi mi to není ke cti, ale napoprvé jsem po přečtení knihy řekla hmmm, dobrý. Dneska patří k mým nejoblíbenějším a cestu si ke mě našla. Paradoxně přes doslovy, které byly autorčinou vášní :-). Teprve nad nimi jsem pochopila, že autorčiným záměrem zřejmě bylo vykreslení Karryho a Barryho jako produktů doby. Shrnuto do Barryho povzdechnutí, kde já mohl být, kdyby mě ta zatracená epocha nezk .....rvila. Postavy jsou propracované mistrně - matinka, Lojza Kašpar, Karry a Barry s rodinami. Prokládání Barryho vzpomínkami dodává během vyprávění vysvětlivky ke konání, děj frčí jako dobře promazaný stroj. Rozuzlení je překvapivé a vlastně smutné, protože se přistihuji, že v širším kontextu jsem si ty dva prevíty celkem oblíbila. Protože když nic jiného, šarm jim upřít nelze :-) Za zmínku stojí i způsoby obohacování se za dob minulých, na které byl mistr Barry. Za mě je tahle kniha dobře zpracovaným humoristickým románem s hořkou tečkou.

DomYell
23.08.2021 5 z 5

Nekolikrat jsem to cetl.. S postupem casove vzdalenosti od "Smutne" revoluce kniha ztraci svoje kouzlo. Avsak pro vsechny fandy devadesatek je to povinna literatura!

Dej ma spad, prijemne se zene kupredu, sem tam nejaky zvrat, prekvapeni...

Verim, ze v dobe sveho vydani (tedy i aktualnosti k tomu, co se delo..) to musela bomba.

Pet hvezd za prijemne cteni!

martin3554
31.12.2020 5 z 5

Miluji tyhle knížky jako vzpomínky na přelom osmdesátých a začátek devadesátých let, kniha ve stylu Pavla Frýborta a jeho Michala Najmana. Jak se žilo nejen v socialismu, ale i za války a po únoru 48. Jak se kradlo, vekslovalo, podplácelo..

Messilina
22.12.2020 5 z 5

Někdo tady napsal, že neví zda s hrdiny sympatizuje, nebo je lituje. Za mě, ani jedno. Barry a Karry jsou pěkní prevíti a jejich rodinky také za moc nestojí (matičkou počínaje a syny konče).
Ale fakt je, že napsané to bylo skvěle. Paní Frýbová, klobouk dolů. Opravdu nebyla v knize ani jedna stránka, kde bych se nudila. Myslím, že oblíbenou autorku své mámy, ještě zkusím.

intelektuálka
19.11.2020 4 z 5

Tak jsem váhala - po jaké knize sáhnout po předchozích klenotech?

A vybrala jsem si tuto - psanou humorným způsobem, když nechcete příliš vzpomínat na dobu předlistopadovou ....

Barry a Karry- i jejich matinka mne pobavili , i ten závěr o vině a trestu /údajně přepracovaný / ....

Ale úsměv zmizel, když jsem četla dovětek :

Když jsem v letech 1986 - 88 psala tuto knihu, netušila jsem, že jejich hrdinové -
zločinci a mafiáni - se stanou ekonomickou elitou po Vítězném listopadu .... Z. F.

rodak
29.10.2020 5 z 5

Geniálně napsána a seskládaná kniha z tolika příběhů. Opět propracované a velmi zajímavé. Pravda je že co se tady dělo dříve se v jiné podobě děje i teď. Lidé se nezmění euforie ze sametu je dávno pryč, stačí se podívat na vrcholné představitele. Nicméně kniha skvělá a konec...

myelka
17.05.2020 4 z 5

Dlouho jsem nevěděla, a vlastně pořád nevím, jestli s Barrym a Karrym sympatizuji, resp. je trochu lituji, nebo mi jsou protivní...Ke konci mi spíše už lezli na nervy, pořád dokola to samé, pak ten závěr byl překvapující a možná převážila lítost nad tím, jakou může mít člověk rodinu, i když si myslí, že do ní vložil všechno...

Ctv
08.02.2020 5 z 5

Na vydání mé knihy v brožované vazbě není žádná anotace. Mohu tedy jen srovnat knihu s popisem zde na databázi. U řady knih anotace člověka navnadí a obsah potom zklame, tady to je obráceně.
Autorka popisuje praktiky různých šmejdů a šmelinářů v době od padesátých do osmdesátých let. Ona je nazývá mafií. Servíruje nám je většinou v podobě vzpomínek jednoho z nich - Bohuslava řečeného Barry. Stejně tak ale čteme vzpomínky jeho rodičů a později už jen matky Aninky (zde zabrousíme v minulosti do doby před a během druhé světové války), jeho syna Kryštofa, bratra Karla (Karryho) a řady dalších. Líbí se mi, jak některé věci nějak podané Barrym jsou potom ve vzpomínkách jiných lidí postaveny do jiného světla. Stále je zajímavé přečíst si o tom, jak dříve fungovalo socialistické hospodářství a zákon "Kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu" v praxi. Pointa knihy na závěr mě překvapila a líbila se mi. Jsem ráda, že tahle doba je pryč i když si nedělám iluze, že Barryové a Karryové té doby nefungují i dnes, jen trošku jinak. Varování z knihy cítím také v tom smyslu, že by si rodiče měli dát pozor na to, co vychovávají ze svých dětí. Příklady táhnou.

Miláček484
30.12.2019 5 z 5

velmi zajímavé, tuto knihu jsem četla poprvé, a je to hrozné, co lidé udělají pro peníze.

gunshy
07.04.2019 1 z 5

Nepíši skoro žádné komentáře, ale nedalo mi to. Bohužel tuto knihu jsem zhruba ve čtvrtině vzdal. Četl jsem kdysi v 90. letech a tehdy asi bez problémů. Nyní po 25 letech jsem se nějak nemohl donutit. Prostě každá doba měla svoje "hrdiny", ale skoro bych řekl, že ti dnešní strčí oba bratry do kapsy ...

nai.ivka
04.03.2019 4 z 5

Další knížka co bych doporučila těm co fňukají po bývalých časech ... leda že by to byli podobní šmejdi jako jsou hlavní hrdinové, to potom chápu, že se jim stejská. Doslov je taky lahůdka, je psaný ještě za socíku - přestavba 1989.

Dimas
08.10.2018 5 z 5

Čte se to tak moc dobře, že často zapomínám, jak odporní zmetci jsou hlavní hrdinové..

SSTknihy
27.09.2018 4 z 5

Bráchové Barry a Karry to uměli v předlistopadové době pěkně rozjet. Co na tom, že jim v padesátých letech komunisté sebrali veškerý majetek a zakázali studovat. Kariéra se v té době dala dělat i jinak a oni jsou ve šplhání po společenském žebříčku doslova mistři. Co na tom, že to všechno nakonec dopadne trochu jinak. Vtipný a satirický pohled na svět tehdejších šmelinářů, veksláků a rádoby mafiánů. V 90. letech to byl hit, dneska spíš jen svědectví dávno zašlých časů.

JancaMia
12.07.2018 5 z 5

Barry a jeho bratr Kary a jejich maminka Aninka .. aneb pěkně vypečený trojlístek ...

Kniha Mafie po česku aneb Jeden den Bohuslava Panenky je v

Právě čtených5x
Přečtených286x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených18x
Knihotéce164x
Chystám se číst26x
Chci si koupit5x