Madeleine

Madeleine https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173479/madeleine-173479.jpg 4 122 34

Autorka se coby americká ministryně zahraničí během dvou prezidentských období Billa Clintona podílela na zásadních politických rozhodnutích své doby a účastnila se nejednoho dějinného dramatu, od mírových jednání na Blízkém Východě přes zásah NATO na Balkáně po politické střety s Iránem či Irákem. Pozoruhodný však byl i autorčin předchozí život - jakožto dcera českého diplomata se už v dětství pohybovala ve vysokých diplomatických kruzích; jakožto nadaná studentka, pocházející ovšem z komunistického Československa, se musela zorientovat v nové vlasti; jako uznávaná diplomatka musela sloučit náročnou kariéru a rodinný život…O tom všem Madeleine Albrightová dokáže vyprávět se svým příslovečným šarmem a jemným, inteligentním humorem - a výsledkem je jeden z nejlepších politických memoárů posledních několika desetiletí.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo
Originální název:

Madam Secretary , 2003


více info...

Přidat komentář

Luvy
09.04.2024 5 z 5

Zajímalo mě, jak tato žena žila, co si myslela, kde vyrůstala. Z knihy jsem se dozvěděla mnoho nového, ale řada informací je již známá z tisku, takže to bylo tak padesát na padesát. Rozhodně čtení nebyla ztráta času, ale strhující to také nebylo.

ArkAngel
31.12.2023 4 z 5

Stejně jako někteří kolegové tady jsem po autobiografii velké české ženy sáhl vlastně jen kvůli knižní výzvě. Popravdě mne podobné texty nelákají, ale musím uznat, že je to vlastně napsané velice dobře. Málokdo by čekal, že se Češka stane první americkou ministryní zahraničí USA, kdy ve své knize popisuje svou cestu od mládí až po politickou působnost. Tím, že vyrůstala v jiném prostředí a od dětství byla s politikou (kvůli rodičům) spřízněná, tak do všeho měla zase jiný vhled a sledovat světovou politiku z pohledu takové dámy bylo skutečně zajímavé.


KajaProchy
29.12.2023 4 z 5

Knihu jsem četla kvůli výzvě. A počet stran byla výzva. Ale jsem ráda, že jsem ji četla. Není to jen strohý životopis, ale zajímavé vyprávění, které mi přiblížilo autorčin život, stejně jako události konce 20. století.
Styl psaní mě bavil, musela jsem se nejdřív vyrovnat s americkou pozitivitou a hrdosti, která u nás (a zvlášť politiku) není moc častá. Jediné, čím mě MA zklamala, byl její přístup k aféře s Monikou Lewinskou. MA se prezentuje velmi femenististicky a rovnopravně, ale tady stala až slepě na straně "agresora" a o obětí mluvila spíše jako o problému, který musí přejít než o člověku, ženě.

Janadvorackova
27.11.2023 5 z 5

Podrobný životopis pozoruhodné dámy.

bigbabe
24.11.2023 3 z 5

První část o jejím dětství a dospělosti, jak se adaptovala v Americe a začala dělat kariéru pro mě byla zajímavější než následný rozbor politiky, co jako ministryně udělala. Ale i to bylo poučné a člověk by měl vědět, co se děje ve světě.

Samwise1KB
19.06.2023

Jak se prolhat až na vrchol? A těch titulů co získala po bombardování Jugoslávie. Úctyhodné.

ZuzanaK.
09.05.2023

Od dětství po konec politické kariéry. Překvapivě čtivé, a to i pasáže o politických jednáních, ze kterých je stále cítit nehrané přesvědčení o správnosti svého úsudku i celé věci, o síle Spojených Států ... Upřímnost, sebejistota, nadhled, píle. Bylo zajímavé o všem číst, dotvořit si obrázek, poopravit názor/pohled na věc a přesto nesouhlasit (a tušit, že i tento nesouhlas by autorka ocenila).

LusiLuu
20.01.2023 3 z 5

I když životopisy normálně nečtu, tak mě k němu nakonec dovedla čtenářská výzva 2023. Život paní Albright je vskutku zajímavý, jak už dětství v Evropě, tak její politická kariéra v USA. Avšak některé popisy jejích rozhodovacích procesů v průběhu její funkce ministryně zahraniční byly zdlouhavé a přeskakovala jsem je. Určitý nadhled v některých případech mě mile překvapil, ale někde naopak absolutní zklamání z jejích rozhodnutí a pohnutek. Ale o tom život je.

Bustedka
26.09.2022 5 z 5

Životopisů najdete v nabídce knihkupců hodně. Těch inspirativních je už trochu méně, ale najít takový, který je zároveň plný reálií a faktů, je dost těžké. Madeleine má vše.

Je to pořádná bichle, která pár dní zabere. To ano. Nebude taky pro každého, protože z velké části je věnovaná politice, obzvlášť té zahraniční.
Kniha je nesmírně obsáhlá, zajímavá a diskutovat by se dalo hodiny a hodiny.

Renatka11
14.12.2021 5 z 5

Už nevím, kdy jsem Madeleine poprvé zaregistrovala, nejspíš až v době jeji éry americké ministryně zahraničí, ale téměř okamžitě mi byla hodně blízká a cítila jsem k ní velikou úctu, respekt a obdiv. Myslím, že žen v politice není nikdy dost a takovýchto zvlášť. Jsem proto vážně hrdá na jeji české kořeny a těším se, že se k této knížce, která je i přes převážně politická témata úžasně čtivá a srozumitelná, zase brzy vrátím.

iam.sokol
17.09.2021 5 z 5

Madeleine Albrightová je z mé strany snad nejobdivovanější ženou, která je ryzím ztělesněním amerického snu. K její hlavní autobiografii jsem se dostal oklikou po přečtení Pražské zimy, kterou před několika lety propagovala i tady v ČR. Tenkrát jsem měl možnost coby student navštívit její přednášku na půdě Masarykovy univerzity v Brně a už tenkrát jsem obdivoval její energii, eleganci a neskutečnou inteligenci. Kniha jako taková je opravdovým průvodcem světových dějin 90. let a ačkoliv jsem si myslel, že její život znám poměrně dobře, dozvěděl jsem se plno nových zajímavých věcí. Oceňuji i její styl psaní, kdy vážné diplomatické události prokládá vtipnými vsuvkami a různými příhodami. Právě díky nim jsem nakonec celou knihu musel "povinně" číst nahlas, takže jsem dělal svému příteli rovnou audioknihu. Obdivuji její život a její kariéru, a jestli někdo udělal opravdu skvělé jméno Československu ve světě, je to vedle Václava Havla právě Madam Secretary.

gladya
08.03.2021 5 z 5

Je zajímavá jak část o soukromém životě tak o působení v OSN a ve funkci ministryně. Vzpomínám, jak jsem byla v překvapená, když MA na první návštěvě u nás vystoupila z letadla a spustila česky. No, moc jsem toho o ní tehdy nevěděla.
Knížku už jsem četla o dost informovanější, ale tak jsem se toho dost dozvěděla, o MA a její rodině USA i diplomacii.
Moc se mi líbilo hodnocení úspěchů a neúspěchů.
Docela by mě zajímalo, jak se MA dívá na nové výzvy, s kterými se diplomacie velmocí setkává a další vývoj v některých regionech. POdívám se na její další knížky.
Dodám samozřejmost, jsem si vědoma, že je to subjekivní pohled autorky.

PanKarel
13.12.2020 5 z 5

Kniha sdělná, strukturovaná, srozumitelná a čtivá. Vypravěčsky nadvěcí a civilní. K osobnosti autorky: Škoda že těch nemnoho výjimečných osobností českého národa vždycky odvedlo nejlepší práci jinde, protože jsou Češi rovnostáři a elity jsou vždy podezřelé a je potřeba jim to znepříjemnit...

xmajl
27.11.2020 5 z 5

vyborna ctiva kniha

čtenářka301
03.11.2020 5 z 5

Úžasná bichle na dlouhé večery. Pohled do zákulisí ale i na to, jak to má žena v politice - a asi i kdekoliv jinde ve vrcholovém postavení - těžké. Za písmenky je cítit jisté drobné obětování rodině, asi si šla dost za svým. také jsou zajímavé popisy různých hrátek a toho, jak něco jiného je si osobně myslet a něco jiného konat nebo k tomu někoho přesvědčit. Zákulisí z návštěvy v Praze je úžasné.

bleska
19.05.2019 5 z 5

Vlastní životopis Madeleine Albrightové je pro mě velkým překvapením. Autorka a její osudy mě zajímají, ale vzhledem k tomu, že se většinu svého života pohybovala v diplomatickém a politickém světě, čekala jsem nezáživné a hlavně diplomaticky "korektní" texty.
Pravý opak je pravdou. Autorka ve svém textu rozhodně není nudná a politicky korektní. Paní Madeleine dokázala popsat celý svůj život strhujícím způsobem s nezvyklou otevřeností. Je velmi odvážná. Nevím, jestli bych dokázal já jít tak hodně "s kůží na trh". Psala svou knihu s vášní a elegancí.
Pochopila jsem, že zřejmě největším darem paní Madeleine (kromě vysoké inteligence a pracovitosti) byl její obrovský smysl pro humor. Což má možná trochu kořeny v tom, že je českého původu.

Vyprávění o jejích životní cestách, které vedly k úspěchu, mi připomnělo, jak často jsou naše představy o životě takto slavných osobností hodně naivní. Rozhodně to nebyla cesta pohodlná a jenom příjemná, umetená dostatečným finančním zázemím. Její vysoká inteligence ji pobízela k tomu, aby toužila skloubit náročnou kariéru s rodinným životem. To se neobešlo bez okamžiků zklamání a citových ztrát.
Zároveň se ale dostala do kontaktu s nejvyššími politickými mozky současného světa a zažila mnoho zajímavých a někdy i dramatických událostí, které v knize také popisuje.

BarboraSalome
18.12.2017 5 z 5

Výborné politické paměti. Zvlášť se mi líbilo popisovaní dění v Československu/Česku. A nadhled M.Albright. Přiznání vlastních chyb.

hroneczek
24.10.2017 2 z 5

Kniha přináší osobní pohled na dění v Evropě i USA v minulém století. Ze začátku mě hodně bavila, ale postupem času spíše nudila. Některé pozdější události byly popsány možná až moc detailně a to knize ubírá na čtivosti.

swon
20.09.2017 4 z 5

Nejlepší politické paměti, co jsem kdy četla. A to z prostého důvodu: na každé druhé straně nečtete o tom, jak je Amerika skvělá země hájící zájmy celého světa. Madeleine Albright dokázala své zkušenosti a zážitky povyprávět s nadhledem. Čtenáři nic nenutí, snaží se vysvětlit, proč určité kroky ve funkci podnikla. Navíc, přidaná hodnota je určitě v tom, že kniha poskytuje dějiny konce tisíciletí v kostce.
A samozřejmě, jako Češku mě hřeje vědomí, že byla ministryní zahraničí nejmocnější země světa (byť si to jistě ne všichni myslí). Zase jsem jednou zalitovala, že svá vysokoškolská studia jsem neposunula dál a nedala se na diplomacii :-)

Kunki
29.07.2017 4 z 5

"Historie se žije dopředu, ale píše dozadu." Madeleine Albright