Made in Japan

Made in Japan https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164355/made-in-japan-164355.jpg 3 6 2

Souhrn bohatých zážitků a poznatků ze zájezdu do Japonska. Vtipným slovem a kresebnou zkratkou přibližuje autor čtenáři všechen půvab a svéráz dalekého světa. Popisuje nejen zvláštnosti přírody a všední japonský život, ale zabývá se i otázkami náboženství, vztahů muže a ženy, života mládeže apod. Podrobněji si všímá problémů japonského umění, malířství, architektury a celého životního slohu. Zajímavou knížku doplňují reportážní dokumenty z XXIX. sjezdu Penklubů v Tokiu, jemuž byl Hoffmeister přítomen jako náš delegát.... celý text

Přidat komentář

jaryn
10.10.2022 3 z 5

Autor píše jistě velmi zasvěceně o umění (tady hlavně japonském), ve svých rozborech jde myslím skutečně do hloubky a jeho text je v těchto pasážích i velmi poetický. Jsou zde i poněkud nudnější kapitoly popisující rokování "penklubáků", jejich vzájemné návštěvy u japonských přátel atd... avšak daleko nejtristnější (hlavně ze začátku knihy) je komunistická propaganda, zřejmě povinná. Dlužno myslím dodat, že autor byl v roce 1970 (tři roky před svou smrtí) vyloučen z KSČ, což, hádám, mluví v jeho prospěch.

knih-o-mol
09.04.2021 5 z 5

Kniha je do jisté míry poplatná době 50tých let a některé formulace jsem bral jako ulitbu bohům. Zajmavé postřehy z prostředí sjezdu a účastníků.